News

Statistică îngrijorătoare! Doar 20% dintre români au locuința asigurată în caz de cutremur

04.03.2021 | 18:43
Statistica ingrijoratoare Doar 20 dintre romani au locuinta asigurata in caz de cutremur
Doar 20% dintre români au locuința asigurată în caz de cutremur. Sursa foto - INFP
ADVERTISEMENT

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a anunțat că mai puțin de 20% dintre locuințe au poliță de asigurare. În condițiile în care, România ar fi una dintre cele mai afectate țări din Europa în cazul unui cutremur. În același timp, 54% dintre români se declară îngrijorați de pericolul adus de un posibil cutremur.

Joi se împlinesc 44 de ani de la cutremurul din 1977, în care au murit aproximativ 1.600 de persoane și 35.000 de locuințe au fost distruse, cutremurul cauzând pierderi materiale semnificative.

ADVERTISEMENT

În România se produc peste 100 de cutremure în fiecare an

Conform UNSAR, citând Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), în fiecare an, în țara noastră, se înregistrează peste 100 de cutremure care au o magnitudine de peste 3 grade pe scara Richter.

Cel mai puternic cutremur înregistrat în 2020 a avut o magnitudine de 4,8 grade pe scara Richter şi s-a produs pe 31 ianuarie.

ADVERTISEMENT

Cu toate că, numărul total de cutremure a fost mai mic pe parcursul anului 2020 decât în ceilalți ani, numărul de cutremure care au avut magnitudinea peste 3 grade a fost în creștere, au fost 18 în 2020, comparativ cu 103 în 2019 și 86 în 2018.

Doar 20% dintre români au locuința asigurată în caz de cutremur

“Cu toate acestea, în România, procentul locuințelor acoperite printr-o poliţă de asigurare este în continuare redus – mai puţin de 20% din totalul acestora fiind protejate, în ciuda creşterii interesului declarat al românilor faţă de asigurările de locuințe şi pentru bunuri (+ 3 p.p. în 2020 faţă de 2019, conform unui sondaj realizat anul trecut de către IRES, la solicitarea UNSAR).

ADVERTISEMENT

Aceeași cercetare sociologică relevă şi faptul că 54% dintre români spun că sunt îngrijoraţi de pericolul unui cutremur – care rămâne al doilea cel mai important risc de care se tem, după incendiu”, arată UNSAR.

Totodată, 67% dintre români spun că ştiu ce ar trebui să facă în cazul unui cutremur. 55% dintre aceştia cunosc că ar trebui să dețină kituri de prim-ajutor (care conţin alimente, apă, medicamente, fluier, lanternă etc.), însă doar 32% dintre aceștia le dețin.

ADVERTISEMENT

Din păcate, România este unul dintre statele europene cele mai expuse la riscul de cutremur. Iar exemple recente, precum cutremurul de ieri din Grecia sau al Croaţiei, o ţară greu încercată anul trecut, ar trebui să ne arate încă o dată că asigurarea locuinţei şi a bunurilor trebuie să fie o prioritate pentru noi toţi”, a declarat președintele UNSA, Adrian Marin.

 

ADVERTISEMENT
Tags: