News

Statisticile COVID-19 din România, puse sub semnul întrebării. Un medic român rupe tăcerea: “Distorsiuni şi situaţii ciudate”

21.05.2020 | 15:37
Statisticile COVID19 din Romania puse sub semnul intrebarii Un medic roman rupe tacerea Distorsiuni si situatii ciudate
ADVERTISEMENT

Un medic din România consideră că statisticile legate de COVID-19 din țara noastră prezintă o serie de neconcordanțe evidente. În acest sens, cadrul medical aduce o serie de dovezi care prezintă ”situații stranii”.

Statisticile COVID-19 din România, puse sub semnul întrebării de un medic. Dovezile prezentate de acesta

Încă de la startul pandemiei de coronavirus în România, raportările zilnice oferite de Grupul de Comunicare Strategică au general o serie de controverse. Inițial, după explozia cazurilor, s-a renunțat la anunțarea datelor pentru fiecare județ. Ulterior, autoritățile au revenit asupra acestui lucru.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, datele oferite încă produc ecouri. Recent, Valentin Boldea, cadru medical din Galați, a ieșit public și a spus că analiza statisticilor furnizate de autorități în timpul epidemiei COVID-19 are ca rezultat situații ciudate.

În acest sens, medicul oferă ca exemplu chiar județul Galați care se află pe locul 9 în ceea ce privește infecțiile cu virusul COVID-19 și pe a doua poziție în clasamentul deceselor.

ADVERTISEMENT

Din comparația cifrelor celor două statistici rezultă faptul că județul Galați este cel mai afectat din țară cu o rată a mortalității mult mai mare decât media națională.

”Dacă raportăm numărul de decese la numărul total de cazuri de boală, Galați este județul cel mai afectat, cu o rată a mortalității mult peste media națională”, a declarat medicul Valentin Boldea pentru Mediafax.

ADVERTISEMENT

Se cere verificare datelor din rapoartele oficiale

Medicul care pune sub semnul întrebării statisticile publice le cere public autorităților să verifice din nou datele, întrucât e posibil să existe erori. Valentin Boldea le cere specialiștilor să verifice modul în care au fost realizate rapoartele.

Acesta subliniază faptul că multe persoane din Galați s-au infectat, deși în regiunea de sud-est a țării numărul infecțiilor este foarte mic. Până la această oră, la Galați, sunt raportate 539 de infecții și decese, în timp ce în Brăila, situată la doar 20 de kilometri distanță, sunt doar 19 persoane infectate și niciun deces.

ADVERTISEMENT

”Fie județul Galați a raportat și a realizat aceste sondaje epidemiologice în conformitate cu o metodologie unică, fie județele din jur au avut criterii diferite în efectuarea de sondaje epidemiologice.

Considerăm o non-uniformitate în aplicarea criteriilor de eligibilitate pentru aceste teste pentru infecția cu COVID-19. La nivel național, trebuie stabilită o strategie unitară, cu criterii foarte bine dezvoltate, astfel încât să nu mai avem așa ceva distorsiuni și situații destul de ciudate”, a spus Valentin Boldea pentru sursa citată.

Ce spun autoritățile locale din Galați

Din perspectiva autorităților locale gălățene, toate datele oferite legate de infecțiile și decesele cu coronavirus sunt conforme cu realitatea.

Șeful DSP Brăila afirmă că se bazează pe o practică unitară în ceea ce privește rapoartele și că procedurile care prevedeau atribuirea codurilor de caz la toate suspiciunile au fost respectate exact. De asemenea, toate datele colectate în timpul epidemiei pot fi verificate în orice moment.

”Am realizat rapoartele conform metodologiei existente. De la început nu ne-am abătut de la metodologie. Nu a fost niciodată testat mai târziu, totul a fost testat imediat. Am luat probele la laboratorul Balș și, ulterior, la laboratorul Cantacuzino. În acest moment, este și laboratorul de la Spitalul Județean de Urgență Brăila”, a spus directorul DSP Brăila, Gabriel Ciochină pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT