News

Statele Unite și Germania, acord pentru a bloca gazoductul Nord Stream 2, în cazul în care Rusia invadează Ucraina

Statele Unite ar fi ajuns la un acord cu Germania pentru a bloca gazoductul Nord Stream 2, în cazul unei invazii a Rusiei asupra Ucrainei. Ce au precizat oficialii americani?
08.12.2021 | 17:03
Statele Unite si Germania acord pentru a bloca gazoductul Nord Stream 2 in cazul in care Rusia invadeaza Ucraina
ADVERTISEMENT

Americanii și germanii ar fi ajuns la o înțelegere în ceea ce privește închiderea gazoductului Nord Stream 2, în cazul în care Rusia decide să invadeze Ucraina, conform unui anunț făcut de un consilier al Congresului american.

Mai mult decât atât, conform sursei citate de Reuters, Casa Albă a precizat că Germania și-a luat anumite angajamente în ceea ce privește această controversată conductă.

ADVERTISEMENT

Trebuie precizat faptul că aceasta este din Rusia până în Germania, sub Marea Baltică.

Președintele american a amenințat cu sancțiuni dure

Reamintim faptul că președintele american Joe Biden și omologul său rus au avut o discuție în cursul zilei de marți în care au discutat despre situația Ucrainei și despre faptul că Rusia a adus o mulțime de trupe în apropierea granițelor acestei țări.

Astfel, Joe Biden i-a transmis liderului rus că există îngrijorări ale Occidentului în ceea ce privește o posibilă invazie a Rusiei asupra Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Totodată, liderul de la Casa Albă a ținut să insiste asupra unor sancțiuni care vor fi adresate Rusiei, și a vorbit despre „măsuri economice puternice” ca pedeapsă.

Putin nu va ataca Ucraina, dacă vrea funcționarea gazoductului

Mai mult decât atât, Jake Sullivan, consilierul american pentru securitate națională a transmis că conducta Nord stream 2 este o pârghie care poate fi folosită împotriva lui Vladimir Putin, mai ales în contextul în care gazul nu curge deocamdată prin aceasta.

ADVERTISEMENT

Subiectul acestui gazoduct este unul intens discutat, el fiind unul „de maximă prioritate”.

„Subiectul viitorului Nord Stream 2 în contextul unei invazii a Ucrainei de către Rusia în săptămânile următoare este un subiect de maximă prioritate. A fost discutat în amănunt”, a spus consilierul american pentru securitate națională.

Dacă președintele rus vrea ca acest lucru să se întâmple atunci el trebuie să stea departe de Ucraina și un atac asupra acestei țări.

ADVERTISEMENT

 „Dacă Vladimir Putin vrea să vadă gaze curgând prin acea conductă, poate că nu vrea să-și asume riscul de a invada Ucraina”, a declarat Jake Sullivan reporterilor de la Casa Albă.

De asemenea, un diplomat european a transmis că alianții germani au precizat foarte clar că vor închide gazoductul în cazul unui atac al Rusiei asupra Ucrainei.

„Dacă SUA impun sancțiuni, nimeni nu va putea face afaceri cu Nord Stream 2 de teamă să nu încalce sancțiunile SUA”, a precizat diplomatul european.

ADVERTISEMENT