Life

Statuia misterioasă care îi uimește pe turiști și cercetători. ”Hristos cu văl”, capodopera care l-a fascinat chiar și pe creatorul ei

Monumentul care îi impresionează pe turiști și pe oamenii de știință. ”Hristos cu văl”, sculptura care l-a fermecat inclusiv pe realizatorul său.
25.08.2023 | 07:11
Statuia misterioasa care ii uimeste pe turisti si cercetatori Hristos cu val capodopera care la fascinat chiar si pe creatorul ei
Monumentul care îi impresionează pe turiști și pe oamenii de știință. ”Hristos cu văl”, sculptura care l-a fermecat inclusiv pe realizatorul său. Sursa foto: museosansevero.it
ADVERTISEMENT

Statuia misterioasă care îi uimește pe turiști și cercetători. “Hristos cu văl”, capodopera care l-a fascinat chiar și pe creatorul ei. Opera de artă este vizitată de persoane din întreaga lume. Care este povestea pe care o ascunde.

Monumentul care îi impresionează pe turiști și pe oamenii de știință. ”Hristos cu văl”, sculptura care l-a fermecat inclusiv pe realizatorul său

Monumentul inedit care îi impresionează pe turiștii de pretutindeni și pe oamenii de știință a fost comandat de Alessandro di Sansevero, fiul lui Giovan Francesco, Patriarhul Alexandriei și arhiepiscop de Benevento.

ADVERTISEMENT

Acesta și-a dorit să ”populeze” mausoleul familiei cu opere de artă pentru a-și arăta puterea și pentru a-i uimi pe cei care intrau în capelă. Rezultatul este obținut și în ziua de azi, fiind una dintre principalele atracții din Napoli.

Potrivit omofon.com, ”Hristos cu văl”, sculptura care l-a fermecat inclusiv pe realizatorul său a fost începută inițial de Antonio Corradini (1688 – 1752), artistul fiind cunoscut pentru faptul că sculpta femei cu chipul acoperit de un văl ”natural” încât păreau reale.

ADVERTISEMENT

S-a apucat imediat de treabă și a realizat o machetă, doar că pe 12 august 1752 trece la cele veșnice. Macheta se găsește în Muzeul din San Martino. Acesta este momentul în care Raimondo di Sangro semnează un angajament cu Giuseppe Sanmartino (1720 – 1793), specialist la rândul său în văluri.

Cunoscutul sculptor, în vârstă de 43 de ani la acea vreme, se închide în atelier și muncește fără oprire. Legenda spune că în timpul creației vorbește cu bucata de marmură, Mântuitorul fiind reprezentat în primele clipe după moartea sa. Capodopera este gata în anul 1753.

ADVERTISEMENT

”Hristos cu văl”, opera care pare că vorbește și tremură

Statuia ”Hristos cu văl” îl arată pe Iisus în mărime naturală, cu capul sprijinit pe două perne mari cu ciucuri la colțuri. Un giulgiu transparent și subțire îi acoperă trupul slab. Fața i se recunoaște clar, în timp ce oasele toracelui sunt vizibile.

La picioarele lui Hristos, într-o parte, se află cununa de spini, cleștele și cuiele scoase de pe cruce. Turiștii spun că pare că vorbește și că tremură. Lucrarea are o țesătură lucrată extrem de fin, cercetătorii spunând că artistul a pus un acoperământ diafan pe Mântuitor.

ADVERTISEMENT

Ramondo di Sangro, inițiat în tainele alchimiei, i-ar fi spus sculptorului cum să transforme țesătura în piatră. În realitate, la o analiză mai atentă oamenii de știință au ajuns la concluzia că sculptura este realizată numai din marmură.

În aceeași notă, un document păstrat de autorități arată că di Sangro a notat că vălul a fost făcut din același bloc ca și opera de artă. Statuia ”Hristos cu văl” poate fi vizitată în Capela Sansevero din Napoli, fiind una dintre cele mai impresionante creații.

Statuia din Napoli, laude de la sculptori renumiți

”…Și îi vei plăti 50 de ducați Magnificului Giuseppe Sanmartino, în numele meu, pentru realizarea statuii «Domnul nostru mort», acoperit de un văl făcut, de asemenea, din marmură”, scrie pe un document semnat de duce.

Actul este datat 16 decembrie 1752 și este păstrat în momentul de față la Banco di Napoli. Costul total al statuii se ridica la 500 de ducați. Incredibila transparență a giulgiului este un subiect analizat minuțios și în ziua de azi.

Mai mult decât atât, Antonio Canova (1757 – 1822), cel mai mare sculptor al perioadei sale, ar fi exclamat: „Aș da 10 ani din viața mea ca să pot fi capabil de a realiza o asemenea capodoperă!”

ADVERTISEMENT
O nouă răsturnare de situație în lupta dintre Iftime și rivalul de la...
O nouă răsturnare de situație în lupta dintre Iftime și rivalul de la PSD. Situație INCREDIBILĂ în cursa pentru șefia Consiliului Județean Botoșani
EXCLUSIV A început Al Treilea Război Mondial și nu realizăm? Primul general român...
EXCLUSIV A început Al Treilea Război Mondial și nu realizăm? Primul general român pregătit de americani la Harvard vine cu vești proaste
EXCLUSIV | Ionel Ganea râde de Edi Iordănescu: „Cine se crede el, Nostradamus?”....
EXCLUSIV | Ionel Ganea râde de Edi Iordănescu: „Cine se crede el, Nostradamus?”. Dintre cine se va alege noul selecţioner, după EURO 2024
Cine este cel mai tânăr primar din Gorj. I-a luat locul fostului edil,...
Cine este cel mai tânăr primar din Gorj. I-a luat locul fostului edil, condamnat cu două luni înainte de alegeri
Adrian Mutu, acasă la fosta soţie! Ce relaţie are Consuelo cu actuala parteneră...
Adrian Mutu, acasă la fosta soţie! Ce relaţie are Consuelo cu actuala parteneră a Briliantului
A recunoscut tot, în sfârșit! De ce s-a bătut Anamaria Prodan cu Reghe:...
A recunoscut tot, în sfârșit! De ce s-a bătut Anamaria Prodan cu Reghe: 'Mi-am dat seama că...'
REZULTATE OFICIALE ALEGERI! Răsturnare de situație în ROMÂNIA
REZULTATE OFICIALE ALEGERI! Răsturnare de situație în ROMÂNIA
Toată lumea îl știe pe Razvan Simion, dar nu multă lume știe cum...
Toată lumea îl știe pe Razvan Simion, dar nu multă lume știe cum arată mama sa. Ipostaza rară cu Mariana Simion
Televiziunea care a dat marea lovitură. La ce s-au uitat românii în ziua...
Televiziunea care a dat marea lovitură. La ce s-au uitat românii în ziua alegerilor
Invitații la nunta lui Răzvan Simion și-au golit buzunarele! Cu banii de dar...
Invitații la nunta lui Răzvan Simion și-au golit buzunarele! Cu banii de dar făceai lejer un concediu pentru toată familia în Grecia, Turcia sau Egipt
Ciolacu și Grindeanu au dispărut în momentul în care Firea a intrat în...
Ciolacu și Grindeanu au dispărut în momentul în care Firea a intrat în curtea sediului central
Diferența mare de vârstă dintre Nicu Paleru și soția sa, Cristina. Pentru ea...
Diferența mare de vârstă dintre Nicu Paleru și soția sa, Cristina. Pentru ea și-a părăsit fosta soție