Life

Stațiunea din România care își schimbă culoarea în fiecare an. E considerată o comoară pentru sănătate, iar o mulțime de români ajung aici

O stațiune din România atrage turiștii ca un magnet. E considerată o comoară pentru sănătate, iar oamenii revin anual aici.
14.04.2025 | 21:51
Statiunea din Romania care isi schimba culoarea in fiecare an E considerata o comoara pentru sanatate iar o multime de romani ajung aici
Stațiunea din România care își schimbă culoarea în fiecare an. Sursă foto: locuridinromania.ro / planiada / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Stațiunea din România care își schimbă culoarea în fiecare an este un loc unde oricine trebuie să ajungă măcar o singură dată în viață. Aici, peisajul de poveste se împletește perfect cu beneficiile pentru sănătate.

Unde se află stațiunea din România care își schimbă culoarea în fiecare an

România are o mulțime de locuri superbe, apreciate nu doar de români, ci și de străini. În țara noastră găsim plaje largi, pe litoralul românesc, dar și peisaje montane de poveste.

ADVERTISEMENT

În același timp, România are și stațiuni cu ape termale minerale din care oamenii pot alege. Chiar și așa una dintre ele se face remarcată. Este vorba despre stațiunea Băile Săcelu din România, care își schimbă culoarea în fiecare an.

Stațiunea se află în Gorj și e singura stațiune balneară din județ. Aici găsești ape minerale terapeutice, utilizate încă din perioada romană. De asemenea, te poți bucura de tratamente pentru diferite afecțiuni.

ADVERTISEMENT

Aici sunt tratate boli ale aparatului locomotor, dar și afecţiuni neurologice periferice. În același timp, cei care suferă de afecţiuni ale sistemului nervos central se pot trata, iar la fel și cei cu afecţiuni ginecologice ori afecţiuni ale aparatului respirator sau afecţiuni digestive, hepato-biliare şi renale.

Cum se explică fenomenul din stațiunea Săcelu

Și totuși cum de stațiunea din România își schimbă culoarea în fiecare an? În funcție de sezon, când vei reveni aici vei vedea un cu totul alt peisaj. În stațiunea Săcelu, apa își schimbă culoarea, în funcție de anotimp.

ADVERTISEMENT

Iar în general, iernile sunt domoale aici, cu o temperatură medie anuală de 10,2 ºC. Și totuși cum se explică fenomenul? Specialiștii spun că procesele de oxidare sunt de vină în mare parte pentru ceea ce se întâmplă aici.

ADVERTISEMENT

„Studii de specialitate efectuate în cadrul Institutului de Inframicrobiologie București, începand cu anul 1979, au evidențiat faptul că microorganismele care trăiesc in aceste bazine si dinamica lor pe parcursul anului sunt principalele cauze care provoacă colorarea diferita a apei. Dintre acestea, bacteriile sulfuroase si fotosintetizante colorate de obicei în roșu și verde determină nuanță predominanta a apei.

Culoarea verde-deschisă sau verde-alburiu, din bazinul 3, este pusa pe seama proceselor de oxidare pe care le suferă apa de foraj ce pătrunde în bazin. Apa din bazinul 4 poate suferi variații bruște ale culorii. Ea poate fi zmeurie, roz-lăptoasă, verzui-albicioasă sau verzui-închisă, colorația predominantă fiind dată de bacteriile care se dezvoltă în masă și care prezintă un caracter instabil, acestea înlocuindu-se cu mare viteză“, se arată pe site-ul Complexului Energetic Oltenia, care deține complexul.