Una dintre cele mai importante statui din Europa a fost reconstruită. Este vorba despre o construcție înaltă de 13 metri care prezintă una dintre figuri emblematice ale istoriei. Despre cine este vorba și unde se află aceasta.
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că Roma este unul dintre orașele încărcate cu istorie. Aproape la tot pasul sunt fel de fel de monumente care amintesc de perioada de glorie a Imperiului Roman.
Ieri, în capitala Italiei a fost dezvelită una dintre cele mai impozante statui care îl reprezintă pe Constantin, primul împărat convertit la creștinism. Procesul de reconstruire nu a fost deloc unul ușor, dar, rezultatul vorbește de la sine.
Reconstruirea statuii a început în rășină, iar la baza ei au stat mai multe fragmente de marmură care datează din 1486. Istoricii susțin că această marmură este încă de pe vremea Capitoliului, ceea ce adaugă valoare statuii.
Elementele de pe vremea Capitoliului care s-au folosit la reconstruirea statuii au fost esențiale pentru întregirea imaginii. Cele două mâini, un genunchi, o gambă, o secțiune a trunchiului, dar și capul au fost puse împreună pentru a crea un ansamblu.
Până acum, nimeni nu a avut ocazia să admire această statuie în întregimi. Turiștii, dar și locuitorii Romei au văzut doar câteva fragmente care nu erau deloc interconectate între ele.
Ceea ce i-a uimit, de-a dreptul, pe responsabilii cu reconstruirea statuii a fost faptul că nimeni nu a găsit o legătură între fragmentele de pe vremea Capitoliului. O bună perioadă de timp, acestea au fost expuse în Muzeele Capitoline, dar nimeni nu și-a imaginat că reprezintă un întreg.
Acum, după ce piesele principale au fost recuperate, statuia îl prezintă pe Constantin în poziția așezat. Este cea mai mare statuie refăcută din rămășițele găsite în Roma. Însă, nu este cea mai mare statuie din capitala Italiei.
Cea mai mare reprezentare a zeilor și împăraților romani este Colosul care îl prezintă pe Nero. Acesta are 30 de metri înălțime, iar turiștii îl pot admira în apropierea Colosseumului.
”Impresia pe care o avem în faţa acestei statui a împăratului reproduce senzaţia pe care o aveau supuşii săi în faţa unei imagini imperiale”, a spus Claudio Parisi Presicce, curatorul responsabil de monumentele Romei, potrivit jurnalul.ro.