News

Statistică alarmantă în România. Unul din doi copii este supus unei forme de abuz, iar 41,5% dintre ei se află în risc de sărăcie

Organizația Salvați Copiii România a publicat o statistică alarmantă, conform căreia unul din doi copii este supus unei forme de abuz, iar 41,5% dintre ei se află în risc de sărăcie sau excluziune socială.
01.06.2022 | 13:08
Statistica alarmanta in Romania Unul din doi copii este supus unei forme de abuz iar 415 dintre ei se afla in risc de saracie
Adesea, copiii din familiile defavorizate ajung să cerșească. Foto: pixnio.com
ADVERTISEMENT

De asemenea, 45% dintre fetele sub 15 ani care au devenite mame în statele UE provin din România. Sursa citată a publicat cifrele miercuri, când se aniversează Ziua Internaţională a Copilului. Astfel aflăm că în țara noastră, unul din doi copii este supus unei forme de violenţă fizică, emoţională şi sexuală.

Viață chinuită pentru prea mulți copii din România

În același context, 41,5% dintre copii trăiesc în risc de sărăcie sau excluziune socială, iar 6 copii dintr-o mie mor înainte de a împlini un an. Revenind la fetele sub 15 ani care devin mame anual, numărul acestora a ajuns la 731 în România (date aferente anului 2020). La fel de îngrijorător este un alt aspect: cel puţin 100.000 de copii trăiesc fără ambii părinţi sau fără unul dintre ei.

ADVERTISEMENT

În 2021, un copil din trei s-a confruntat cu stări de anxietate şi a avut nevoie de consiliere şi suport psiho-emoţional. În acest caz, procentul a crescut la peste 50%. În cazul adolescenţilor s-a ajuns până la consecinţe extrem de grave: tentative de suicid.

Datele anchetei realizate de organizația Salvaţi Copiii România arată că în doar 8,1% dintre cazuri, diagnosticele au fost independente de contextul pandemic (opoziţionism, ADHD/ADD, tulburări de vorbire, intelect liminar sau tulburări de neurodezvoltare).

ADVERTISEMENT

Practic, în Uniunea Europeană, copiii români sunt cei mai expuşi sărăciei şi excluziunii sociale, 4 din 10 copii fiind afectaţi de izolare socială şi educaţională. De asemenea, ei suferă emorm și din cauza lipsei condiţiilor de trai decent.

Sursa citată a mai notat că România continuă să fie statul membru al UE cu cel mai mare nivel al riscului de sărăcie sau excluziune socială în rândul copiilor.

ADVERTISEMENT

Multe familii fără veniturile necesare supraviețuirii

Mai exact 1,5 milioane de copii (41,5%) sunt afectaţi de lipsa de venituri ale familiei care să asigure supravieţuirea sau un trai decent. Lipsa de acces la nutriţie în acord cu vârsta şi nevoile biologice ale copilului şi la servicii socio-educaţionale şi de sănătate de calitate le afectează viața, de asemenea.

Nu mai este de mirare că România rămâne o ţară a şanselor inegale. Riscul sărăciei variază de la 19,9% în marile oraşe la 30%. Acesta atinge un nivel de 50,5% în mediul rural.

ADVERTISEMENT

Procentul gospodăriilor care nu îşi permit măcar o dată la două zile o masă cu carne/peşte sau alt tip echivalent de proteine ajungea la 14,7%. Media UE era de 8,1%. Pentru familiile cu trei sau mai mulţi copii, procentul creşte la 28,3% şi la 30%. De asemenea, 26,2% dintre copiii României cresc în locuinţe care nu au toalete în interiorul casei. Media la nivelul UE este de doar 2%.

Pentru a scădea procentele prezentate, organizația Salvaţi Copiii recomandă, printre altele, consolidarea serviciilor de asistenţă socială pentru identificarea precoce a situaţiilor de risc pentru copii. Pentru acest obiectiv este nevoie de o bugetare constantă şi în acord cu nevoile locale.

Dezvoltarea serviciilor de educaţie timpurie, în special în mediul rural și creşterea investiţiilor economice în comunităţile rurale sunt alte măsuri propuse de acest ONG.

O soluție: oferirea unei mese calde în fiecare zi

Pe listă se regăsește și oferirea unei mese zilnice calde gratuite pentru fiecare copil în creşele, grădiniţele şi şcolile din comunităţile vulnerabile economic. Totodată, dezvoltarea serviciilor medicale pentru copii este inclusă pe lista recomandărilor.

În România, abuzul şi neglijarea copiilor au fost interzise prin lege din 2004, dar continuă să fie foarte prezente în societatea din țara noastră. La fel se întâmplă și cu violența împotriva copiilor: în 2021, 46% dintre copii afirmau că sunt bătuţi acasă de către părinţi şi 5% de către cadrele didactice.

În cadrul familiilor, 20% dintre părinţi considerau că pedepsele fizice reprezentau un mijloc corect şi adecvat de educare a copiilor. Studiul naţional lansat de SCR în 2021 arăta că aproximativ 3% dintre părinţi au dezvăluit că abuzul sexual le-a afectat copiii, în aproape două treimi dintre cazuri agresorul fiind o persoană necunoscută.

 

ADVERTISEMENT