Life

Stațiunea din România care a renăscut în ultimii ani. I se spunea “Vestul Sălbatic”, acum e un loc prosper

O stațiune din România a renăscut în ultimi ani. Pe vremuri i se spunea ”Vestul Sălbatic”, însă acum este o destinație aparte pentru turiști.
07.02.2023 | 14:19
Statiunea din Romania care a renascut in ultimii ani I se spunea Vestul Salbatic acum e un loc prosper
Stațiunea Borșa din România a devenit destinația preferată a turiștilor. Sursă foto: Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pe vremuri, o stațiune din județul Maramureș era cunoscută sub numele de ”Vestul Sălbatic”. Este vorba despre Borșa, care acum este destinația preferată a sute de mii de turiști.

”Vestul Sălbatic” a devenit una dintre cele mai apreciate stațiuni din România

Cum a fost posibila acest lucru și ce s-a schimbat în ultimii ani? Mulți tineri plecați în străinătate au decis să se întoarcă acasă și se investească.

ADVERTISEMENT

Sunt persoane care și-au mutat fabricile din Italia acolo, iar acum, o stațiune care nu trezea nimănui interesul a devenit fabuloasă.

Viorel Mâț spre exemplu este unul dintre oamenii care a rămas surprins de ce a putut să găsească. El lucra în Italia la o fabrică unde se producea talpă de încălțăminte de trekking, iar în momentul în care a văzut că în jur de 40% din producție merge către România, i-a venit ideea să revină în casă.

ADVERTISEMENT

S-a întors în 2009 în România, însă a văzut lipsa infrastructurii, dar și o forță de muncă sărăcăcioasă. Mai apoi însă, anul trecut, antreprenorul a revenit din nou și a găsit o cu totul altă Borșa, după cum spune chiar el.

În prezent, în Borșa locuiesc aproape 30.000 de oameni, iar de două ori mai mulți turiști ajung acolo lunar. Proiectul pentru dezvoltarea orașului a costat 90 de milioane de lei și a adus un succes neașteptat zonei respective.

ADVERTISEMENT

Aici găsim o pârtie olimpică, dar o telegondolă, care, potrivit reprezentantului de acolo transportă aproape 2.000 de persoane pe oră.

“Are 56 de gondole care transportă undeva la 1.800 de persoane pe oră. Urcă la cota 1.635 și un element de noutate și unicitate este faptul că avem stație intermediară”, explică Andreea Mihali, reprezentant Telegondolă, potrivit observatornews.ro.

ADVERTISEMENT

De unde au venit banii pentru dezvoltarea stațiunii Borșa

Și totuși de unde au venit banii? Cea mai mare parte din sumă de la Guvern, iar maia pot, din partea comunității. Zece ani, atât a durat până când pârtia a fost inaugurată, iar orașul s-a dezvoltat.

Primarul din Borșa recunoaște că odată cu aceste schimbări, din ce în ce mai multe persoane aleg să se stabilească în stațiune, iar numărul lor e cu mult mai mare decât a celor care aleg să plece.

Totodată, edilul susține și că a fost nevoie doar de un impuls, pentru ca mai apoi, localnicii să aducă și ei un plus de valoare stațiunii și să își deschidă mici afaceri.

În Borșa sunt pensiuni, restaurante, dar și afaceri mici, care, spun edilul, nu necesită autorizație. Iar câștigați nu sunt doar proprietarii ci și turiștii, care se bucură de preparate tradiționale precum slănină, brânză de burduf, cârnați, sau alte jumări preparate de localnici.

“De la dorinţa de a pleca în străinătate şi de a nu mai veni niciodată, din anii ’80, încet, încet s-a mers pe trendul “Mă duc, câştig, vin acasă şi îmi fac ceva”. Astăzi, foartă multă lume vine acasă.

Numărul celor care revin şi se restabilesc în Borşa e mai mare decât al celor care pleacă. Iar plecarea acum se face în mare parte doar sezonier“, spune Ion Sorin Timiș, primarul din Borșa, potrivit observatornews.ro.

Tânărul care și-a mutat afacerea din Italia, în România

Un alt antreprenor povestește că a revenit în Borșa din Italia după ce a început pandemia și a ales să stea acasă câteva luni, însă între timp i-a venit o idee cu mult mai bună, care s-a dovedit a fi productivă.

Tânărul, în vârstă de doar 22 de ani și-a mutat fabrica din Italia acasă și se ocupă acum cu producția de standuri pentru cel mai mare târg de fructe din lume care va avea loc la Berlin, iar planurile lui nu se opresc aici.

De asemenea, altă tânără, de meserie coregrafă, a deci să se întoarcă acasă, iar când a văzut Borșa a fost de-a dreptul șocată și crede în dezvoltarea acesteia.

Se poate spune deci, că dincolo de sumele primite de la Guvern, stațiunea care odată era numită ”Vestul Sălbatic” a reușit să crească în mare parte datorită localnicilor, care au contribuit masiv la dezvoltarea ei.

ADVERTISEMENT