Life

Stațiunea de lux pe care niciun turist n-o mai vizitează. Cu peisaje unice, a fost considerată peste Ibiza și Monaco

Există o stațiune de lux în Cipru pe care nimeni nu o mai vizitează. A fost abandonată complet în urmă cu mai bine de 40 de ani, iar acum este locul unui peisaj dezolant.
03.09.2022 | 08:33
Statiunea de lux pe care niciun turist no mai viziteaza Cu peisaje unice a fost considerata peste Ibiza si Monaco
Stațiunea de lux pe care niciun turist n-o mai vizitează. Foto: colaj Fanatik / Facebook
ADVERTISEMENT

Este o destinație de vis, dar acum este pustie. Varosha era în anii 1970 una dintre cele mai căutate și scumpe destinații de vacanță.

Destinația de vis care a devenit oraș fantomă

Stațiunea Varosha din Ciprul de Nord a deveni un oraș fantomă pe care nimeni nu îl mai vizitează, deși unii spuneau că este peste Ibiza și Monaco în ceea ce privește peisajele.

ADVERTISEMENT

În 1974, stațiunea era în plină expasiune, dar totul s-a schimbat cu divizarea Ciprului, în Republica Turcă a Ciprului de Nord și Republica Cipru, iar stațiunea a devenit parte turcă.

Înainte de acest lucru, Richard Burton și Brigitte Bardot mergeau în vacanțe aici, iar Elizabeth Taylor chiar avea un hotel preferat în care stătea.

ADVERTISEMENT

“Oricine vine din Varosha are o noțiune romantică despre ea. Ei vorbesc despre faptul că este centrul artei și al activității intelectuale. Îl descriu ca fiind Riviera franceză a Ciprului”, spunea o tânără a cărei mamă a viețuit acolo, conform BBC.

Varosha
Varosha. foto: Colaj Fanatik / Hepta

De ce nu mai este vizitată stațiunea. Acum este îngrădită peste tot

Stațiunea iubită de staturile de cinema și nu numai a devenit o victimă a războiului între Grecia și Turcia, iar în plin sezon estival, viața multora s-a schimbat.

ADVERTISEMENT

În vremurile sale bune, în Varosha trăiau circa 40.000 de oameni. Acum, orașul e pustiu și accesul este complet interzis.

Peisajele sale superbe și faima de care se bucura destinația de vacanță aleasă de mulți au devenit locul unui război și a unor violențe interetnice.

ADVERTISEMENT

Atunci, partea de nord a insulei a fost ocupată, iar când stațiunea Varosha era în vizorul trupelor militare, locuitorii de aici au decis să fugă pentru a-și salva viețile.

Planul lor era să se întoarcă înapoi acasă când apele se calmau, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată pentru că armata turcă a îngrădit locul și l-a transformat într-un oraș fantomă.

Dar în urmă cu 40 de ani, după ani de violențe interetnice care au culminat cu o lovitură de stat inspirată de junta militară aflată la putere în Grecia, Turcia a invadat Cipru și a ocupat treimea nordică a insulei.

În 2003, restricțiile de circulație au fost relaxate și ciprioții alungați au putut să își vadă din nou casele părăsite.

“Imaginea pe care o aveam în minte era aceea a unui fel de paradis. Dar m-am simțit ca un fel de coșmar post-apocaliptic.

Sunt copaci care au răsărit prin camerele de zi. Este un oraș fantomă”, a spus Vasia Markides, o femeia care locuia acolo.

ADVERTISEMENT
Tags: