Life

Stațiunea fantomă în care nu a locuit nimeni zeci de ani. Era recunoscută pentru plajele superbe, dar totul s-a ruinat într-o noapte

Există o stațiune fantomă în care nimeni nu a locuit zeci de ani. Deși avea plaje superbe, locul avea să fie ruinat într-o singură noapte.
04.06.2023 | 10:00
Statiunea fantoma in care nu a locuit nimeni zeci de ani Era recunoscuta pentru plajele superbe dar totul sa ruinat intro noapte
Stațiunea fantomă în care nu a locuit nimeni zeci de ani. Sursă foto: Pinterest, CNN / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Există o stațiune fantomă în care nimeni nu a locuit zeci de ani. Are plaje superbe, peisaje pe măsură, iar numeroase vedete veneau acolo cu ceva timp în urmă. Ce s-a întâmplat cu ea și ce poveste se ascunde în spate?

Stațiunea fantomă în care nu a locuit nimeni zeci de ani

Ai mai auzit până acum de stațiunea Varosha? În anul 1974, înainte de divizarea Ciprului, era în plină expansiune. Aici erau hoteluri care se înălțau până la ceruri, cartiere surprinzătoare, dar și plaje pe măsură.

ADVERTISEMENT

De asemena nisipul era unul fin și nu putea fi comparat cu nimic altceva. Potrivit BBC, celebrități precum Richard Burton, Elizabeth Taylor și Brigitte Bardot au vizitat insula în perioada sa de glorie și nu doar o singură dată.

“Oricine vine din Varosha are o noțiune romanțată despre ea”, a declarat pentru BBC Vasia Markides, o greco-cipriotă americană a cărei mamă a crescut acolo. “Ei vorbesc despre faptul că este centrul artei și al activității intelectuale. Îl descriu ca fiind Riviera franceză a Ciprului”, a mai adăugat aceasta.

ADVERTISEMENT

Cum a ajuns o stațiune stațiune fantomă? Dacă în urmă cu mai bine de patru decenii puțini își permiteau să ajungă acolo, până recent, totul arăta ca un film horror. Clădiri prăbușite, plaje abandonate, cam asta a rămas din stațiunea Varosha.

Turcia a invadat Cipru în acel an, iar o lovitură puternică avea să aibă loc. Districtul Varosha a fost și el vizat la acel moment, iar ce s-a întâmplat acolo este greu de descris în cuvinte.

ADVERTISEMENT

Planurile lui Recep Tayyip Erdogan

Zeci de mii de persoane care locuiau acolo au părăsit zona în 1974. Se temeau de urmările războiului, dar au sperat până în ultimul moment că vor putea să se reîntoarcă în zonă. Iată că asta nu s-a întâmplat nici în următoarele decenii.

În total, 600 de hectare ale stațiunii au fost părăsite de localnici. Acesta au ajuns să fie izolate cu garduri, iar stațiunea a devenit de nerecunoscut. Deși ONU a încercat în repetate rânduri de-a lungul deceniilor să găsească o soluție, nimic nu a funcționat.

Care este finalul poveștii și ce s-a întâmplat cu stațiunea fantomă? Turcia a reușit să obțină controlul celei de-a treia secțiuni nordice a insulei, care includea districtul Varosha. Nimic nu s-a mai făcut în acea zonă, iar locul a rămas pustiu, până în anul 2020.

ADVERTISEMENT

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, anunța în toamna anului 2020 că o parte a vechiului oraş-port Famagusta numită Varosha se va redeschide. El preciza atunci că aceasta a rămas nelocuită după războiul care a divizat Ciprul, însă planurile erau optimiste.

Viitorii miri, îngroziţi cu gândul la
Viitorii miri, îngroziţi cu gândul la "taxa pe darul de nuntă". Ciolacu explică impozitul de 70% pe veniturile nejustificate
VIDEO | Momentul în care Buzatu primește mita de 1,2 milioane de lei...
VIDEO | Momentul în care Buzatu primește mita de 1,2 milioane de lei de la omul de afaceri care l-a denunțat
FOTO Schimbarea de look a lui Ianis Hagi. Cum se poartă fiul ”Regelui”...
FOTO Schimbarea de look a lui Ianis Hagi. Cum se poartă fiul ”Regelui” în actualul sezon
Spaima litoralului, dezvăluire despre impresarul condamnat la închisoare: Giovanni Becali chiar e mafiot
Spaima litoralului, dezvăluire despre impresarul condamnat la închisoare: Giovanni Becali chiar e mafiot
Fost ofițer CIA: „România poate fabrica noi tipuri de armament pentru NATO, poate...
Fost ofițer CIA: „România poate fabrica noi tipuri de armament pentru NATO, poate juca un rol de lider în UE” | EXCLUSIV
PEDEAPSĂ ANULATĂ pentru Simona Halep?! Anunț uriaș despre verdictul TAS
PEDEAPSĂ ANULATĂ pentru Simona Halep?! Anunț uriaș despre verdictul TAS
VIDEO Judecătoarea care a apărut pe jumătate goală într-o audiere virtuală: „Sunt singura...
VIDEO Judecătoarea care a apărut pe jumătate goală într-o audiere virtuală: „Sunt singura femeie care nu are dreptul să poarte costum de baie”
Ei sunt adevărații câștigători de la Vocea României. Nu au plecat cu marele...
Ei sunt adevărații câștigători de la Vocea României. Nu au plecat cu marele premiu, dar sunt auziți pe toate posturile de radio
Pescobar, reclamat de un celebru interlop. Urmează răzbunarea
Pescobar, reclamat de un celebru interlop. Urmează răzbunarea
Cum a reacționat Gigi Becali când o tânără i-a bușit bolidul de 500.000...
Cum a reacționat Gigi Becali când o tânără i-a bușit bolidul de 500.000 de euro. Reacția lui a devenit virală pe rețelele de socializare
Cine este Larisa, sexy-angajata lui Pescobar! Tânăra se afişează în ipostaze provocatoare, dar...
Cine este Larisa, sexy-angajata lui Pescobar! Tânăra se afişează în ipostaze provocatoare, dar Pescobar jură că nu e nimic între ei: E mâna mea dreaptă!
Anul 2024 este, în zodiacul chinezesc, anul Dragonului. Cum ne afectează?
Anul 2024 este, în zodiacul chinezesc, anul Dragonului. Cum ne afectează?