Numai în 2023, statul român a trebuit să plătească circa 10 milioane de lei ca să-i aducă pe fugari în ţară. Alina Gorghiu, ministrul justiției, a prezentat bilanțul ultimelor repatrieri.
Infractorii români fugiți peste hotare sunt extrem de scumpi și de costisitori pentru bugetul României. Prezentă marți, la un eveniment la Pitești, ministrul justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat că proiectul care prevede că fugarul va suporta costurile aducerii sale în ţară a fost pus în transparenţă decizională pe site-ul ministerului.
Într-o apariție publică avută vineri, în județul Timiș, oficialul Guvernului a arătat că, anul trecut, statul român a cheltuit peste 10 milioane de lei pentru a aduce în ţară fugari.
Gorghiu a dat și câteva exemple. Astfel, aducerea din Brazilia a două persoane a costat statul român 82.000 de lei. Pentru Baicu Cristian din Republica Dominicană, statul român a scos din buget circa 11.000 de euro (57.173 de lei), iar pentru un fugar din Costa Rica, 54.300 lei.
”Anul trecut, în 2023, statul român a cheltuit peste 10 milioane de lei ca să aducem în ţară persoanele urmărite internaţional. Faceţi socoteala şi vă daţi seama cam cât înseamnă acest impact şi o să vă dau doar 3 cazuri ca să realizaţi care ar fi cheltuiala statului român cu unele dintre cele mai scumpe misiuni pe care le-am realizat, cu cheltuieli suportate de stat.
De exemplu, am adus din Brazilia, 2 persoane, doi fugari şi doar faptul că a trebuit să-i aducem înapoi să-i băgăm în sistem sistemul penitenciar românesc, ca să îşi execute pedeapsa, ne-a costat 82.000 de lei”, a afirmat Gorghiu.
Alina Gorghiu dezvăluie că planul Guvernului de la București din acest moment este să găsească pârghii legislative pentru ca fenomenul fugarilor să fie diminuat şi chiar blocat.
Ministrul spune că, imediat după ce legea va intra în vigoare, fugarul va suporta costurile aducerii sale în ţară. ”Elementul de noutate acesta este. Din momentul în care legea va fi adoptată, fugarul va suporta costurile aducerii sale în ţară.
Strategia pe care am avut-o în vedere este aceea ca în anul 2024 statul român să meargă mai mult pe prevenţie, să găsească acele pârghii legislative astfel încât fenomenul fugarilor să fie diminuat şi sperăm ca într-o bună să fie şi blocat”, a declarat Gorghiu într-o conferinţă de presă, notează Agerpres.