News

Expert american, despre o nouă strategie a SUA în cadrul NATO. România, printre statele din „noul centru de greutate”

Statele Unite au nevoie de o nouă strategie pentru Europa. Atenția, pe țările care fac cel mai mult pentru a contracara Rusia.
07.08.2023 | 12:58
Expert american despre o noua strategie a SUA in cadrul NATO Romania printre statele din noul centru de greutate
ADVERTISEMENT

Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia a bulversat securitatea europeană și modul în care țările europene își abordează securitatea. Vladimir Putin, izolat de lumea civilizată, caută „alianțe multipolare”, de fapt noi fronturi anti-Occident, mai nou prin Africa, susținut de China. În timp ce de la Moscova, lătrăul nuclear Dmitri Medvedev îndeamnă la recursul final pentru „victoria” Rusiei mesianice: cel atomic.

Securitatea în Europa, după barbaria lui Putin în Ucraina

Odată cu barbaria declanșată de Rusia în Ucraina, Vladimir Putin contestă pur și simplu dreptul țării vecine de a exista, declarând că „se apără” atacând-o (după ce Kremlinul a mințit că nu va trece granița, în ciuda informațiilor americane despre un iminent atac – o „rusofobie”, nimic mai mult, declara Serghei Lavrov despre aceste avertizări) pentru a salva persecutata Rusie de „naziștii” de la Kiev (o narațiune debilă în formularea ei, dar un termen ce rezonează în rândurile masei rușilor).

ADVERTISEMENT

Țările europene au fost nevoite să-și schimbe abordarea de securitate. Ultimele pe listă, Finlanda și Suedia au renunțat la nealinierea lor istorică pentru a se alătura NATO. Germania a urmărit un „Zeitenwende”, sau un punct de cotitură istoric, începând sarcina (întârziată) de a se rupe de decenii de apropiere exagerată (și condamnabilă, potrivit unora) față de Rusia. Și începând să investească în apărare.

Dar, în timp ce Statele Unite au furnizat arme Ucrainei și au staționat mai multe trupe în Europa, ele nu au trecut încă printr-o schimbare corespunzătoare în abordarea lor strategică pe care o cere momentul istoric, susține Andrew A. Michta, decan al Colegiului de Studii Internaționale și de Securitate de la George C. Marshall European Center for Security Studies din Garmisch, Germania.

ADVERTISEMENT

Ce strategie europeană pentru SUA?

Cum ar trebui să arate strategia SUA în Europa în viitor? Pentru început, Statele Unite au nevoie de o strategie europeană care să asigure interesele americane și, în același timp, să reducă semnificativ costurile de apărare a Europei. Pentru a ajunge acolo, va fi necesar să se transfere cea mai mare parte a forței de descurajare convenționale din cadrul NATO și, dacă este necesar, a apărării colective către aliații europeni, iar Statele Unite să asigure umbrela nucleară și facilitatorii de vârf, este de părere expertul american.

Washingtonul, în opinia acestuia, ar trebui să mute conversația de la eterna discuție despre ce procent din PIB ar trebui să fie cheltuit pentru apărare de către fiecare membru NATO. În schimb, accentul ar trebui să se pună pe capacitățile militare specifice pe care trebuie să le ofere fiecare aliat. Strategia SUA ar trebui să fie construită în jurul cooperării cu țările care împărtășesc percepții comune de amenințare atunci când vine vorba de Rusia și care, prin urmare, sunt hotărâte să colaboreze cu Statele Unite pentru a-și asigura securitatea.

ADVERTISEMENT

Pe scurt, Statele Unite au nevoie de o strategie pentru Europa care să își concentreze atenția și resursele asupra țărilor care fac cel mai mult pentru a contracara Rusia. Există un adevăr în afirmația conform căreia Europa s-a sustras de la povara apărării în ultimele trei decenii, mai ales dacă luăm în considerare nu numai reducerile de personal și de echipamente, ci și investițiile insuficiente în industria sa de apărare.

Europa a chiulit la capitolul apărare

Criticii care acuză că Europa nu a făcut suficient au dreptate. „Pentru ca o nouă strategie pentru Europa să funcționeze în viitor, Washingtonul trebuie să devină clarvăzător în ceea ce privește modul în care diferitele țări din NATO percep amenințarea pe care o reprezintă Rusia, precum și care state sunt dispuse să contribuie la apărare și care sunt reticente”, notează profesorul Andrew A. Michta.

ADVERTISEMENT

„Aliații europeni care nu reușesc să investească în apărare ar trebui să fie avertizați; problema nu poate fi disimulată prin subtilități diplomatice. Acest mesaj ar trebui să continue să alimenteze discuțiile interne din cadrul NATO, iar SUA ar trebui să acorde prioritate și să îi sprijine pe acei aliați care sunt serioși în ceea ce privește „transferul de sarcini” atunci când vine vorba de descurajare și apărarea colectivă”.

Summitul NATO de la Vilnius de luna trecută a angajat Alianța la o nouă generație de planuri regionale și la un nou model de forțe, dar multe vor depinde de dorința aliaților de a se reînarma și de a dobândi capacitățile militare necesare pentru a pune în aplicare planurile. Țările de pe flancul estic al NATO au condus acest efort, plătindu-și „partea lor echitabilă” și chiar mai mult. Printre acestea se numără în primul rând Polonia și statele baltice, dar și Finlanda, România și, în curând, Suedia.

De asemenea, Norvegia și-a intensificat eforturile în domeniul apărării, Comisia norvegiană pentru apărare recomandând creșteri semnificative ale cheltuielilor. În timp ce aliații din Europa de Vest au fost mai lenți în a-și reconstrui capacitățile, există un nou sens al obiectivului în cadrul NATO, cu un consens general că Alianța trebuie să se întoarcă la rădăcinile sale de descurajare și apărare colectivă.

Alianța ar fi întărită de forțele Kievului

Acest consens mai larg ar trebui să ofere cadrul NATO în cadrul căruia SUA ar trebui să își execute noua strategie. Nu este vorba despre tratarea diferită a angajamentelor de securitate față de aliați, deoarece prevederile tratatului de la Washington se aplică în tot spațiul transatlantic. Mai degrabă, este vorba despre valorificarea eforturilor aliaților care resimt cel mai acut amenințarea rusă pentru a consolida NATO și a reduce costurile pentru Statele Unite.

Cu Finlanda și Suedia în NATO și cu Polonia angajată în construirea unei armate de 300.000 de oameni cu cele mai mari capacități de blindate din Europa, Washingtonul va avea aliați care sunt capabili și dornici să asigure menținerea descurajării împotriva Rusiei. Obiectivul ar trebui să fie acela de a aduce Ucraina în NATO, adăugând astfel o viitoare forță ucraineană – dovedită în războiul actual – pe timp de pace de poate până la 350.000 de soldați în acest melanj.

O astfel de mișcare ar schimba dramatic ecuația de putere dintre Rusia și NATO în favoarea Alianței, permițând Statelor Unite să se concentreze asupra Chinei fără a-și compromite interesele de securitate în Europa.

Redistribuirea forțelor

Această nouă strategie americană pentru Europa ar trebui să acorde prioritate statelor „intermarium” dintre mările Nordică, Baltică și Neagră, care devin rapid noul centru de greutate al NATO. Acestea împărtășesc evaluări ale amenințărilor și determinarea de a investi în armatele lor, precum și dorința de a căuta soluții creative pentru a le spori eficiența. Acest lucru include, de exemplu, acordul semnat la 16 martie de patru țări nordice de a-și opera în comun forțele aeriene. Ca parte a noii sale strategii, SUA ar trebui să redistribuie o parte din forțele sale din Germania pe flancul estic, în Finlanda, Polonia și, eventual, România, cerând în același timp acestor țări să își desfășoare forțele în statele baltice, este de părere expertul american.

Statele Unite ar putea apoi să argumenteze în cadrul NATO că Polonia ar trebui să înlocuiască Germania în Lituania ca membru principal al Alianței care să pună în aplicare Conceptul-cadru al națiunilor din 2014 și că Finlanda ar trebui să înlocuiască Canada în Letonia. Pe scurt, noua strategie europeană a Statelor Unite ar trebui să pună accent pe țările care își iau în serios angajamentele de apărare ale NATO și care sunt dispuse și pregătite să acționeze în caz de criză.

Criticii ar putea argumenta că o astfel de strategie ar dilua puterea NATO prin faptul că nu ar valorifica accentul tradițional al SUA asupra Germaniei; la urma urmei, Washingtonul a făcut presiuni pentru a include Republica Federală în NATO în 1955 tocmai pentru că, fără Bundeswehr, Alianța nu avea efectivele și capacitățile convenționale necesare pentru a descuraja blocul sovietic.

Flancul Estic, zona roșie

Dar acest lucru întărește, de fapt, argumentele în favoarea unei noi strategii americane din două motive: În primul rând, flancul estic al NATO se întinde astăzi de-a lungul granițelor Finlandei, statelor baltice, Poloniei și României. Acestea sunt statele de frontieră ale Europei de astăzi, așa cum a fost Republica de la Bonn în timpul Războiului Rece – Germania fiind astăzi mai mult un centru logistic și de antrenament pentru operațiunile SUA și NATO.

În al doilea rând, amenințarea pe care Rusia o reprezintă pentru Europa este resimțită cel mai acut de-a lungul flancului estic. Altfel spus, așa cum în anii 1950 logica geostrategică a impus ca SUA să acorde prioritate Germaniei de Vest, astăzi același imperativ ar trebui să determine Washingtonul să acorde prioritate Poloniei, Finlandei, țărilor nordice, țărilor baltice și României.

De fapt, s-ar putea argumenta că acest calcul geopolitic, pe lângă faptul că Berlinul a prioritizat cheltuielile sociale, este cel care a determinat Germania să neglijeze Bundeswehr-ul, transformându-l într-o palidă umbră a armatei pe care Germania de Vest a avut-o în timpul Războiului Rece.

Aceasta este o oportunitate de a regândi strategia europeană a Statelor Unite într-un mod care să reflecte interesul American de a rămâne ancorată în Europa și să potrivească acest interes cu o politică care privește spre viitor. Dacă Statele Unite intenționează să consolideze NATO și, în același timp, să elibereze mai multe resurse pentru regiunea Indo-Pacific, a sosit momentul pentru un punct de cotitură.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
10.000.000 € pentru Mircea Lucescu! Nu a stat pe gânduri și a luat...
10.000.000 € pentru Mircea Lucescu! Nu a stat pe gânduri și a luat decizia imediat
Ce tehnică avea asistenta din Galați pentru a nu fi prinsă făcând cumpărături...
Ce tehnică avea asistenta din Galați pentru a nu fi prinsă făcând cumpărături cu carduri furate din spital
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
Schimbări majore la permise. Cine va fi obligat să îl reînnoiască la 2...
Schimbări majore la permise. Cine va fi obligat să îl reînnoiască la 2 ani
Doi candidați la primărie au fost împuşcaţi la câteva ore distanță în același...
Doi candidați la primărie au fost împuşcaţi la câteva ore distanță în același oraș din Mexic
Un lanț românesc de restaurante renunță la toți angajații străini. ”Trebuie învățați să...
Un lanț românesc de restaurante renunță la toți angajații străini. ”Trebuie învățați să se spele pe mâini, sunt un dezastru”
Toți românii trebuie să știe asta. Când vor intra pensiile recalculate. Anunțul făcut...
Toți românii trebuie să știe asta. Când vor intra pensiile recalculate. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu
Recalcularea pensiilor. Guvernul a aprobat normele de aplicare ale legii
Recalcularea pensiilor. Guvernul a aprobat normele de aplicare ale legii
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Răzvan Fodor, DEVASTAT de SEPARAREA de Irina Fodor. Ce mesaj i-a transmis în...
Răzvan Fodor, DEVASTAT de SEPARAREA de Irina Fodor. Ce mesaj i-a transmis în momentul despărţirii FOTO
Operațiunea a 8-a casă. Iohannis trebuia aruncat la coșul istoriei, nu propus la...
Operațiunea a 8-a casă. Iohannis trebuia aruncat la coșul istoriei, nu propus la NATO
Ce este „Privilegiul Doamnelor”, tradiția care se respectă doar pe 29 februarie 2024....
Ce este „Privilegiul Doamnelor”, tradiția care se respectă doar pe 29 februarie 2024. Femeile profită de legendă atunci când e an bisect