News

Statul european în care falimentele au crescut cu peste 60% într-o lună. Economia a scăzut peste așteptări

Într-o țară din Europa falimentele au crescut cu peste 60% într-o singură lună, astfel că economia a scăzut peste așteptări, iar specialiștii vorbesc despre o situație dramatică.
02.03.2024 | 16:20
Statul european in care falimentele au crescut cu peste 60 intro luna Economia a scazut peste asteptari
Statul european în care falimentele au crescut cu peste 60% într-o lună. Economia a scăzut peste așteptări. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Este vorba despre Suedia, țară unde falimentele au crescut cu 62% în februarie, fiind cea mai proastă lună de la criza financiară de la începutul anilor 1990. Conform Bloomberg, e cel mai mare număr de falimente pentru luna februarie din ultimii 20 de ani, conform datelor de colectare ale agenției Creditsafe.

Statul european în care falimentele au crescut cu peste 60% într-o lună

Cele mai afectate sectoare rămân domeniul hotelier, restaurantele, firmele de consultanță și firmele de construcții, precum și dealerii auto. Așadar, specialiștii spun că economia Suediei a scăzut în ultimul trimetstru al anului mult sub previziuni.

ADVERTISEMENT

Astfel că s-a dat peste cap ”noțiunea!” că nordicii au scăpat de recesiunea de scurtă durată. Mai mult, produsul intern brut a scăzut cu 0,1% în ultimele 3 luni ale anului, în comparație cu trimestrul precedent. Conform lui Henrik Jacobsson, directorul general al Creditsafe,

Suedia se află ”chiar în ochiul furtunii”, în condițiile în care a 19-a lună consecutivă cu numărul falimentelor în creștere. În total, aproape 1000 de companii au dat faliment în februarie, față de 559 în 2023.

ADVERTISEMENT

Numărul este aproape dublu față de cele 454 de companii falimentare în aceeași lună a anului 2022. Suedia este văzută drept una dintre forțele economice ale Europei, însă pare să fie tot mai aproape de recesiune, avertizează specialiștii.

Nu același lucru se poate spune despre România, care în viziunea premierului Marcel Ciolacu va deveni un ”El Dorado” al Europei. Așadar, salariile în țara noastră vor ajunge în doar 4 ani la un minim brut de 1200 de euro pe lună, dar în medie românii vor câștiga 2000 de euro, pentru că PIB-ul va ajunge la 500 de miliarde de euro.

ADVERTISEMENT

România va ajunge printre cele mai bogate țări din Europa

”Nu este un vis, ci o proiecție bazată de traiectoria noastră economico-socială de la aderarea europeană încoace! Concluzia este că doar de noi depinde să putem arăta așa: În 4 ani România să aibă un PIB de circa 500 miliarde euro, de la 320 miliarde euro în 2023.

Un câștig salarial mediu brut de 2000 euro pe lună și un salariu minim brut de 1200 euro pe lună. Acolo ne va duce, de altfel, în mod natural, aplicarea principiului UE privind salariul minim european. Să întoarcem în economie în total prin scheme de sprijin, ajutor de stat, granturi, stimuli și garanții, între 8 și 10% din PIB.

ADVERTISEMENT

Să atragem investiții străine directe cumulate de 40 miliarde euro. Să devenim cea mai puternică economie din Europa Centrală și de Est depășind Polonia la indicatorii privind convergența economică”, s-a lăudat Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT