News

Statistică îngrijorătoare. Multe dintre antibioticele de pe piață sunt contrafăcute. Importul lor a explodat în pandemie

O statistică la nivel UE prezintă niște date îngrijorătoare în privința numărului mare de antibiotice de pe piață care sunt sunt contrafăcute.
08.06.2021 | 11:19
Statistica ingrijoratoare Multe dintre antibioticele de pe piata sunt contrafacute Importul lor a explodat in pandemie
Statistică îngrijorătoare. Multe dintre antibioticele de pe piață sunt contrafăcute. Importul lor a explodat în pandemie. Sursa foto: healtheuropa.eu
ADVERTISEMENT

Pe perioada pandemiei de Covid-19, la nivelul Uniunii Europene, s-a constatat creșterea importului de produse contrafăcute.

Din păcate, această statistică extrem de îngrijorătoare are în vedere și importul de produse medicale. Datele indică faptul că antibioticele și analgezicele contrafăcute au împânzit piața în această perioadă.

ADVERTISEMENT

Statistică îngrijorătoare. Importul de antibiotice a explodat în pandemie

În această perioadă a pandemiei, îngrijorările cu privire la produsele contrafăcute din zona medicală au crescut în toată Europa, inclusiv în România.

Procurarea produselor contrafăcute, cum ar fi antibioticele și analgezicele, și, mai recent, a altor produse medicale, cum ar fi echipamentele personale de protecție și măștile faciale, au adus în centrul atenției acest fenomen. La nivel global, se comercializează produse farmaceutice contrafăcute în valoare de 4 miliarde de euro.

ADVERTISEMENT

Produsele antibiotice contrafăcute existente în număr tot mai mare aduc riscuri crescute pentru sănătate, dar şi pentru securitate. Aceste produse duc adesea la încălcări ale securității şi la pierderi financiare.

Câți europeni au fost induși în eroare de produsele contrafăcute

În prezent, conform unui studiu oficial, aceste produse contrafăcute reprezintă 6,8% din importurile din UE, în valoare de 121 de miliarde de euro.

ADVERTISEMENT

Acest lucru are repercusiuni pentru fiecare sector, de la cosmetice şi jucării, vin şi băuturi, electronice şi îmbrăcăminte, până la pesticide şi produse farmaceutice.

Potrivit unui studiu comun al Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) şi al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), circa 9% dintre europeni au declarat că au fost induşi în eroare în sensul achiziţionării de produse contrafăcute.

ADVERTISEMENT

În prezent, într-o perioadă în care comerțul electronic este în plină expansiune, cu peste 70 % dintre europeni care au realizate cumpărături online în 2020, incertitudinile cu privire la produsele contrafăcute rămân o preocupare în rândul cetățenilor UE.

Aceste produse pot prezenta riscuri grave pentru securitatea și sănătatea consumatorilor, în special din cauza expunerii la substanțe chimice periculoase, precum și la alte pericole.

Contrafacerea nu afectează doar consumatorii, ci implică şi daune semnificative pentru economia UE şi, în special, pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri).

”Proprietatea intelectuală este unul dintre cele mai valoroase active ale Europei şi un element cheie în redresarea noastră socială şi economică, în special pentru întreprinderile mici. Pandemia de COVID-19 a adus în prim-plan problema infracţionalităţii în domeniul PI, odată cu apariţia unui număr tot mai mare de medicamente şi produse medicale contrafăcute care ameninţă şi mai mult sănătatea şi siguranţa cetăţenilor.

Aceasta este o problemă veche, adesea interconectată cu alte tipuri de activităţi ilegale, care necesită măsuri ferme urgente şi coordonate şi care a redevenit recent una din primele zece priorităţi ale UE în lupta împotriva criminalităţii organizate”, spune directorul executiv al EUIPO, Christian Archambeau, conform Mediafax.

ADVERTISEMENT