Life

Stațiunea celebră care a ajuns să fie distrusă de turiști. Nimeni nu o mai promovează, deși acum ceva timp era un loc aparte

Stațiunea celebră care este acum evitată. În trecut, era plină de turiști, dar acum nicio agenție nu mai vrea să o promoveze.
24.03.2025 | 15:45
Statiunea celebra care a ajuns sa fie distrusa de turisti Nimeni nu o mai promoveaza desi acum ceva timp era un loc aparte
De ce a fost abandonată Insula Comino. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Stațiunea celebră pe care agențiile refuză să o mai promoveze. În urmă cu câțiva ani, era considerată un mic paradis și turiștii se îngrămădeau pentru a ajunge aici, dar lucrurile s-au schimbat.

De ce turiștii și agențiile evită Insula Comino

Malta Holiday Experiences are o comunitate de peste 51.000 de mii de urmăritori pe Facebook, către care vine cu sugestii pentru cei care își doresc o vacanță în Insulele Malteze. Dar printre recomandări nu se numără niciodată Insula Comino.

ADVERTISEMENT

Această fâșie de pământ de doar 3 pe 5 kilometri, o întindere de stâncă încinsă de soare și înconjurată de ape ce variază de la turcoaz limpede la albastru intens, vizibilă din Golful Marfa din Malta, era odinioară privită ca un colț de paradis.

Însă în prezent, a devenit una dintre cele mai disputate destinații turistice. „Este minunată în  această perioadă a anului. Dar vara? Nu mă puteai plăti să mă apropii de ea. E iadul pe Pământ”, a declarat olin Backhouse, conform BBC. 

ADVERTISEMENT

Laguna Albastră din Comino, cu apele ei strălucitoare și clare, atrage mii de turiști în fiecare an. Reflexia soarelui pe fundul calcaros al mării dă locului o culoare spectaculoasă, ideală pentru poze memorabile.

Turiștii au distrus-o

Colin Backhouse și-a amintit cum arăta Insula Comino odinioară. „Am vizitat-o prima dată în 1980. Pe atunci, puteai să ai tot locul pentru tine. Din păcate, am văzut direct distrugerea de-a lungul deceniilor. Chiar nu știu de ce se mai deranjează oamenii”, a dezvăluit el.

ADVERTISEMENT

Pe parcursul anilor, frustrarea pentru aglomerația de pe insulă a crescut. Astfel, unii au ajuns să numească vacanțele aici o înșelătorie. De altfel, ambarcațiunile supraaglomerate, facilitățile limitate și degradarea mediului au făcut ca autoritățile să fie nevoită să intervină.

ADVERTISEMENT

În 2022, activiștii au spus că insula Comino ar trebui protejată, nu exploatată. Atunci au fost îndepărtate șezlongurile. Acum, ca să oprească turismul excesiv pe insula inclusă în rețeaua Natura 2000, autoritățile limitează numărul vizitatorilor care vin cu barca la numai 5000 pe zi.