News

Statul pe scaun și scrisul la tastatură, “riscuri” pentru bugetari. În Neamț s-a votat compensarea lor prin sporuri și zile libere

Consiliul Județean Neamț a adoptat o hotărâre controversată, acordând unei categorii de bugetari un spor de hemoroizi și 7 zile suplimentare de concediu de odihnă.
06.07.2023 | 17:47
Statul pe scaun si scrisul la tastatura riscuri  pentru bugetari In Neamt sa votat compensarea lor prin sporuri si zile libere
Bugetarii din Neamț, în centrul unui scandal. Foto: Captura Facebook.
ADVERTISEMENT

Consiliul Județean Neamț a votat recent un proiect controversat care acordă un privilegiu neașteptat angajaților din asistența socială. Potrivit hotărârii adoptate în ședința legislativului nemțean de pe data de 29 iunie 2023, bugetarii care lucrează în trei centre de îngrijire coordonate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului vor primi un spor de hemoroizi. Mai mult, aceștia vor beneficia de șapte zile suplimentare de concediu de odihnă.

Bugetarii din Neamț, în centrul unui scandal

Argumentele invocate pentru acordarea acestui spor și concediu suplimentar se bazează pe o expertiză medicală care arată că personalul din aceste centre, inclusiv șefi, funcționari, șoferi și îngrijitori, este expus unor riscuri medicale din cauza activității lor. Aceste riscuri includ statul prelungit pe scaun, lucrul la monitoare și la volan, care pot duce la afecțiuni medicale, inclusiv hemoroizi.

ADVERTISEMENT

Inițiativa de acordare a sporului de hemoroizi și a concediului suplimentar a fost prezentată în februarie 2023 de către fostul șef al CJ Neamț, Ionel Arsene, în urma cererii angajaților de la Centrul pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Târgu Neamț. Cu toate acestea, proiectul a fost retras temporar de pe ordinea de zi în urma unei atenții mediatice sporite. Cu toate acestea, actualul președinte al CJ Neamț, Ioan Asaftei, l-a repus în dezbatere și a fost votat în ședința de pe 29 iunie.

Decizia a stârnit reacții mixte. Unii consilieri județeni au criticat această inițiativă, susținând că este ridicolă și va aduce prejudicii imaginii județului. De asemenea, s-a menționat că acordarea sporului de hemoroizi este de-a dreptul absurdă. Pe de altă parte, președintele CJ Neamț, Ion Asaftei, a argumentat că proiectul respectă principiul egalității de tratament față de toți salariații și are la bază reglementări legale.

ADVERTISEMENT

Un expert în medicina muncii a realizat o evaluare a riscurilor la care este expus personalul din centrele de asistență socială, constatând că aceștia lucrează în condiții grele și sunt supuși stresului psihic, pozițiilor de lucru șezânde la birou, riscului de contaminare cu agenți biologici și expunerii la monitoarele calculatoarelor. Bugetarii din asistența socială de la Consiliul Județean Neamț primesc spor de hemoroizi și concediu suplimentar

Acordarea sporului de hemoroizi ridică semne de întrebare

Consiliul Județean Neamț a votat un proiect controversat care acordă angajaților din asistența socială un spor de hemoroizi și șapte zile suplimentare de concediu de odihnă. Hotărârea a fost susținută de consilierii majoritari și se aplică angajaților din trei centre de îngrijire coordonate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, instituție din subordinea Consiliului Județean.

ADVERTISEMENT

Argumentele aduse în favoarea acestui spor se bazează pe expertiza medicală care indică faptul că personalul din aceste centre este expus unor riscuri medicale, datorită activităților lor care implică statul prelungit pe scaun, lucrul la monitoare și la volan. Astfel, se consideră că aceștia pot dezvolta afecțiuni medicale, inclusiv hemoroizi.

Inițiativa a fost propusă inițial de fostul șef al CJ Neamț, Ionel Arsene, în urma cererii angajaților de la Centrul pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Târgu Neamț. Cu toate acestea, proiectul a fost temporar retras de pe ordinea de zi, dar a fost reintrodus de către actualul președinte al CJ Neamț, Ioan Asaftei, și votat în ședința de pe 29 iunie.

ADVERTISEMENT

Angajații din Neamț, supuși unor riscuri ciudate

Decizia a generat reacții mixte, cu critici aduse proiectului de către unii consilieri județeni. Aceștia consideră că acordarea unui spor de hemoroizi este ridicolă și poate afecta imaginea județului. În schimb, președintele CJ Neamț, Ion Asaftei, a susținut că proiectul respectă principiul egalității de tratament și are la bază reglementări legale.

Un expert în medicina muncii a evidențiat riscurile la care este expus personalul din centrele de asistență socială, precum stresul psihic, pozițiile de lucru șezând la birou, expunerea la agenți biologici și la monitoarele calculatoarelor. Aceasta a fost utilizată pentru a justifica acordarea sporului de hemoroizi și a concediului suplimentar.

Cu această decizie, angajații din asistența socială din cadrul Consiliului Județean Neamț se alătură altor bugetari din România care beneficiază de diverse sporuri, în funcție de specificul muncii lor. Totuși, acordarea sporului de hemoroizi ridică semne de întrebare și continuă să stârnească discuții în societate.

ADVERTISEMENT
Tags:
"Dormim în camere separate noaptea". Adevărul despre căsnicia lor, cei doi formează unul dintre cele mai solide cupluri
O țară europeană a descoperit un zăcământ mai important decât petrolul și gazul...
O țară europeană a descoperit un zăcământ mai important decât petrolul și gazul și amenință monopolul deținut, până acum de China
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin...
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin Petre este mai uşor de dirijat”
Onorariu-record pentru un avocat din România. Cât a primit apărătorul lui Mario Iorgulescu
Onorariu-record pentru un avocat din România. Cât a primit apărătorul lui Mario Iorgulescu
Cea mai dură reacţie după ce Babasha a cântat alături de Coldplay pe...
Cea mai dură reacţie după ce Babasha a cântat alături de Coldplay pe Arena Naţională: Imbecili şi frustraţi cei care au huiduit!
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur,...
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Simona Bucura Oprescu, anunț important pentru milioane de români. Ministrul Muncii a transmis:...
Simona Bucura Oprescu, anunț important pentru milioane de români. Ministrul Muncii a transmis: „Facem eforturi”
EXCLUSIV Anamaria Prodan îl distruge pe Reghecampf după un nou scandal între cei...
EXCLUSIV Anamaria Prodan îl distruge pe Reghecampf după un nou scandal între cei doi. "E ușor să stai o viață întreagă cu picioarele desfăcute. Să găsești un prost și să torni copii"
Un nou tip de serviciu militar în România. Cine se încadrează
Un nou tip de serviciu militar în România. Cine se încadrează
S-a aflat marele secret al lui Irinel Columbeanu
S-a aflat marele secret al lui Irinel Columbeanu
Mineriada din 1990, prin ochii protestatarului Marian „Ceaușescu”: „Atunci am învățat «limba bătăii»”
Mineriada din 1990, prin ochii protestatarului Marian „Ceaușescu”: „Atunci am învățat «limba bătăii»”
Ce s-a ales de Leonard Doroftei după 5 ani petrecuți în Canada. Câți...
Ce s-a ales de Leonard Doroftei după 5 ani petrecuți în Canada. Câți bani a pierdut în carieră: „M-au vândut, exact asta au făcut”