Life

Stațiunea de pe litoralul românesc care poartă numele unui mare român. E una dintre cele mai populare, turiștii se bat pe rezervări, dar puțini știu asta

Stațiunea de la Marea Neagră ce a fost numită după un bărbat renumit. Se numără printre cele mai dragi turiștilor, însă nu mulți cunosc asta.
22.06.2024 | 18:00
Statiunea de pe litoralul romanesc care poarta numele unui mare roman E una dintre cele mai populare turistii se bat pe rezervari dar putini stiu asta
Stațiunea de la Marea Neagră ce a fost numită după un bărbat renumit. Se numără printre cele mai dragi turiștilor, însă nu mulți cunosc asta. Sursa foto: litoralulromanesc.ro
ADVERTISEMENT

Stațiunea de pe litoralul românesc care poartă numele unui mare român. E una dintre cele mai populare, turiștii se bat pe rezervări, dar puțini știu asta. Numele său este strâns legat și de industria de pe Valea Prahovei.

Stațiunea de la Marea Neagră ce a fost numită după un bărbat renumit. Se numără printre cele mai dragi turiștilor, însă nu mulți cunosc asta

Stațiunea de la Marea Neagră ce a fost numită după un bărbat renumit. Se numără printre cele mai dragi turiștilor, însă nu mulți cunosc asta. Povestea acestui loc începe cu un mare industriaș care a trăit în secolul al XIX-lea.

ADVERTISEMENT

Concret, este vorba de Emil Costinescu, care la vremea respectivă era ministru în România. A ocupat această funcție de mai multe ori până în anul 1916. A fost fiul lui Alexandru Costinescu, arhitect și inginer român, profesor la Academia Mihăileană din Iași.

De asemenea, a fost cadru didactic la Școala de Ponți și Șosele, Mine și Arhitectură din București. Băiatul său a cumpărat o moșie la malul mării, undeva spre jumătatea secolului al XIX-lea, care avea să devină stațiunea populară de azi.

ADVERTISEMENT

Spre sfârşitul secolului al XIX-lea, Emil Costinescu a colonizat zona cu populaţie germană. Acolo au ajuns să trăiască germani dobrogeni, la început fiind numai 48 de gospodării. Așezarea s-a extins și a început să fie cunoscută drept Costinești, după numele proprietarului.

În anul 1940 mare parte din colonizatorii germani şi urmaşii acestora au părăsit localitatea și s-au stabilit în Germania. În locul lor au ajuns românii care au continuat dezvoltarea regiunii care în 1949 a devenit oficial stațiune.

ADVERTISEMENT

Costinești este una dintre localitățile pe care turiștii le adoră și le preferă în fiecare sezon estival. Aceasta este recunoscută pentru epava Evanghelia, care este unul dintre cele mai fotografiate obiective de la malul mării.

Emil Costinescu, un nume important și în Sinaia

Emil Costinescu reprezintă un nume important și pe Valea Prahovei. Politicianul are o legătură strânsă cu stațiunea Sinaia, unde a deschis o fabrică de cuie (1891), una de cherestea (1879) și alta de var hidraulic (1886).

ADVERTISEMENT

În anul 1913 fabrica de cuie, piuliţe şi şuruburi s-a transformat în societatea pe acţiuni Emil Costinescu, care în momentul de față este cunoscută drept MEFIN Sinaia. În 1937 o parte din fabrică a început să producă focoase şi proiectile antitanc, cu denumirea „proiectile tip Costinescu”.

În timpul celui De-al Doilea Război Mondial, muniţia constituia două treimi din totalul producţiei. Imediat după terminarea războiului fabricile lui Emil Costinescu au început să producă piese de schimb pentru automobile, piese ceramice pentru industria electronică şi materiale de construcţie.

Cel care a dat numele stațiunii Costinești şi-a ridicat o casă de vacanță la Sinaia, în 1892. Vila monument istoric se află pe bulevardul central, fiind locul unde a avut loc şedinţa Consiliului de miniştri condusă de I.C. Brătianu în care s-a hotărât neutralitatea României la începutul Primului Război Mondial.

Se întâmpla la 21 iulie 1914. Ulterior, Consiliul de Coroană s-a adunat la castelul Peleş şi a declarat oficial neutralitatea. Emil Costinescu rămâne în istorie drept o figură emblematică a României moderne, un politician care a pus bazele dezvoltării economice și sociale.

ADVERTISEMENT
24 de lovituri de bici într-un minut » Tripla medaliată cu aur la...
24 de lovituri de bici într-un minut » Tripla medaliată cu aur la Jocurile Olimpice, suspendată după apariția unor imagini scandaloase
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați...
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i mânca!”
VIDEO | Doliu pentru moartea anunțată de Dumitru Dragomir. Fostul șef al Ligii...
VIDEO | Doliu pentru moartea anunțată de Dumitru Dragomir. Fostul șef al Ligii Profesioniste de Fotbal a declarat decesul
Tragedie în fotbal. Sorin Florin Nazîru, fostul portar al juniorilor de la Dinamo,...
Tragedie în fotbal. Sorin Florin Nazîru, fostul portar al juniorilor de la Dinamo, a murit la doar 16 ani
Dorian Popa a primit decizia devastatoare a instanţei, după ce a fost prins...
Dorian Popa a primit decizia devastatoare a instanţei, după ce a fost prins drogat şi în chiloţi la volan!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de JOE BIDEN AZI-NOAPTE! Este OFICIAL
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de JOE BIDEN AZI-NOAPTE! Este OFICIAL
Tragedie fără margini la Dinamo! S-a stins o tânără speranță a fotbalului românesc...
Tragedie fără margini la Dinamo! S-a stins o tânără speranță a fotbalului românesc . Dumnezeu să-l odihnească
Fostă ispită de la Insula iubirii, în spatele gratiilor: Am avut această frică
Fostă ispită de la Insula iubirii, în spatele gratiilor: Am avut această frică
George Restivan TUNĂ și FULGERĂ, după despărțirea de Bahmu. S-au despărțit din cauza...
George Restivan TUNĂ și FULGERĂ, după despărțirea de Bahmu. S-au despărțit din cauza copiilor ei și a Marei Bănică. ''Mara era hotărâtă să ne distrugă fericirea''
Slovacia amenință Ucraina cu măsuri de represalii. „Vom fi obligați să reacționăm”
Slovacia amenință Ucraina cu măsuri de represalii. „Vom fi obligați să reacționăm”
Trei zodii vor trece prin schimbări radicale în luna august. Se întrezărește un...
Trei zodii vor trece prin schimbări radicale în luna august. Se întrezărește un viitor luminos pentru acești nativi