Stațiunea din România pe care bunicii au adorat-o și care are în continuare prețuri mici. Aici se găsesc izvoare minerale, apele fiind folosite încă de pe vremea romanilor. Unde se află această destinație unică în Europa?
Biborțeni, un mic sătuc ce face parte din orașul Baraolt, din județul Covasna, se afla acum 50 de ani printre stațiunile preferate de turiști. Locul era cunoscut pentru băile cu apă minerală. Aici veneau mii de persoane, lunar, care se confruntau cu diverse afecțiuni, precum reumatismul.
Apele minerale din stațiunea situată la poalele munților Harghita și la circa 40 de kilometri de municipiul Sfântu Gheorghe, au fost exploatate din anul 1890. Încă de atunci erau recomandate în tratarea afecțiunilor tubului digestiv, rinichilor, cardiovasculare.
Și în prezent stațiunea Biborțeni se numără printre cele mai importante obiective turistice din ținutul secuiesc. Însă, băile termale nu mai funcționează din 1972. Autoritățile locale au căutat în zadar sprijin pentru reabilitarea lor.
Localnicii care au prins perioada respectivă își amintesc cu nostalgie de vremurile în care stațiunea atrăgea și 5.000 de turiști în fiecare lună. În urmă cu aproape 10 ani s-a încercat o modernizare a Băilor Biborțeni.
Primăria a obținut finanțare europeană pentru reabilitarea stațiunii. Până la finalul anului 2015, ar fi trebuit ca în Biborțeni să fie construite spații de agrement și un spa. Însă, Primăria nu a avut bani suficienți să acopere suma ce era necesară pentru a începe lucrările.
„Efectiv am accesat fonduri europene pentru Băile Biborţeni în valoare de 6 milioane lei, din care partea primăriei era în jur de 3 milioane de lei, care a fost o parte prea mare pentru primărie.
Noi am crezut că o să fie în jur de 10-15 % partea oraşului”, declara în anul 2015, pentru Digi 24, Lázár-Kiss Barna András, cel care ocupa funcția de primar în orașul Baraolt.
Acum, localitatea Biborțeni se poate mândri doar cu fabrica de îmbuteliat apă minerală naturală, care poartă numele stațiunii. Apa este cunoscută ca fiind de tip bicarbonatat calcic, sodic, magnezian, carbogazosă sau plată și provine de la forajele F1, F7 și F9, așa cum arată biborteniaqua.com.
Chiar dacă băile termale nu mai funcționează, turiștii continuă să vină și în zilele noastre în stațiunea Biborțeni, fiind fascinați de liniștea care domnește aici. În plus, prețurile sunt accesibile.