News

Statele Unite, atacuri aeriene asupra talibanilor! În urmă cu două luni, americanii au smenat un acord

05.06.2020 | 22:22
Statele Unite atacuri aeriene asupra talibanilor In urma cu doua luni americanii au smenat un acord
ADVERTISEMENT

Forțele americane au avut două atacuri aeriene împotriva talibanilor, cu scopul de a preveni planurile de atac ale acestora la adresa armatei din Afganistan. Un purtător de cuvânt militar a făcut anunțul, relatează Reuters. 

Statele Unite, atacuri aeriene asupra talibanilor!

Un raid a vizat un grup de 25 de talibani pe cale să comită un atac coordonat vizânnd un post de control afgan în provincia Farah (vest), a precizat un purtător de cuvânt al forțelor americane în Afganistan, Sonny Leggett.

ADVERTISEMENT

Cealaltă operațiune a avut loc în provincia Kandahar, în sudul țării.

Oficialii americani și insurgenții nu au comentat acțiunile.

Trump: “Nu putem rămâne acolo în următorii 20 de ani. Ne-am aflat acolo 20 de ani şi am protejat ţara, dar nu putem fi acolo următorii ani”

SUA au semnat cu talibanii pe data de 29 februarie un acord la Doha, în Qatar, care a deschis calea unei retrageri a trupelor străine din Afganistan și a unor negocieri directe între insurgenți și guvernul afgan, care se lasă așteptate.

Atacurile aeriene vin la trei zile după ce președintele american, Donald Trump, a admis că există riscul ca talibanii să înlăture administraţia din Afganistan după retragerea trupelor americane.

ADVERTISEMENT

„Fiecare ţară trebuie să îşi poarte de grijă. Te poţi agăţa de mâna cuiva doar în mod limitat. 

Nu putem rămâne acolo în următorii 20 de ani. Ne-am aflat acolo 20 de ani şi am protejat ţara, dar nu putem fi acolo următorii ani, vor trebui să se protejeze singuri. 

ADVERTISEMENT

Când a fost întrebat despre capacitatea adminsistrației din Afganistan de a se apăra de insurgenți, Donald Trump a spus: „Nu ştiu. Nu pot răspunde la această întrebare. Vom vedea ce se întâmplă”.