News

Stațiunile de pe litoral cu cele mai multe gunoaie. Cum ajung pet-uri, cauciucuri și alte deșeuri pe plajă

Poluarea pe litoral Mării Negre a crescut în ultimii doi ani, după izbucnirea războiului din Ucraina, odată cu creșterea traficului maritim
26.05.2024 | 09:37
Statiunile de pe litoral cu cele mai multe gunoaie Cum ajung peturi cauciucuri si alte deseuri pe plaja
Plajele de pe litoral nu sunt curățate decât în sezonul estival. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

O organizație de mediu a făcut o monitorizare, ce a inclus nouă sectoare de plajă de pe litoralul românesc, cele mai mari cantități de deșeuri fiind descoperite pe plajele din Năvodari, Vama Veche și Constanța. Activiștii de mediu spun că gradul de poluare va crește acum, odată cu începerea sezonului festival.

Poluare în creștere pe litoralul Mării Negre

Plajele de pe litoralul românesc sunt pline de pet-uri și alte gunoaie, iar de fiecare dată când în larg este o furtună, cantitatea acestora crește exponențial. Activiștii de mediu au spus că au fost găsite până și uși de avioane aduse de valuri.

ADVERTISEMENT

Experții spun că poluarea în mare a crescut simțitor, mai ales de la începutul războiului din Ucraina, conflict ce a dus la creșterea traficului maritim în apele teritoriale ale României. Astfel se explică creșterea cantităților de uleiuri navale din Marea Neagră.

Cele mai recente statistici realizate de către activiștii de mediu arată o creștere semnificativă a cantităților de deșeuri plastice ce se strânge pe plajele de pe litoralul românesc. Adrian Bâlbă, activist de mediu, este însă de părere că un factor determinant în creșterea poluării stă în schimbările climatice, ce au dus la întețirea curenților de aer din vest, care aduc astfel mai multe deșeuri în mare.

ADVERTISEMENT

”Schimbările climatice înseamnă o influență continentală și vânt de vest tot mai frecvent. Vântul ăsta de vest aruncă în mare o mulțime de gunoaie”, a declarat Adrian Bâlbă, pentru postul Antena 3 CNN.

Trebuie precizat că deși Marea Neagră este una dintre cele mai poluate mări, dat fiind și faptul că este o mare aproape închisă, în statisticile ONU Marea Mediterană figurează drept cea mai poluată mare din lume. Conform estimărilor Organizației Națiunilor Unite, Mediterana primește 650 de milioane de tone de ape uzate, alături de 129.000 de tone de petrol, 60.000 de tone de mercur, 3.800 de tone de plumb și 36.000 de tone de fosfat – în fiecare an.

ADVERTISEMENT

Stațiunile de pe litoral cu cele mai multe gunoaie

Potrivit unei monitorizări făcute de către activiștii de mediu pe plajele de pe litoralul românesc, în nouă sectoare de plajă au fost identificate peste 20.000 de deșeuri. Este vorba despre deșeuri din material polimeric artificial, cauciuc, textile, hârtie, carton, lemn, sticlă, ceramică și metal.

Plaja cu cele mai multe gunoaie a fost sectorul din Năvodari, urmat de cel din Vama Veche și Constanța. Activiștii de mediu spun că plajele sunt curățate doar în sezonul estival și doar în sectoarele de plajă concesionate.

ADVERTISEMENT

„Managementul deșeurilor din zona costieră se realizează doar în sezon și doar în zonele unde plajele au fost concesionate. În rest, din păcate, nu am putea spune că nu e treaba Apelor Române și e treaba UAT-urilor, adică unităților administrativ-teritoriale”,  a subliniat Adrian Bâlbă.

Experții în mediu spun că gradul de poluare va crește în sezonul festival, atunci când turiștii își aruncă gunoaiele pe plajă sau chiar și în mare. „Măcar din perspectivă egoistă să încercăm să nu mai trimitem microplastic în mare și să îl mâncăm după aceea în farfurie, cu hamsia, cu scoicile, cu rapanele pe care le consumăm”, a mai precizat Adrian Bâlbă.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”