Stațiunea din România denumită cândva “Perla Carpaților” care a ajuns în ruină strălucea cu ani în urmă. Avea condiții de lux, iar până și în alte țări europene precum Franța se știa de existența ei.
România are o mulțime de locuri superbe. Ne putem lăuda în primul rând cu litoralul românesc, care s-a tot extins în ultimii ani. Totodată, avem stațiuni cu ape minerale termale, dar și stațiuni montane.
Din păcate însă, nu multe dintre ele au reușit să rămână la fel. Odată cu trecerea timpului, sunt stațiuni care într-adevăr, au reușit să renască din propria cenușă și continuă să fie și acum vizitate intens de turiști.
Sunt însă și povești mai triste. Stațiunea din România denumită cândva “Perla Carpaților” care a ajuns în ruină este cel mai bun exemplu. Dacă în urmă cu ani buni se lăuda cu niște condiții de lux și cu un număr mare de turiști, acum e de nerecunoscut.
Este vorba despre stațiunea Borsec. Pentru cei care nu știu, în anul 1873, aceasta medalia de aur la Târgul Internaţional de la Viena. Iar ulterior, în anul 1876, câștiga și medalia de argint la Berlin. Iar premiile au tot continuat să curgă.
Stațiunea din România denumită cândva “Perla Carpaților” care a ajuns în ruină a fost premiată inclusiv în Franța. Mai exact, în anul 1878, Borsec primea diploma de onoare a Târgului Internaţional din Paris. Acum însă, locul e de nerecunoscut.
Cum a început povestea stațiunii și ce s-a schimbat în timp? Pentru cei care nu știu, Borsec apare pe hartă în 1803. În acel an, austriacul Valentin Gunther s-a vindecat de o boală pe care medicii de la acea vreme o considerau incurabilă.
A mers la un tratament cu apele termale de la Borsec, iar ulterior și-a revenit miraculos. Locul a continuat să se dezvolte din acest moment, iar în perioada comunistă a fost atins apogeul. Mai exact, în anii ’70 , aici erau deja peste 100 de unități de cazare.
Când s-a produs declinul? Stațiunea din România denumită cândva “Perla Carpaților” care a ajuns în ruină mai are în prezent doar 10 unități de cazare. Iar decăderea ei s-a produs după Revoluție.
Dotările pe care complexul balnear le avea s-au degradat, iar ulterior au și dispărut. Iar deși în prezent se fac eforturi uriașe pentru revigorarea zonei, sunt cam slabe șansele ca stațiunea să mai revină la ceea ce a fost o dată.