Există o stațiune fantomă în care nimeni nu a locuit zeci de ani. Are plaje superbe, peisaje pe măsură, iar numeroase vedete veneau acolo cu ceva timp în urmă. Ce s-a întâmplat cu ea și ce poveste se ascunde în spate?
Ai mai auzit până acum de stațiunea Varosha? În anul 1974, înainte de divizarea Ciprului, era în plină expansiune. Aici erau hoteluri care se înălțau până la ceruri, cartiere surprinzătoare, dar și plaje pe măsură.
De asemena nisipul era unul fin și nu putea fi comparat cu nimic altceva. Potrivit BBC, celebrități precum Richard Burton, Elizabeth Taylor și Brigitte Bardot au vizitat insula în perioada sa de glorie și nu doar o singură dată.
“Oricine vine din Varosha are o noțiune romanțată despre ea”, a declarat pentru BBC Vasia Markides, o greco-cipriotă americană a cărei mamă a crescut acolo. “Ei vorbesc despre faptul că este centrul artei și al activității intelectuale. Îl descriu ca fiind Riviera franceză a Ciprului”, a mai adăugat aceasta.
Cum a ajuns o stațiune stațiune fantomă? Dacă în urmă cu mai bine de patru decenii puțini își permiteau să ajungă acolo, până recent, totul arăta ca un film horror. Clădiri prăbușite, plaje abandonate, cam asta a rămas din stațiunea Varosha.
Turcia a invadat Cipru în acel an, iar o lovitură puternică avea să aibă loc. Districtul Varosha a fost și el vizat la acel moment, iar ce s-a întâmplat acolo este greu de descris în cuvinte.
Zeci de mii de persoane care locuiau acolo au părăsit zona în 1974. Se temeau de urmările războiului, dar au sperat până în ultimul moment că vor putea să se reîntoarcă în zonă. Iată că asta nu s-a întâmplat nici în următoarele decenii.
În total, 600 de hectare ale stațiunii au fost părăsite de localnici. Acesta au ajuns să fie izolate cu garduri, iar stațiunea a devenit de nerecunoscut. Deși ONU a încercat în repetate rânduri de-a lungul deceniilor să găsească o soluție, nimic nu a funcționat.
Care este finalul poveștii și ce s-a întâmplat cu stațiunea fantomă? Turcia a reușit să obțină controlul celei de-a treia secțiuni nordice a insulei, care includea districtul Varosha. Nimic nu s-a mai făcut în acea zonă, iar locul a rămas pustiu, până în anul 2020.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, anunța în toamna anului 2020 că o parte a vechiului oraş-port Famagusta numită Varosha se va redeschide. El preciza atunci că aceasta a rămas nelocuită după războiul care a divizat Ciprul, însă planurile erau optimiste.