News

Statul anunță că ar putea susține până la 45% din salariile angajaților care se întorc la muncă din 15 mai

09.05.2020 | 11:25
Statul anunta ca ar putea sustine pana la 45 din salariile angajatilor care se intorc la munca din 15 mai
ADVERTISEMENT

Statul anunță că ar putea susține până la 45% din salariile angajaților care se întorc la muncă din 15 mai. Chiar șeful cancelariei premierului a precizat acest lucru, în direct la Digi 24.

Statul anunță că ar putea susține până la 45% din salariile angajaților care se întorc la muncă din 15 mai

Ionel Dancă spune că  aceste măsuri vor fi înlocuite  cu măsuri active. „Una este transformarea șomajului tehnic într-o formă de sprijin din partea statului a celor care se întorc la muncă, posibilitatea de sprijin a costurilor salariale cuprinse între 35 – 45 %.

ADVERTISEMENT

Suntem în evaluare cu aceste măsuri din punct de vedere a impactului și a resurselor bugetare necesare pentru adoptarea lor”, a spus Dancă.

Serie de măsuri gândită de Guvern

Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a mai anunțat că Guvernul pregăteşte o serie de măsuri pentru susţinerea activităţii marilor companii, după modelul programului IMM Invest.

ADVERTISEMENT

„Suntem în situaţia în care este nevoie de măsuri active pentru reluarea producţiei industriale în zona de mari de companii dar şi în zona de servicii.

Prima noastră grijă a fost la debutul crizei să asigurăm măsurile necesare astfel încât companiile care îşi întrerup activitatea să poată beneficia de un ajutor pentru angajaţii pe care îi vor disponibiliza temporar în această perioadă şi am făcut acest lucru într-un timp foarte scurt”, a mai spus Dancă

ADVERTISEMENT

Acesta a precizat că, pe lângă programul IMM Invest, care are „facilităţi extrem de generoase” pentru companii, guvernul are discuţii frecvente „cu toate industriile afectate” pentru a identifica „măsuri punctuale, sectoriale”.

Dacă a transmis că a fost eliminat impozitul specific pentru industria HoReCa pentru perioada în care activitatea este suspendată în turism.

ADVERTISEMENT

„Noi vrem să extindem măsura programului IMM Invest pentru companiile mari şi avem o schemă similară în pregătire prin intermediul Eximbank de oferire a unor credite cu garanţii de stat şi în aceleaşi condiţii, cu dobânzi subvenţionate.

Acest program este deja în elaborare la nivelul Guvernului şi la nivel de aprobare la nivelul Comitetului de garanţii al Eximbank” a afirmat şeful Cancelariei premierului.

Dancă a mai menţionat că guvernul doreşte stimularea întoarcerii la muncă prin transformarea măsurii de şomaj tehnic într-o măsură de sprijin pentru plata celor care revin la serviciu în perioada următoare.

Sunt în pregătire scheme de ajutor de stat pentru IMM-uri , dar se au în vedere scheme de investiţii în zona autorităţilor publice locale şi centrale şi pentru marile proiecte de infrastructură.

„Este un mare semn de întrebare ceea ce se va întâmpla în continuare, este o criză economică foarte atipică, Este pur şi simplu o pană de curent în economia mondială” a conchis Dancă.

 

ADVERTISEMENT
Tags: