Stațiunea abandonată, aflată la malul mării, care încearcă să renască, după mulți ani. Plajele sunt superbe, iar hotelurile mari, însă totul a fost lăsat în paragină în ultimii zeci de ani.
O stațiune care era foarte celebră cu zeci de ani în urmă a ajuns în paragină acum. Varosha era un loc spectaculos înainte de divizarea Ciprului, în 1974.
Acesta avea hoteluri înalte, districte comerciale și plaje spectaculoase, care se numărau printre cele mai bune din țară. Stațiunea a fost vizitată de celebrități de renume, precum Elizabeth Taylor, Brigitte Bardot sau Richard Burton.
“Oricine vine din Varosha are o noțiune romanțată a acesteia. Ei vorbesc despre faptul că este centrul artei și al activității intelectuale.
O descriu ca fiind Riviera Franceză a Ciprului”, a declarat, pentru BBC, în 2014, Vasia Markides, o greco-cipriotă americană. Mama acesteia a crescut acolo.
În oraș locuiau 39.000 de persoane, dar turiștii veneau în număr mare în timpul sezonului estival. În fiecare an, în jur de 700.000 de persoane vizitau stațiunea.
După anul 1974, atunci când Turcia a invadat Cipru, accesul a fost permis doar pentru militarii turci. În ziua de astăzi, clădirile înalte din oraș sunt dărăpănate și abandonate.
La momentul respectiv, turcii au preluat controlul asupra celei de-a treia părți de nord a insulei, unde era inclus și districtul Varosha. Zeci de mii de ciprioți greci au părăsit zona deoarece se temeau de violențe.
Locuitorii au fost evacuați și au fost nevoiți să lase totul în urmă. Oașul Varosha a fost închis, după care a rămas abandonat timp de mulți ani. Până la o rezoluția a Organizației Națiunilor Unite, în 1984, Varosha a rămas parte a autoproclamatei Republici Turcești a Ciprului de Nord.
Astfel, Varosha a fost plasată sub controlul Organizației Națiunilor Unite. Orice altă persoană, în afară de cele care au fost forțate să plece în 1974, nu a mai avut accesul de a se reinstala acolo.
Până de curând, stațiunea Varosha a fost blocată, în timp ce orașul Famagusta are mii de locuitori. Turiștilor le-a fost interzis să intre și să facă fotografii aici.
A fost redeschis în 2020, iar ciprioților turci li s-a permis să viziteze Varosha pentru a explora ceea ce a rămas. În prezent, oricine poate vizita locul, dar cu un pașaport valabil. Străzile erau goale, iar clădirile se prăbușeau, iar unele zone sunt blocate și acum.
Ciprioții care au revenit în Varosha au spus că stațiunea este “un fel de coșmar post-apocaliptic”. Nimic nu mai seamănă cu ceea ce era până la începutul anilor ’70.
“Vezi cum natura preia controlul. Tufele de smochine au invadat întreaga suprafață de șase kilometri pătrați. Sunt copaci care au răsărit prin camerele de zi. Este un oraș fantomă”, a spus o fostă rezidentă.
Redeschiderea stațiunii, care are numele turcesc Maraș, a ajuns un subiect de controversă între comunitățile cipriote grecești și cele cipriote turcești.
În 2020, autoritățile plănuiau reconstrucția stațiunii, pentru ca aceasta să fie redeschisă. Ersin Tatar, prim-ministru al autoproclamatei Republici Turce a Ciprului de Nord, plănuia redeschiderea.
Inclusiv președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a vrut să redeschidă stațiunea, dar ciprioții greci au avut reacții negative. Plaja a fost redeschisă, iar gardurile care înconjurau stațiunea au fost îndepărtate. Guvernul a permis, inițial, doar turcilor și rezidenților accesul.
Mulți s-au declarat, însă, împotriva redeschiderii stațiunii, inclusiv oficialii americani. Turiștii s-au întors, însă, pe plajele din Varosha, chiar dacă stațiunea încă e abandonată. Vizitatorii pot face acum tururi ghidate pe lângă clădirile în paragină, informează Business Insider.