News

Statuia lui Mihai Eminescu din Cernăuți, vandalizată înainte de comemorarea marelui poet. Pe cine dau vina autoritățile

Statuia lui Mihai Eminescu din orașul Cernăuți a fost vandalizată înainte de comemorarea marelui poet. Autoritățile dau vina pe un grup de copii.
16.06.2024 | 15:41
Statuia lui Mihai Eminescu din Cernauti vandalizata inainte de comemorarea marelui poet Pe cine dau vina autoritatile
Statuia lui Mihai Eminescu din Cernăuți, vandalizată înainte de comemorarea marelui poet. Sursa foto: Facebook-Anatol Popescu/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pe data de 15 iunie s-au împlinit 135 de ani de la moartea poetului național Mihai Emisescu. Cu această ocazie, în toată România, dar și în mai multe regiuni istorice ale sale, au fost organizate ceremonii de comemorare ale poetului supra numit ”Luceafărul poeziei românești”.

Statuia lui Mihai Eminescu din Cernăuți, vandalizată înainte de comemorarea marelui poet

Anul acesta, festivitățile din orașul Cernăuți au fost umbrite de un incident care i-a scandalizat pe membri asociațiilor culturale românești din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Cu doar câteva zile înainte de comemorarea celor 135 de ani de la moartea ”poetului nepereche”, statuia acestuia a fost vandalizată.

„Statuia lui Mihai Eminescu din centrul Cernăuțiului vandalizată spre ziua comemorării Lui, la 135 de ani de la trecerea în veșnicie.

ADVERTISEMENT

Vă mulțumim pentru stima față de cultura română universală, fraților!”, a scris Nicolae Șapcă, președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți, redactorul-șef al ziarului „Monitorul Bucovinean”, pe rețelele de socializare.

La rândul său, Anatol Popescu, președinte și membru fondator al Asociaţiei Naţional-Culturale „BASARABIA“ a Românilor din regiunea Odesa (Ucraina), a postat pe rețelele de socializare mai multe imagini în care apare statuia lui Mihai Eminescu distrusă.

ADVERTISEMENT

„BUNA VECINĂTATE“ ÎN ACȚIUNE: Strada MIHAI EMINESCU promisă și INTERZISĂ LA ODESA; Monumentul lui EMINESCU VANDALIZAT LA CERNĂUȚI. P.S. MAI MARE RUȘINEA, la cei 135 de ani fără Eminescu!

Să ne ierți, Bădie Mihai, și să ne judeci cu dreptate“, a scris Anatol Popescu, sâmbătă pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Mai mult, Anatol Popescu a oferit și câteva detalii despre cum s-au raportat autoritățile regionale ucrainene la acest incident.

Acesta s-a arătat indgnat de atitudinea nonșalantă a autorităților care au dat vina pe un grup de copii ce ar fi vizitat monumentul în urmă cu câteva zile.

 „P.P.S. Culmea ignoranței, Poliția din Cernăuți, conform încredințărilor Gazeta de Herta , a dat vina pentru actul de vandalizare pe un grup de copii, care ar fi vizitat monumentul pe 10 iunie“, a mai spus Anatol Popescu.

Totodată, președintele Asociaţiei Naţional-Culturale „BASARABIA” a ținut să precizeze că ”o asemenea dezmințire, fără probe video, tot o minciună gogonată rămâne”.

ADVERTISEMENT