News

Statul român a pierdut un proces important la Washington. Valoarea despăgubirilor este una uriașă

Statul român a pierdut un proces la Washington, inițiat de prorpietarul unui parc eolian din Dobrogea. Valorea despăgubirilor este uriașă
18.03.2025 | 17:13
Statul roman a pierdut un proces important la Washington Valoarea despagubirilor este una uriasa
Statul român a pierdut un proces la Washington. Foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

În 2020, un investitor din domeniul energiei regenerabile a declanșat un proces, la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington. În acest context, statul român trebuie să plătească undeva la 200 de milioane de euro.

Statul român a pierdut un proces important

EP Wind Project (Rom) Six Ltd, o companie din Cipru, care printr-o firmă românească deține parcul eolian Chirnogeni din Dobrogea, a câștigat un proces cu statul român, conform hotnews.ro. Compania a fost preluată de Engie România

ADVERTISEMENT

Atunci, a reclamat statul român pentru mai multe modificări legislative care au avut ca rezultat reducerea subvențiilor acordate producătorilor de energie regenerabilă.

Astfel, instanța s-a pronunțat, în unanimitate, în favoarea investitorului, iar decizia a fost comunicată deja ambelor părți. În acest context, reclamantul solicită despăgubiri de aproximativ 183 milioane euro, se arată în nota de fundamentare a unei hotărâri de guvern din 2024 (HG 634/2024).

ADVERTISEMENT

În același timp, în decizia Curții se mențioenază faptul că cele două părți trebuie să stabilească valoarea compensației de comun acord, conform sursei menționate.

Majoritatea proceselor în care este implicat statul român au legătură cu domeniul energiei regenerabile. Motivul? Investitorii care au pierdut dreptul la certificate verzi au dat România în judecată la ICSID, reclamând schimbarea bruscă a legii regenerabilelor în anul 2013.

ADVERTISEMENT

În urma acestor modificări, s-au anulat mare parte din certificatele verzi la care aveau dreptul producătorii din domeniul energiei regenerabile, conform publicației citate.

ADVERTISEMENT

Producătorii din domeniul regenerabilelor nu au rămas indiferenți și au protestat față de aceste modificări efectuate. Atunci, Guvernul României era condus de Victor Ponta.

„În cuprinsul acțiunii, în esență, investitorul consideră că România a modificat, într-un mod nejustificat, reglementările normative de sprijin instituite în domeniul energiei regenerabile. Mai precis, acesta susține că, la momentul construirii parcului eolian din Comuna Chirnogeni, județul Constanța (în perioada 2012-2013), a avut în vedere cadrul legislativ existent la acea dată (Legea nr.220/2008, astfel cum a fost modificată prin Legea nr.139/2010 și Legea nr.134/2012).

Odată cu obținerea acreditării din partea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în anul 2013, investitorul susține că și-a asigurat dreptul de a primi două certificate verzi (CV) pe MWh de energie electrică produsă până la sfârșitul anului 2017 și un CV pe MWh de energie electrică produsă începând cu anul 2018, pentru o durată totală de 15 ani”, a transmis Ministerul Finanțelor, scria Profit în iunie 2020.