News

Statul nu va mai deconta șomajul tehnic. Noua reglementare se aplică de la 1 iulie

De la 1 iulie, șomajul tehnic nu va mai fi suportat de la bugetul de stat se arată într-un studiu făcut de ONV LAW.
30.06.2021 | 14:40
Statul nu va mai deconta somajul tehnic Noua reglementare se aplica de la 1 iulie
ADVERTISEMENT

De la 1 iulie ar urma ca șomajul tehnic să nu mai fie suportat de la bugetul de stat. Angajații și angajatorii vor fi protejați prin lege doar în cazul în care se va decreta stare de asediu sau stare de urgență.

Pentru anul 2021, suma indemnizațiilor de șomaj tehnic acoperite de la bugetul de stat este estimată la 798 milioane de lei.

ADVERTISEMENT

Statul nu va mai deconta șomajul tehnic

Potrivit unui comunicat al ONV LAW, care a făcut un studiu, de la 1 iulie indemnizațiile de șomaj tehnic nu vor mai fi suportate de stat. Angajatorii pot apela la această măsură, dar vor suporta cheltuielile din propriul buzunar. Din cauza pandemiei de coronavirus, șomajul tehnic a fost prelungit succesiv.

Cei care au avut nevoie au beneficiat de această facilitate până pe data de 30 iunie 2021, conform OUG 211/2021.

ADVERTISEMENT

De acum, ar urma să se aplice prevederile din Codul Muncii. Potrivit acestora, angajatorul își poate trimite angajații în șomaj tehnic, dar toate cheltuielile (75% din salariul de bază) vor fi suportate de el.

“Potrivit modificărilor aduse de Legea 298/2020 în Codul Muncii, la finalul anului trecut s-a reglementat cu titlu general regimul șomajului tehnic în perioade de stare de asediu sau stare de urgență decretate pe teritoriul României.

ADVERTISEMENT

Astfel, salariații afectați de activitatea redusă sau întreruptă, care au contractul individual de muncă suspendat beneficiază de o indemnizație plătită din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat în vigoare, pe toată durata menținerii unei stări de asediu sau stări de urgență în România”, se scrie în comunicatul celor de la ONV LAW.

De când se poate aplica reglementarea

Aceasta nouă reglementare ar putea fi aplicată de la 1 iulie. Angajații și angajatorii vor fi protejați prin lege doar în cazul în care se va decreta stare de asediu sau stare de urgență.

ADVERTISEMENT

În plus, angajatorul poate suplimenta indemnizația acoperită de la bugetul de stat cu sume care reprezintă diferența de până la minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.

“O dispoziție particulară în noul Cod al Muncii este ultimul alineat al art. 53 din Codul Muncii. Potrivit acestuia, se interzice angajatorilor să îi concedieze pe acei angajați care au beneficiat de șomaj tehnic pentru o perioadă de timp cel puțin egală cu perioada pentru care au beneficiat de această măsură de sprijin de la bugetul de stat”, spune Av. Lorena Ciobanu, partener în cadrul ONV LAW.

Această lege se aplică doar pentru persoanele care au fost în șomaj tehnic după intrarea în vigoare a Legii 298/2020, și anume 27.12.2020.

ADVERTISEMENT