Se fac transformări majore în stațiunea din România care a fost înființată de romani. Aceasta are șansa să strălucească din nou și să atragă din nou turiștii, așa cum o făcea în urmă cu câteva decenii.
România are o mulțime de locuri încărcate de povești, dar și de istorie. Multe dintre ele și-au pierdut strălucirea odată cu trecerea timpului și au fost uitate. Altele în schimb iată că primesc o a doua șansă.
Nu puține sunt cazurile în care stațiuni celebre de la noi din țară au ajuns în paragină. Lipsa investițiilor a făcut ca unele locuri să fie de nerecunoscut. Iată însă că unii oameni nu vor să lase lucrurile așa.
Stațiunea din România care va renaște din propria cenușă este Băile Herculane. Sigur ai auzit de ea, dar nu poate nu ai ajuns aici. Cu decenii în urmă strălucea și inclusiv turiștii străini o vizitau.
Ulterior însă nu s-au mai făcut investiții, iar zona a suferit o degradare accentuată. Dincolo de aparatura din centrele balneare, drumurile au început să aibă gropi, iar peisajul era chiar unu dezolant.
Lucrurile se vor schimba însă, pentru că acum se fac investiții majore în zonă. Cu ajutorul unor finanțări publice și private, membrii unei organizații neguvernamentale (Asociația Locus) au decis să salveze zona.
„Proiectul își propune revitalizarea malurilor râului Cerna prin trei pachete de activități educative, comunitare și ecologice și are ca scop reconectarea comunității locale și tranzitorii cu malurile râului Cerna și cu izvoarele termale, cercetarea și conservarea ecosistemului natural și propunerea de intervenții alternative, sustenabile și reversibile în ceea ce privește regenerarea unor spații verzi”, informează reprezentanții ONG-ului.
Stațiunea din România urmează să fie refăcută începând cu partea de centru. Multe dintre lucrări au început deja din vară, iar planurile sunt extrem de ambițioase. Se are în vedere amenajarea aleilor, dar și a spațiilor verzi.
„Etapa I este aproape gata! Am întins pământul fertil, iar aleile sunt pichetate în proporție de 80 la sută. A fost pus un strat de piatră concasată, iar apoi vom mai pune un strat de piatră 0.25 și stratul final de calcar”, au informat reprezentanții Asociației Locus, pe pagina de Facebook „Herculane Project”.
Investițiile care se fac aici sunt destul de mari. Pe lângă finanțarea de 50.000 de euro primită de la o bancă, în proiect sunt implicați și bani veniți fie din donații, fie din partea voluntarilor.
Stațiunea Băile Herculane va avea șansa să strălucească din nou și poate chiar să revină la ce a fost odată. Menționăm că dincolo de peisajele din zonă, multe persoane vin aici pentru tratamente cu ape minerale și nu numai.