Stațiunea abandonată, aflată la munte, care încearcă să se adapteze vremurilor, deși numărul turiștilor a scăzut considerabil în ultimii ani. Cu toate că are două pârtii de schi foarte cunoscute, dar și vile și hoteluri, nu îi mai atrage pe români în sezonul rece.
În fiecare an, mai ales în sezonul rece, stațiunile montane sunt pline de turiștii dornici să meargă la schi și să se bucure de peisajele de vis. Printre cele mai apreciate se numără Sinaia, Bușteni, Azuga și Poiana Brașov, acestea fiind și destul de aproape de București.
O stațiune care era, însă, foarte apreciată în trecut a ajuns acum să fie vizitată de foarte puțini turiști. Este vorba despre Predeal, o stațiune care nu mai este la fel de populară ca în urmă cu câțiva ani.
Acest oraș se află în județul Brașov, la limita dintre regiunile Muntenia și Transilvania. Este un oraș situat la cea mai mare altitudine din țară, adică 1.030–1.110 m.
Predealul este renumit pentru facilitățile de schi, însă turiștii nu au mai venit, în ultimii ani, într-un număr atât de mare aici. Unul dintre motive este dat de lipsa de activități suplimentare. De asemenea, și lipsa unor facilități de agrement reprezintă un motiv.
În Predeal nu există o promenadă sau un centru de agrement, dar nici prea multe restaurante. Astfel, în afară de schi, care e principala activitate, turiștii nu au foarte multe opțiuni și se plâng de faptul că locul a devenit unul monoton în ultima perioadă.
Această stațiune are două pârtii de schi foarte cunoscute și apreciate, Clăbucet și Cocoș, ambele având peste 2 kilometri și sunt potrivite atât pentru începători, cât și pentru schiorii care au mai multă experiență. Transportul pe cablu este cel mai scump din zonă.
Facilitățile de schi nu reprezintă un motiv suficient de bun pentru ca turiștii să vină în Predeal. Stațiunea dispune doar de câteva trasee montane pentru ATV-uri, iar opțiunile de distracție sunt puține.
Orașul nu este văzut într-o lumină tocmai bună și din cauza lipsei modernizărilor și întreținerii infrastructurii locale. În stațiune există aproape 200 de vile și pensiune, dar numai 10 restaurante independente. Nevoile turiștilor sunt altele, motiv pentru care Predealul nu mai este suficient.
Primăria a recunoscut, la începutul anului, că sunt necesare investiții pentru revitalizarea stațiunii. Reprezentanții au menționat, însă, că nu au fost suficienți trei ani pentru a moderniza Predealul.
În 2023, numărul turiștilor a scăzut cu 20%, în comparație cu anul anterior. În această situație, este nevoie de schimbări pentru o stațiune care era, în trecut, una dintre cele mai apreciate de la munte.
La polul opus, stațiunile Sinaia și Bușteni sunt pline de turiști iarna, mai ales în perioada vacanțelor și a sărbătorilor. Vizitatorii se pot bucura de schi, de trasee montane, precum și de alte obiective turistice importante.