News

Statistici îngrijorătoare, copiii din România au deja propriul smartphone în primul an de școală. Câte ore petrec aceștia zilnic, pe internet

Un studiu recent despre siguranța copiilor în mediul online în România arată că vârsta la care majoritatea celor mici primesc un telefon e 8 ani.
12.02.2025 | 15:30
Statistici ingrijoratoare copiii din Romania au deja propriul smartphone in primul an de scoala Cate ore petrec acestia zilnic pe internet
Statistici îngrijorătoare, copiii din România au deja propriul smartphone în primul an de școală. Câte ore petrec aceștia zilnic, pe internet. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Majoritatea părinților iau această decizie pentru că vor să țină legătura cu copilul lor, în timp ce alți părinți nu vor ca copiii lor să fie excluși din societate tocmai din motivul că nu dețin un telefon, în timp ce prietenii lor au deja un device.

Statistici îngrijorătoare, copiii din România au deja propriul smartphone în primul an de școală

În România, majoritatea copiilor cu vârsta între 5 și 12 ani își petrec între o oră și trei pe zi online, conform unui studiu făcut de Topline. Studiul a fost făcut în perioada august – septembrie 2024 pe un eșantion de 570 de părinți din România cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani.

ADVERTISEMENT

Foarte important, realizatorii studiului le reamintesc părinților că e foarte important să aibă o discuție sinceră cu cei mici despre instrumentele potrivite care pot sau nu pot fi folosite online, despre ce înseamnă control parental sau limitări de timp pe care copiii ar trebui să le respecte.

Desigur, fenomenul de hărțuire cibernetică este tot mai des întâlnit, astfel că părinții trebuie să înțeleagă și să le explice mai bine copiilor cum trebuie să se comporte online pentru a fi în siguranță. În măsura în care cei mici se maturizează și folosesc tot mai mult telefoanele mobile sau internetul, apar și diverse riscuri care pot să fie periculoase pentru toată lumea. Sondajul UE pentru Siguranța Familiei 2024 oferă o perspectivă aprofundată asupra modului în care părinții din Europa gestionează peisajul digital cu copiii lor, de la vârste între 5 și 17 ani.

ADVERTISEMENT

Cu informații de la peste 8.000 de părinți din întreaga Uniune Europeană, sondajul evidențiază acest lucru. Potrivit datelor oficiale, de obicei părinții sunt proactivi în a le vorbi copiilor lor despre pericolele din online folosind o varietate de metode pentru a-și ajuta copiii să navigheze în siguranță, conform Eroii Internetului.

82% dintre părinți au discutat cu copiii lor despre siguranța online

De exemplu, 82% dintre părinți spun că au discutat despre siguranța din online cu copiii lor, în ultimul an, în timp ce 70% dintre părinți cred că au purtat această conversație la vârsta potrivită. Doar 20% dintre părinți cred că ar fi trebuit să discute mai devreme cu copilul despre aceste probleme, deci au regrete.

ADVERTISEMENT

Între timp, 89% dintre părinți sunt încrezători că mesajul lor a fost ascultat și copiii au grijă și se protejează de relele din online, în timp ce 44% dintre părinți mărturisesc că le este uneori dificil să găsească momentul potrivit pentru a discuta despre siguranța online cu cei mici, sau cu adolescenții din familie.

ADVERTISEMENT

De asemenea, 56% dintre părinți s-au focusat să-i facă pe cei mici să înțeleagă diferența dintre conținut real și fake, 53% au discutat despre intimitate și 52% despre conținut care ar trebui evitat. Securitatea și bullyingul online sunt teme foarte importante pentru acești părinți, mai ales că 1 din 4 părinți sunt mai interesați de acestea în comparație cu anul trecut.

Pentru părinții care vor să își controleze mai bine copilul, mai ales dacă acesta este la o vârstă fragedă, oamenii trebuie să știe că există diverse aplicații și soluții tehnice care să limiteze accesul celor mici la conținut problematic.

Părinții susțin că sunt în control când vine vorba despre siguranța pe internet

Așadar, 42% dintre părinți folosesc astfel de aplicații de restricționare a accesului, în timp ce 50% limitează timpul pe care cei mici îl pot petrece online sau pe telefon. 49% dintre părinți spun că vor fi mai îngăduitori în măsura în care timpul va trece și copilul se va maturiza.

Potrivit aceluiași studiu, majoritatea copiilor, indiferent de vârstă, au acces la un telefon sau o tabletă. În medie, copiii din Europa petrec între 1 și 3 ore pe zi pe telefoane sau tablete și primesc primul device la vârsta de 9 ani.

De asemenea, studiul arată că cele mai folosite aplicații sunt cele educaționale, în timp ce prezența pe social media crește în măsura în care copilul se maturizează și devine adolescent. În încheiere, studiul arată că 74% dintre părinți sunt încrezători că știu cum să își protejeze copilul de pericolele din online, în timp ce 41% dintre părinți se plâng că uneori le e greu să evite conținutul care nu este destinat copiilor, deci un conținut problematic.