Sporturi

Statul român, dator cu 50 de milioane de euro pentru rezilierea unui contract pentru o autostradă. Ministrul Transporturilor: ”Vom contesta decizia instanței”

08.05.2020 | 17:48
Statul roman dator cu 50 de milioane de euro pentru rezilierea unui contract pentru o autostrada Ministrul Transporturilor Vom contesta decizia instantei
ADVERTISEMENT

Curtea de Arbitraj de la Paris a decis că statul român trebuie să plătească 50 de milioane de euro companiei italiene Salini pentru rezilierea de către CNAIR a contractului pentru construirea lotului 2 al autostrăzii Lugoj-Deva, reziliere care a avut loc în august 2017. Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat că statul român depune o contestare în anulare la decizia instanței de la Paris.

Contract reziliat din cauza unor tuneluri

Contractul cu Salini a fost reziliat în anul 2017 în perioada în care ministru al Transporturilor era Răzvan Cuc. Motivul era legat de construirea unor tuneluri ”pentru urși”, tuneluri care ar fi evitat secționarea de către autostradă a traseului de circulație a urșilor, deși aceste animale nu au mai fost văzute în zonă de zeci de ani.

ADVERTISEMENT

CNAIR ceruse inițial constructorului  să facă proiectele tehnice de execuție a tunelurilor, dar în 2017 a încercat să renunțe la construirea acestor tuneluri, scrie HotNews. Disputa cu constructorul pe această temă a dus la rezilierea contractului.

Salini a dat statul român în judecată, dar a pierdut în primă instanță. Ulterior, i s-a dat dreptate la Curtea de Arbitraj de la Paris care a decis că statul român trebuie să plătească aproape 50 de milioane de euro despăgubiri și a dispus derularea în continuare a contractului în termenii dinainte de reziliere.

ADVERTISEMENT

Suspiciuni de sabotaj la CNAIR

Într-o intervenție la Realitatea Plus, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat să statul român va iniția procedurile pentru un recurs în anulare.

Statul român trebuie să uzeze de toate pârghiile pe care le are pentru a opri aplicarea acestei hotărâri. Am început deja procedurile pentru contestarea în anulare (…) Ne vom apăra interesele”, a declarat Lucian Bode.

ADVERTISEMENT

Acesta a spus că decizia nefavorabilă de la Paris a fost cauzată și de faptul că oficiali ai CNAIR au refuzat să depună mărturie în favoarea statului român.

Am aflat de la avocatul Companiei un  lucru șocant: între prima instanță și apel, angajați ai companiei au refuzat să meargă în instanță să apere interesele statului român. Toți cei care au refuzat să apere voit să apere interesele statului  român trebuie să răspundă în fața legii”, a spus Bode.

ADVERTISEMENT
Tags: