News

Statul român a cheltuit 10 milioane euro în 2023 ca să-i aducă pe fugari în ţară. Alina Gorghiu dezvăluie care au fost cei mai “scumpi” infractori

În 2023, statul român a cheltuit 10 milioane euro ca să-i aducă pe fugari în ţară. Ministrul Alina Gorghiu dezvăluie care au fost cele mai scumpe repatrieri.
19.01.2024 | 18:04
Statul roman a cheltuit 10 milioane euro in 2023 ca sai aduca pe fugari in tara Alina Gorghiu dezvaluie care au fost cei mai scumpi infractori
Statul român a cheltuit 10 milioane euro în 2023 pentru repatrierea fugarilor. ”Un infractor din Republica Dominicană a costat peste 11.000 de euro”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Numai în 2023, statul român a trebuit să plătească circa 10 milioane de lei ca să-i aducă pe fugari în ţară. Alina Gorghiu, ministrul justiției, a prezentat bilanțul ultimelor repatrieri.

Statul român a cheltuit 10 milioane euro în 2023 pentru repatrierea fugarilor

Infractorii români fugiți peste hotare sunt extrem de scumpi și de costisitori pentru bugetul României. Prezentă marți, la un eveniment la Pitești, ministrul justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat că proiectul care prevede că fugarul va suporta costurile aducerii sale în ţară a fost pus în transparenţă decizională pe site-ul ministerului.

ADVERTISEMENT

Într-o apariție publică avută vineri, în județul Timiș, oficialul Guvernului a arătat că, anul trecut, statul român a cheltuit peste 10 milioane de lei pentru a aduce în ţară fugari.

Gorghiu a dat și câteva exemple. Astfel, aducerea din Brazilia a două persoane a costat statul român 82.000 de lei. Pentru Baicu Cristian din Republica Dominicană, statul român a scos din buget circa 11.000 de euro (57.173 de lei), iar pentru un fugar din Costa Rica, 54.300 lei.

ADVERTISEMENT

”Anul trecut, în 2023, statul român a cheltuit peste 10 milioane de lei ca să aducem în ţară persoanele urmărite internaţional. Faceţi socoteala şi vă daţi seama cam cât înseamnă acest impact şi o să vă dau doar 3 cazuri ca să realizaţi care ar fi cheltuiala statului român cu unele dintre cele mai scumpe misiuni pe care le-am realizat, cu cheltuieli suportate de stat.

De exemplu, am adus din Brazilia, 2 persoane, doi fugari şi doar faptul că a trebuit să-i aducem înapoi să-i băgăm în sistem sistemul penitenciar românesc, ca să îşi execute pedeapsa, ne-a costat 82.000 de lei”, a afirmat Gorghiu.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă după adoptarea noii legi în cazul fugarilor

Alina Gorghiu dezvăluie că planul Guvernului de la București din acest moment este să găsească pârghii legislative pentru ca fenomenul fugarilor să fie diminuat şi chiar blocat.

Ministrul spune că, imediat după ce legea va intra în vigoare, fugarul va suporta costurile aducerii sale în ţară. ”Elementul de noutate acesta este. Din momentul în care legea va fi adoptată, fugarul va suporta costurile aducerii sale în ţară.

ADVERTISEMENT

Strategia pe care am avut-o în vedere este aceea ca în anul 2024 statul român să meargă mai mult pe prevenţie, să găsească acele pârghii legislative astfel încât fenomenul fugarilor să fie diminuat şi sperăm ca într-o bună să fie şi blocat”, a declarat Gorghiu într-o conferinţă de presă, notează Agerpres.

ADVERTISEMENT
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de...
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de femeia care a spus: „L-am luat pe Adi care era nimeni, nimic”
”Unde este soția mea? Te rog, sun-o!” A izbucnit în lacrimi și a...
”Unde este soția mea? Te rog, sun-o!” A izbucnit în lacrimi și a recunoscut: ”Îmi place alcoolul”
Averea descoperită în bagajul de cală al unui bărbat, în Aeroportul Henri Coandă....
Averea descoperită în bagajul de cală al unui bărbat, în Aeroportul Henri Coandă. Românul se întorcea din Spania. FOTO
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat...
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat bani ca să-și cumpere apartament
VIDEO Autostrada Moldovei - prima autostradă a României pe care se lucrează integral....
VIDEO Autostrada Moldovei - prima autostradă a României pe care se lucrează integral. Autoritățile însă avertizează
Cum a fost descoperită povestea de iubire dintre profesorul de sport din Ploieşti...
Cum a fost descoperită povestea de iubire dintre profesorul de sport din Ploieşti şi adolescenta de 14 ani. Cei doi aveau o relaţie de anul trecut
Cum sunt tratați românii la o școală din Ungaria. Un vlogger din România...
Cum sunt tratați românii la o școală din Ungaria. Un vlogger din România a filmat totul VIDEO
A plătit 90.000 de euro pentru o datorie de 100 de euro. Cum...
A plătit 90.000 de euro pentru o datorie de 100 de euro. Cum s-au folosit trei români din Spania de alți patru conaționali
Incredibil ce a apărut la mormântul Mioarei Roman la 9 zile după deces!...
Incredibil ce a apărut la mormântul Mioarei Roman la 9 zile după deces! Oana Roman a rămas uimită...
Veste mare pentru mulți români. Au scăpat de un uriaș coșmar
Veste mare pentru mulți români. Au scăpat de un uriaș coșmar
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe...
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe internet! FOTO
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul...
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul medicamentos pentru boala cumplită de care suferă
Transnistria nu poate fi apărată fizic decât cu „armament strategic”, adică arsenalul nuclear,...
Transnistria nu poate fi apărată fizic decât cu „armament strategic”, adică arsenalul nuclear, spune un propagandist rus
Ce a făcut Jador după descalificarea de la „Survivor All Stars”. Artistul a...
Ce a făcut Jador după descalificarea de la „Survivor All Stars”. Artistul a revenit în România