Stațiunea din România care a renăscut în ultima perioadă. Se număra printre cele mai căutate destinații înainte de anii ’50, fiind cea mai veche unitate de tratament pe bază de nămol din România. Rivaliza cu Techirghiol și era cunoscută drept „litoralul de la munte”.
În ultimii ani, Băile Perșani din comuna Șinca, județul Brașov, se află pe lista celor mai căutate destinații din țară, după ce mult timp stațiunea a fost uitată de autorități. În 1950, unitatea de tratament a luat foc, fiind complet mistuită de incendiu.
Deși în 1970 s-a construit un motel și un camping, oamenii nu au mai fost atrași de stațiune. Asta pentru că nu existau mijloace de transport pentru a ajunge aici. După prăbușirea comunismului, a fost lăsată în paragină de autorități.
În anul 2000, Băile Perșani au fost cumpărate de un localnic, Laurențiu Istrate. El a reușit transforme complet stațiunea și să o facă să-și recapete frumusețea de altădată. Spațiul de cazare a fost mărit. Bazinele și zona destinată pentru plajă au fost renovate, la fel și restaurantul.
În prezent, stațiunea aflată la aproximativ trei ore și jumătate de București și la 45 de kilometri de Brașov, este căutată atât de tineri, cât și de seniori. Nămolul sapropelic este benefic pentru organism, în special pentru cei care se confruntă cu probleme musculare sau de articulații.
Potrivit administratorului stațiunii, nămolul a fost testat şi atestat de institutul Neuchatel din Elveţia. De altfel, ștrandul cu apă termală este recomandat de medici din întreaga țară. „În general vin cu recomandări de la medicii de familie.
Sunt și câțiva medici din țară, de la Mangalia, care ne-au trimis pacienți aici, spunând că nămolul e mai bun decât cel de la Techirghiol, datorită faptului că el nu este exploatat încontinuu. La noi este exploatat doar pe timp de vară. Iarna se regenerează și atunci este un pic mai puternic și își face efectul mult mai repede și mult mai bine”, a transmis proprietarul stațiunii, Laurențiu Istrate, potrivit radiovacanta.ro.
La Băile Perșani sunt așteptați turiști în orice perioadă a anului, deoarece există și o piscină destinată persoanelor care nu au nevoie de tratament în bazinele cu nămol. Există 60 de locuri de cazare la căsuțe de lemn, fiecare unitate având două sau patru locuri disponibile.
De asemenea, locuri de cazare sunt și în pensiunea construită deasupra restaurantului. Tariful de intrare la Băile Perșani este de 25 de lei de persoană, în cursul săptămânii, iar în weekend este 30 de lei/persoană. Prețul de cazare la căsuțele cu două locuri este de 75 de lei, în timp ce la cele cu patru locuri sau în camerele aflate în zona restaurantului este de 150 de lei pe noapte.