News

Statul în care refuzul vaccinării te poate costa locul de muncă

18.02.2021 | 18:45
Statul in care refuzul vaccinarii te poate costa locul de munca
ADVERTISEMENT

Angajații de la Vatican riscă să-și piardă locurile de muncă dacă refuză să se vaccineze cu COVID-19 fără motive legitime de sănătate.

Un decret al cardinalului Giuseppe Bertello, guvernatorul orașului Vatican, prevede că vaccinarea este „alegerea responsabilă” din cauza riscului de a face rău altor persoane.

ADVERTISEMENT

Decretul prevede că celor care nu pot fi vaccinați din motive de sănătate li se poate acorda o altă funcție, în care ar avea contact cu mai puțini oameni, dar vor primi același salariu, chiar dacă noul post înseamnă o retrogradare.

Refuzul vaccinării poate duce la pierderea locului de muncă

Vaticanul, cu o suprafață de 108 hectare, este cel mai mic stat din lume și are câteva mii de angajați, dintre care majoritatea locuiesc în Italia. Programul său de vaccinare a început luna trecută, iar Papa Francisc, în vârstă de 84 de ani, a fost printre primii care au primit serul.

ADVERTISEMENT

Decretul de șapte pagini prevede că celor care nu pot fi vaccinați din motive de sănătate li se poate acorda o altă funcție, în care ar avea contact cu mai puțini oameni, dar vor primi același salariu, chiar dacă noul post înseamnă o retrogradare.

Actul normativ mai prevede că cei care refuză să se vaccineze fără un motiv întemeiat ar fi supuși unei dispoziții specifice dintr-o lege din 2011 privind drepturile și obligațiile angajaților.

ADVERTISEMENT

Articolul din legea din 2011 spune că angajații care refuză „măsurile preventive” ar putea fi supuși „unor grade diferite de consecințe care ar putea duce la concediere”.

Decretul a fost semnat pe 8 februarie și ulterior postat pe site-ul web al departamentului guvernatorului.

ADVERTISEMENT

Papa Francisc este un mare susținător al vaccinurilor pentru a stopa răspândirea coronavirusului.

“Este o alegere etică, deoarece nu te joci doar cu sănătatea ta, cu viața ta, ci și cu viața altora”, a spus el într-un interviu acordat unui post de televiziune italian luna trecută, relatează Reuters.

Vaticanul a făcut obligatorie vaccinarea împotriva COVID-19 pentru jurnaliștii care îl vor însoți pe Papa Francisc în călătoria sa în Irak luna viitoare.

Bertello, care a semnat decretul, a avut test pozitiv pentru coronavirus în decembrie și a intrat în autoizolare.

Au existat mai puțin de 30 de cazuri de coronavirus în Vatican, majoritatea în rândul Gărzii elvețiene, care locuiește într-o baracă comună.

ADVERTISEMENT