News

Statul nu va mai plăti șomaj tehnic după 15 mai. Se pregătește o nouă modalitate de ajutor pentru firme și angajați

25.04.2020 | 12:07
Statul nu va mai plati somaj tehnic dupa 15 mai Se pregateste o noua modalitate de ajutor pentru firme si angajati
ADVERTISEMENT

Șomajul tehnic va fi înlocuit cu alte măsuri de sprijin pentru mediul de afaceri după 15 mai, data la care se va încheia starea de urgență. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a afirmat, într-o intervenție la Digi24, că guvernul lucrează în acest moment la un pachet de susținere a reluării activității de către companiile care și-au trimis angajații în șomaj tehnic.

Șomajul tehnic, înlocuit cu ajutor pentru relansarea activității

Ministrul Muncii a afirmat că 650.000 de români vor primi ajutor de șomaj tehnic din partea statului. Violeta Alexandru admite că plățile s-au făcut cu întârziere, deoarece data de 18 aprilie, fixată inițial pentru finalizarea virării acestor sume, a fost depășită, dar a estimat că toți beneficiarii vor primi banii la începutul săptămânii viitoare.

ADVERTISEMENT

Violeta Alexandru a spus că a primit informații ”tulburătoare” legate de relațiile dintre angajatori și angajați în această perioadă. „Angajații nu sunt în război cu angajatorul și nici invers, e o presiune enormă și pentru unii, și pentru ceilalți”, a spus ministrul Muncii.

Pentru perioada de după 15 mai, Guvernul preconizează să întrerupă plățile pentru șomaj tehnic, dar este pe cale să elaboreze un set de măsuri pentru a încuraja agenții economici să-și reia activitatea. Acestea vor fi discutate cu patroantele și sindicatele, iar aplicarea lor s-ar putea face gradual. Angajații ar putea reveni în etape la muncă, cu program redus sau într-o formă mai flexibilă a activității.

ADVERTISEMENT

Firmele ar putea beneficia de susținere financiară nu doar pentru relansarea activității, ci și pentru reconversia profesională a anagajaților.

Elaborăm și alte măsuri, care se adresează românilor reîntorși în țară, cărora dorim să de oferim oportunități pentru a se angaja în România, respectiv celor rămași fără loc de muncă, nu sunt în șomaj tehnic, li s-a întrerupt activitatea și reprezintă o resursă pe care vrem să o reantrenăm în activitate”, a mai spus ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

ADVERTISEMENT