News

Statele Unite, „îngrijorate” de o posibilă escaladare nucleară a războiului din Ucraina

Un înalt oficial de la Casa Albă a declarat că Statele Unite sunt „îngrijorate” de o posibilă escaladare nucleară a războiului din Ucraina, însă a subliniat că nu a văzut schimbări ale Rusiei în această direcție.
13.03.2022 | 22:33
Statele Unite ingrijorate de o posibila escaladare nucleara a razboiului din Ucraina
ADVERTISEMENT

Consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a declarat duminică la postul CNN, că Statele Unite sunt „îngrijorate” de o posibilă escaladare nucleară a Rusiei în războiul din Ucraina, însă a subliniat că nu a văzut nimic care să indice o astfel de schimbare din partea Moscovei.

SUA, „îngrijorate” de o posibilă escaladare nucleară

Consilierul american pentru securitate naţională a declarat duminică că deşi administraţia Biden este „îngrijorată de posibilitatea escaladării” în ceea ce priveşte postura nucleară a preşedintelui rus Vladimir Putin, nu există indicii sau informații care să implice o schimbare a posturii SUA în acest conflict.

ADVERTISEMENT

„Nu am văzut nimic care să ne impună să ne schimbăm atitudinea în acest moment”, a precizat Jake Sullivan.

„Urmărim acest lucru extrem de atent şi, evident, riscul de escaladare spre a se folosi puterea nucleară este sever şi ar reprezenta un alt tip de conflict, în comparaţie cu cele pe care le-a văzut poporul american de-a lungul anilor”, a mai spus consilierul american pentru securitate naţională.

ADVERTISEMENT

Oficialul de la Casa Albă a subliniat că în acest moment nu există informații care să justifice o modificare a posturii nucleare a Washingtonului.

„Preşedintele american, Joe Biden, trebuie să-şi asume această responsabilitate în serios. În situaţia în care stau lucrurile astăzi, Statele Unite nu şi-au ajustat postura nucleară, dar monitorizăm ceea ce se întâmplă. Zi de zi, oră de oră, pentru că este o prioritate primordială pentru Preşedinte”, a mai spus oficialul de la Casa Albă.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește bombardamentul armatei ruse asupra bazei armatei ucrainene din Liov, situată la doar 20 de kilometri de granița cu Polonia, oficialul american susține că este doar un semn al frustrării președintelui Putin.

„Este frustrat de faptul că forţele sale nu fac genul de progres pe care credea că îl vor face împotriva marilor oraşe, inclusiv Kiev. Rusia își măreşte numărul de ţinte, atacă şi încearcă să provoace pagube în fiecare parte a Ucrainei”, a mai spus Jake Sullivan.

ADVERTISEMENT

NATO va răspunde cu „toată forța”

Consilierul american pentru securitate naţională a precizat că Rusia se va confrunta cu un răspuns din partea NATO în cazul în care atacurile sale vor atinge granițele unui stat NATO.

Jake Sullivan a subliniat că președintele Joe Biden „a fost clar în mod repetat că Statele Unite vor lucra cu aliații noștri pentru a apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO și asta înseamnă fiecare centimetru”.

Ministerul rus al Apărării a precizat că a ucis „până la 180 de mercenari străini” în atacul asupra Liovului. „Ca urmare a acestor atacuri, au fost eliminaţi până la 180 de mercenari străini şi o cantitate semnificativă de arme străine”, a anunțat duminică Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

Informația a fost negată de autoritățile de la Kiev, susținând că face parte din „propaganda rusă”, menită să descurajeze voluntarii străini ce vor să se alăture armatei ucrainene.

ADVERTISEMENT