News

Statistică alarmantă prezentată de ministrul sănătății, Alexandru Rafila: ”Cinci oameni mor zilnic din cauza infecţiilor nosocomiale”

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, prezintă o statistică îngrijorătoare privind spitalele din țară. Acesta spune că ”cinci oameni mor zilnic din cauza infecțiilor nosocomiale”.
25.10.2022 | 23:21
Statistica alarmanta prezentata de ministrul sanatatii Alexandru Rafila Cinci oameni mor zilnic din cauza infectiilor nosocomiale
Alexandru Rafila, despre situația îmbolnăvirilor din spitale: ”Cinci oameni mor zilnic din cauza infecţiilor nosocomiale”. Sursa foto: colaj Fanatik / hepta.ro
ADVERTISEMENT

După seria lungă de decese înregistrate la Târgu Mureş şi Cluj-Napoca, premierul Ciucă a solicitat un raport privind infecțiile nosocomiale din spitale.

Alexandru Rafila, despre situația îmbolnăvirilor din spitale: ”Cinci oameni mor zilnic din cauza infecţiilor nosocomiale”

Marți, în cadrul unei conferințe de presă, Alexandru Rafila a prezentat și public raportul pe care i l-a cerut șeful Executivului.

ADVERTISEMENT

Vorbind despre infecțiile nosocomiale din unitățile sanitare, ministrul sănătății a spus că trebuie încurajată raportarea acestora, pentru că eliminarea infecțiilor asociate asistenței medicale nu este posibilă nicăieri în lume.

”România în momentul de faţă raportează, după o evoluţie crescătoare, 1% din totalul cazurilor externate ca fiind infecţii asociate asistenţei medicale. Media la nivel european este de 7%. Noi am crescut de la 0,2% la 1%”, a spus ministrul Rafila.

ADVERTISEMENT

Potrivit ministrului social-democrat, la nivelul Uniunii Europene se raportează anual 37.000 de decese provocate de infecțiile nosocomiale, iar ”numărul deceselor parțial asociate infecțiilor e de cel puțin 3 ori mai mare.”

Vorbind strict despre situația din spitalele românești, ministrul Rafila a admis faptul că, în medie, conform estimărilor, cinci oameni mor zilnic din cauza infecţiilor nosocomiale.

ADVERTISEMENT

”Nu trebuie să speriem oamenii, trebuie să informăm, trebuie să educăm și să înțelegem că acest control al infecţiilor este o sarcină pe care o avem toţi.

Trebuie să ne hotărâm ce dorim: dorim să știm realitatea. Ne dorim modelul profesionist al adevărului, al intervenţiei, al responsabilităţii sau ne dorim modelul demagogiei?

ADVERTISEMENT

Dacă mergem pe principiul ăsta, putem schimba fiecare manager, fiecare şef de direcţie sanitară, fiecare ministru zilnic, pentru că zilnic, în România, sunt în medie, conform estimării, în jur de cinci decese. Zilnic”, a subliniat oficialul.

Ministrul Rafila: ”M-aș duce la un spital care raportează 5-6% infecții, chiar și decese, decât la unul care raportează 0”

În aceeași conferință de presă, ministrul sănătății a mai spus că, personal, s-ar duce mai degrabă la un spital unde managerul raportează cu exactitate numărul infecțiilor și al deceselor.

”Eu personal m-aș duce la un spital la care managerul raportează 5-6% infecții, chiar și decese, decât la unul care raportează zero. E un spital în București care zice: domle, noi de 11 ani nu avem niciun caz. Eu nu cred acest lucru”, a adăugat Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT