News

Statistici înfiorătoare de la care pleacă anul școlar! Mii de profesori nevaccinați, zeci de copii în spital! Când se va ajunge la șase cazuri la mia de locuitori 

Statistici înfiorătoare de la care pleacă anul școlar, un an care ar putea ajunge destul de repede în regim online
13.09.2021 | 11:13
Statistici infioratoare de la care pleaca anul scolar Mii de profesori nevaccinati zeci de copii in spital Cand se va ajunge la sase cazuri la mia de locuitori
Sute de mii de elevi s-au vaccinat împotriva COVID-19. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

13 septembrie a fost data stabilită de Ministerul Educației pentru debutul anului școlar, un an care începe, de asemenea, sub apăsarea pandemiei de coronavirus. COVID-19 ar putea să-i trimită destul de repede pe copii acasă, mai ales că statisticile nu arată bine deloc.

Concret, dacă anul trecut cadrele didactice s-au plâns că sunt trimise în câmpul muncii fără să aibă timpul necesar pentru a se imuniza, acum situația este una total diferită.

ADVERTISEMENT

Statisticile înfiorătoare de la care pleacă anul școlar!

În clipa de față, se știe că undeva la 60% din profesorii și angajații sistemului de învățământ sunt vaccinați împotriva COVID-19. Pentru restul de 40% imunizarea nu a reprezentat o soluție, în condițiile în care vaccinul este „la liber”.

Interesant este că Ministerul Educației a început să distribuie încă de la 1 septembrie formulare în școli, pentru profesori. În acest fel încearcă să aducă datele la zi și părinții să știe care este gradul exact de vaccinare din sistem.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, ministrul demisionar al Sănătăţii, Ioana Mihăilă a transmis că părinţii au dreptul să solicite şcolilor situaţia personalului vaccinat şi nevaccinat. Pentru fostul deținător al cabinetului era ”îngrijorător” și că multe cadre didactice nu s-au vaccinat.

”Cred că profesorii ar trebui să se gândească să se vaccineze. Mi se pare cel puţin trist şi, cu siguranţă, îngrijorător”, spunea Ioana Mihăilă.

ADVERTISEMENT

Câți copii bolnavi de COVID-19 sunt internați în spital în ziua debutului de an școlar

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.255 cazuri noi de COVID-19 din 33.210 teste. Alți 29 români au murit, în condițiile în care la ATI sunt internați 600 de pacienți.

De altfel, pe teritoriul României au fost confirmate 1.120.804 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.065.710 pacienți fiind declarați vindecați. Din nefericire, până astăzi, 34.990 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

ADVERTISEMENT

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 4.813 Din totalul acesta, atenție, nu mai puțin de 141 sunt minori. 132 dintre ei sunt internați în secții și 9 la ATI.

Câți copii s-au vaccinat împotriva coronavirusului

De remarcat că un număr de 177.801 de persoane din categoria de vârstă 12- 19 ani s-au vaccinat, majoritatea având deja schema completă, anunţă Comitetul Naţional de Coordonare a Vaccinării anti-COVID, care precizează că cei mai mulţi copii şi adolescenţi vaccinaţi sunt din Bucureşti, urmat de judeţele Cluj, Iaşi, Constanţa şi Timiş.

Potrivit datelor centralizate de INSP până la 9 septembrie, până acum au fost vaccinate cu cel puţin o doză 177.801 persoane din categoria de vârstă 12-19 ani, din care 147.340 au deja schema completă, precizează Comitetul de Coordonare a Vaccinării anti-COVID.

Clasamentul în funcţie de numărul persoanelor din categoria de vârstă 12-19 ani include, pe primul loc Bucureştiul – 26.168 persoane, urmat de Cluj – 11.121 persoane, Iaşi – 8.730 persoane, Constanţa – 7.495 persoane, Timiş – 7.241 persoane.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Sorin Cîmpeanu a anunțat și el că 10.000 de elevi s-au vaccinat anti-COVID în ultimele 10 zile. Liberalul speră ca procesul de imunizare să continue și după deschiderea anului şcolar.

Cum se apără profesorii de COVID-19! În Prahova a crescut numărul pensionărilor

Potrivit statisticilor oficiale, numărul angajaţilor din sistemul de învăţământ din Prahova care au cerut pensionarea la sfârşitul anului şcolar 2020-2021 este cu aproximativ 30% mai mare faţă de alţi ani.

Fenomenul, spun  reprezentanții Inspectoratului Şcolar Judeţean, reprezintă o consecinţă a pandemiei de COVID-19. Astfel, spre deosebire de alţi ani, când puţini dascăli cereau pensionarea anticipată, acum zeci de cadre didactice au recurs la această posibilitate prevăzută de lege.

“Numărul de profesori care s-au pensionat – sunt trei forme de pensionare: pensionarea la limită de vârstă, pensionarea anticipată şi pensionarea anticipată parţială – a fost în anul acesta, la sfârşitul anului şcolar 2020-2021, mai mare.

Avem undeva la vreo 300 de persoane pensionate. Mult faţă de alţi ani, cu 30% mai mult. Dacă eram undeva la 180-190 anual, de data aceasta… mulţi.

Adică, pensionarea anticipată, care era o raritate – unu, doi – şi nu mai zic de pensionarea anticipată parţială, care presupune o diminuare a pensiei, e vorba de la 0,05% din pensie pentru fiecare lună până la vârsta de pensionare, deja avem în jur de 20 de persoane pe pensionarea anticipată şi vreo 20 pe pensionarea anticipată parţială.

Adică, pandemia asta a avut efecte şi în acest plan. A mai fost ceva cu pensionarea, de ce s-a stimulat pensionarea. S-a tot vorbit despre o pensie mai bună, nu ştiu cum era calculat punctul de pensie, nu e treaba noastră, este a Casei de Pensii şi au zis: acuma este momentul să obţinem o pensie mai bună”, a precizat Tudor Iancu, inspector şcolar pentru managementul resurselor umane în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova.

Autoritățile, apel la adresa profesorilor

Cadrele didactice sunt eroii din perioada de criză şi rămân modelatori ai viitorului, a explicat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Simion Hăncescu, în mesajul transmis cu ocazia începerii anului, precizând însă că guvernanţii le-au întors acestora spatele.

”Cadrele didactice le cer să-şi onoreze datoria de a aplica, de îndată, integral Legea salarizării!”, a subliniat liderul FSLI.

Preşedintele Klaus Iohannis a ținut să readucă aminte profesorilor, în discursul rostit la deschiderea anului şcolar, importanţa vaccinării anti-COVID.

„Menţinerea şcolilor deschise, cu prezenţă fizică, depinde de responsabilitatea fiecăruia dintre noi, respectarea normelor sanitare şi vaccinarea fiind esenţiale”, a declarat Klaus Iohannis.

Între timp, medicul Institutul Marius Nasta a transmis că se așteaptă ca după începerea școlilor, numărul de cazuri zilnice se se dubleze.

Totodată, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală estimează 10.000 de cazuri zilnice de COVID-19, în octombrie.

„Cred că la două săptămâni după ce începem școlile ajungem să dublăm, dacă nu să triplăm această cifră și cred că, în octombrie, dacă nu înțelegem că trebuie să respectăm regulile și să purtăm mască și să revenim la regula care limitează transmiterea infecției, octombrie va fi o lună care va duce către zece mii de cazuri”, a mai spus medicul pneumolog.

Și Sorin Cîmpeanu a transmis că sunt șanse mari ca la mijlocul lunii octombrie, în București, să se atingă deja nivelul de șase cazuri la mia de locuitori.

ADVERTISEMENT