News

Statul, învins DEFINITIV de fraţii Micula! România, obligată să le plătească 200 de milioane de euro

Fraţii Ioan şi Viorel Micula, proprietarii European Food, au câştigat definitiv procesul intentat statului român la ICSID, Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială, şi trebuie să...
27.02.2016 | 18:52
Statul invins DEFINITIV de fratii Micula Romania obligata sa le plateasca 200 de milioane de euro

Fraţii Ioan şi Viorel Micula, proprietarii European Food, au câştigat definitiv procesul intentat statului român la ICSID, Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială, şi trebuie să primească despăgubiri de peste 200 de milioane de euro, a declarat omul de afaceri Ioan Micula.

“Vineri seară s-a dat la Washington decizia în cererea de annulment (acţiunea în anularea hotărârii arbitrale , n.r.) făcută de România împreună cu Comisia Europeană împotriva rezultatului în procesul de la ICSID şi toate cererile României şi Comisiei Europene au fost respinse. Decizia este finală, iar statul nu mare are altă cale de atac pentru anularea deciziei. (…) Decizia este executorie în toate ţările care intră sub competenţa ICSID”, a spus, sâmbătă pentru Mediafax, Ioan Micula.

Suma pe care statul trebuie să o plătească a crescut constant începând din decembrie 2013, când s-a dat decizia în acest caz, atacată ulterior de stat şi Comisia Europeană. Potrivit site-ului ICSID, numărul statelor contractante şi semnatare este în prezent de 160.

“Suma este foarte mare, din cauza dobânzilor care s-au acumulat în ultimii doi ani. Sunt peste două sute şi ceva de milioane de euro. În fiecare zi în care nu se plăteşte se adună câteva zeci de mii de euro”, a afirmat Ioan Micula.

Statul trebuie să respecte decizia ICSID, iar în caz contrar avocaţii au primit dispoziţii să recupereze banii îndreptându-se împotriva activelor deţinute de stat în ţările care sunt parte a ICSID.

“Nu-i treaba noastră. Noi am dat această sarcină avocaţilor, care vor recupera. Poate aţi auzit, acum câteva luni, dar atunci nu era finală chestia asta cu cererea de annulment, în Belgia s-a încercat executarea unor societăţi ale statului (ROMATSA, n.r.). De data aia au scăpat şi s-a ridicat suspendarea. Eu habar nu am avut ce au făcut avocaţii. Sunt executorii care au primit cazul, dacă statul plăteşte bine, dacă nu se adună dobânzi”, a spus omul de afaceri.

De la decizia din 2013 s-au adunat câteva zeci de milioane de euro în plus, la care se adaugă costuruile pe care le-a avut statul cu avocaţii, alte miloane de euro.

“Dacă plăteau atunci, scăpau de suma asta. Suma asta nu se va reduce niciodată, ea creşte la o dobândă de câteva ori mai mare deât poate statul să se împrumute”, a mai declarat el.

În privinţa implicării Comisiei Europene, care a cerut României să nu plătească conform deciziei din 2013 şi a intervenit în sprijinul României în cererea de anulare respinsă vineri de ICSID, Ioan Micula afirmă că implicarea executivului comunitar face parte din negocierile cu SUA în cadrul Parteneriatului transatlantic de comerţ şi investiţii (Transatlantic Trade and Investment Partnership – TTIP).

“Uniunea Europeană foloseşte statul român ca să-şi facă jocul politic cu TTIP. Nu Uniunea Europeană plăteşte, iar statul nu ascultă întotdeauna de Uniunea Europeană. De multe ori când Uniunea Europeană a spus statului să facă ceva a făcut pe dos”, a afirmat el.

Grupul de firme al fraţilor Micula are şi un alt proces la ICSID cu statul român referitor la piaţa neagră a băuturilor alcoolice şi în care daunele cerute sunt mult mai mari, a spus el.

“Asta nu e nimic pe lângă cazul pe care îl avem împotriva statului român cu piaţa neagră a băuturilor alcoolice, unde experţii internaţionali au găsit nişte sume foarte mari pe care le pierdem. Am investit 2,5 miliarde de euro în fabrici, în distribuţie şi în branduri, dar nu putem să le folosim pentru că este piaţa neagră peste 90%. Statul român nu ia nicio măsură, funcţionarii statului nu sunt deloc interesaţi. (…) Nu poţi să pui taxă, iar unii să plătească şi alţii nu. Iar alţii sunt protejaţi pe faţă de funcţionari ai statului sau de cei care au interes. (…) Când am pornit aceste fabrici, în primul an lucram la 80% din capacitatea fabricilor băuturi alcoolice, iar acum lucrăm sub 2%. Nu poţi să concurezi când în piaţa neagră preţurile sunt de 3-4 ori mai mici. (…) Mergeţi în orice piaţă din Bucureşti, găsiţi ţuică, pălincă, dar de fapt este alcool importat care se diluează cu apă şi se mai bagă aşa nişte arome”, a mai declarat, pentru MEDIAFAX, Ioan Micula.

Fraţii Ioan şi Viorel Micula, proprietarii European Food, au câştigat în decembrie 2013, la Curtea de Arbitraj de la Washington, un proces intentat statului român în urma sistării programului de facilităţi fiscale ei urmând să primească circa 376 milioane lei, plus penalităţi.

La 11 decembrie 2013, suma totală datorată de statul român reclamanţilor se ridica la 791,88 milioane de lei (178 milioane euro), potrivit Comisiei Europene.

Sursă: www.realitatea.net