Stațiunea de poveste din România, plină de turiști străini, care e inclusă în patrimoniul UNESCO. Are peisaje de vis, dar și o istorie vastă. Se numără printre cele mai frumoase locuri din Transilvania.
În România există numeroase locuri cu peisaje de vis, precum și cu o istorie foarte interesantă. O stațiune inclusă în Patrimoniul UNESCO, aflată în Transilvania, este una care merită vizitată, iar în ea sunt mulți turiști străini.
Satul Biertan este o așezare săsească și se află la 330 de kilometri de București. Este un loc de vis mai ales datorită cadrului natural, fiind vizitat în fiecare an de foarte mulți turiști.
În grai local, satul este cunoscut ca Ghiertan și se află în județul Sibiu, fiind înconjurat de dealuri. Cetatea fortificată din acest sat îi atrage pe vizitatori, care nu ratează ocazia de a face fotografii inedite.
Locul are același farmec de demult, iar turiștii care ajung în el sunt fascinați de peisajele pe care le văd. Panorama satului Biertan este una care le taie răsuflarea tuturor celor care o privesc.
Biertan se află la doar 20 de kilometri de Sighișoara. Satul se numără printre primele așezări germane de sași din Ardeal, fiind atestat documentar în anul 1283, într-un document, împreună cu localitățile Mediaș și Moșna. În anul 1397, a fost atestat ca cetate.
Numele acestui sat provine din limba maghiară. “Berethalom” se traduce ca “Dealul lui Bert” și a fost preluat din dialectul săsesc sub forma Bierthalmen, Bierthalm.
Este un sat mic, unde oamenii vin să se bucure de natură și de istorie. În Biertan locuiesc doar 1.175 de persoane, conform recensământului din anul 2021.
Există mai multe obiective turistice în Biertan, cum ar fi Turnul Primăriei, aflat în vestul bisericii de la Biertan. Mai există și o legendă care are legătură cu “închisoarea îndrăgostiților”.
În partea de est se află Bastionul Închisorii, acolo unde se spune că erau închise persoanele care aveau de gând să divorțeze. Acestea stăteau timp de o săptămână închise și beneficiau doar de strictul necesar, adică o masă și un pat, dar și o lingură și o furculiță pentru a mânca.
În acest fel, soții erau împiedicați să se separe și erau nevoiți să împartă aceeași lingură pentru a mânca. Potrivit legendei, în 300 de ani, a fost doar un singur divorț în sat. Soții mergeau în “camera împăcării”, așa cum se numea încăperea respectivă.
“Erau nevoiți să mănânce cu aceeași lingură, din aceeași farfurie, să împartă patul. Știm din monografie ca mulțumită acestei ‘instituții binecuvântate de Dumnezeu, în timpul episcopiei, timp de aproape 300 de ani, a avut loc un singur divorț’.
Camera împăcării s-a desființat în momentul în care episcopul a plecat din Biertan, în anul 1868, fiindcă el conducea judecata”, a povestit preotul din Biertan, Ulf Ziegler, potrivit stiridecluj.ro.
În sat mai sunt și alte obiective turistice interesante mai ales datorită arhitecturii. Un exemplu este biserica evanghelică fortificată, construită în secolul al XII-lea, cu fortificații din secolul al XV-lea. Ansamblul aparține, în prezent, comunității evanghelice din Biertan.