Life

Stațiunea din România cu peisaje idilice și minuni ale naturii. Perfectă pentru cei care vor liniște și aer curat

Destinația de vacanță din țara noastră cu priveliști impresionante și numeroase obiective turistice. E ideală pentru oamenii care caută pacea.
21.05.2023 | 08:30
Statiunea din Romania cu peisaje idilice si minuni ale naturii Perfecta pentru cei care vor liniste si aer curat
Destinația de vacanță din țara noastră cu priveliști impresionante și numeroase obiective turistice. E ideală pentru oamenii care caută pacea. Sursa foto: Instagram.com
ADVERTISEMENT

Stațiunea din România cu peisaje idilice și minuni ale naturii. Perfectă pentru cei care vor liniște și aer curat. Are o istorie lungă în spate și se poate vizita indiferent de sezon. E situată la granița dintre două județe.

Destinația de vacanță din țara noastră cu priveliști impresionante și numeroase obiective turistice. E ideală pentru oamenii care caută pacea

Arieșeni din Munții Apuseni este destinația de vacanță din țara noastră cu priveliști impresionante și numeroase obiective turistice. Este un loc ideal pentru oamenii care caută pacea, chiar dacă nu este foarte aproape de București.

ADVERTISEMENT

Comuna este la granița din județele Alba și Bihor și este ridicată la o altitudine de 950 de metri. E un punct de plecare pentru traseele de escaladă și drumeții din Munții Apuseni atât pe timp de iarnă, cât și vara.

Întreaga zonă este deosebit de atrăgătoare și are numeroase obiective turistice care își așteaptă vizitatorii. Printre locurile care nu trebuie ratate în vacanța din județul Alba se numără Biserica de lemn care a fost construită în anul 1791 și pictată în 1829 de maestrul Mihai din Abrud.

ADVERTISEMENT

Lăcașul de cult face parte din monumentele istorice din zonă. Ghețarul Vârtop, Peștera Minunată și Peștera Scărișoara nu trebuie ratate. Cea din urmă este un fenomen carstic unic în România, fiind situat la o distanță de 15 kilometri de Arieșeni.

Alte repere importante din stațiune sunt Peșterea Poarta lui Ionele, Peșterea Porțile Bihorului, Groapa Ruginoasa și Casa memorială Avram Iancu. De asemenea, nu trebuie uitate mănăstirile Lupșa și Posada sau Târgul de fete de pe Muntele Găina.

ADVERTISEMENT
Ghețarul Vârtop și Muntele Găina
Ghețarul Vârtop și Muntele Găina. Sursa foto: Instagram. Colaj: Fanatik

Stațiunea Arieșeni, specială pentru obiectivele turistice

Stațiunea Arieșeni este specială pentru toate obiectivele turistice pe care le pune la dispoziția oamenilor care ajung în zonă. Lista trebuie neapărat să includă Peștera Cetățile Ponorului, formată dintr-o galerie unică de peste 2.000 metri lungime.

Aceasta este străbătută de un râu cu debit mare, una dintre cele mai puternice ape subterane din țara noastră. Comuna din Munții Apuseni reprezintă o oază de relaxare și mulțumită Parcului Natural Apuseni, care este o arie protejată de interes național.

ADVERTISEMENT

Regiunea trebuie luată la pas pentru că oferă foarte multe peșteri și cascade. Aerul curat și peisajele desprinse din tablouri taie răsuflarea tuturor turiștilor. În plus, oamenii pot vedea foarte multe chei sălbatice, cum ar fi: Galbenei, Ordâncușii, Arieșului.

Arieșeni, scurt istoric

Satul Arieșeni a fost atestat istoric pentru prima oară în 1909. La momentul respectiv a primit denumirea de Lăpuș, localitatea făcând parte inițial din fosta comună Râul Mare, Albac din ziua de azi. Până în 1924 a format o comună împreună cu Gârda de Sus și Scărișoara.

Toate se numeau atunci Scărișoara. Stațiunea este situată în Țara Moților, pe valea superioară a Arieșului Mare, în depresiunea Arieșeni. Conform comuna-arieseni.ro, are o populație de aproximativ 1.700 de locuitori și e una dintre cele mai frumoase din România.

ADVERTISEMENT