News

Statul român, obligat să-i plătească despăgubiri unei infirmiere. Ce a pățit în arestul poliției. ”Eram speriată că vor intra peste noi să ne batjocorească”

O infirmieră condamnată într-un dosar de corupție instrumentate de DNA va primi despăgubiri morale de la statul român pentru ”consecințe negative în plan fizic și psihic”.
27.06.2024 | 17:58
Statul roman obligat sai plateasca despagubiri unei infirmiere Ce a patit in arestul politiei Eram speriata ca vor intra peste noi sa ne batjocoreasca
O femeie din Călărași susține că a fost supusă unor abuzuri în timpul arestului preventiv / Colaj foto: Fanataik / Sursă foto: Hepta (arhivă)
ADVERTISEMENT

Statul român este obligat să-i plătească daune morale uneia dintre inculpatele din dosarul pensiilor medicale acordate fraudulos. Este vorba despre o infirmieră care lucra la spitalul din Oltenița, acuzată în 2014 că a intermediat obținerea unor decizii de pensionare pe caz de boală pentru persoane care nu sufereau de afecțiuni, cauzând un prejudiciu de 60 de miliarde de lei vechi.

Infirmiera din Călărași a stat 7 luni în arest preventiv

Peste 100 de persoane au fost trimise în judecată, la care s-au mai adăugat o asistentă, o infirmieră și un medic. Prejudiciul estimat de procurori a fost de 60 de miliarde de lei vechi (6 milioane RON). Dosarul a fost intens mediatizat la vremea respectivă.

ADVERTISEMENT

Maria E. lucra infirmieră în anul 2014, când a fost ridicată de trei mascați și scoasă în cătușe din spital, după care a rămas în arest preventiv pentru 7 luni și 7 zile, în perioada martie-octombrie 2014. Inițial, dosarul a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași, după care a fost disjuns în cazul celor trei cadre medicale și preluat de DNA.

Infirmiera a fost urmărită penal pentru patru infracțiuni: trafic de influență în formă continuată, complicitate la înșelăciune în formă continuată și instigare la fals intelectual și dare de mită în formă continuată. În cazul ultimei infracțiuni, femeia a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției, pentru care, în decembrie 2020, a primit un an și șase luni de închisoare cu suspendare. Pentru celelalte s-a format un dosar separat, care a fost clasat pe motiv că faptele nu există.

ADVERTISEMENT

Femeia a cerut statului român despăgubiri morale de 500.000 de euro

Ulterior, femeia a dat în judecată statul român și a cerut despăgubiri morale de jumătate de milion de euro, pentru ”arestarea nelegală din perioada 24 martie 2014 – 31 octombrie 2014” și pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil, soluționat într-un termen rezonabil. Procesul penal și faza de urmărire penală a durat, în total, 7 ani și 8 luni.

În fața instanței, infirmiera a povestit că a fost ridicată de la serviciu, fără să i se aducă la cunoștință acuzațiile care i se aduc, sub privirile angajaților spitalului, bolnavilor și aparținătorilor. Apoi, ea a fost nevoită să aștepte 30 de minute într-o benzinărie ”pentru ca doamna procuror să pregătească execuția sa”.

ADVERTISEMENT

Primele 24 de ore le-a petrecut în arestul IPJ Călărași, fără să aibă posibilitatea să-și anunțe soțul sau fiul de situația în care se află.

ADVERTISEMENT

Lăsată fără apă și mâncare timp de 24 de ore

”În seara de 24.03.2014 am fost supusă unor controale medicale (la spital și la poliție) și dusă în arestul poliției, într-o celulă în care singura lumina care pătrundea era cea de pe hol, cu salteaua si perna foarte murdare.

Era foarte frig iar eu eram îmbrăcată în uniformă de serviciu (pantalon și bluza). Dimensiunile extrem de mici ale celulei (2m x 2m) îmi dădeau impresia că mă aflu într-un cavou. Nu am avut nici apă şi nici hrană în acea noapte”, a dezvăluit femeia.

După ce a fost dispusă măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile, a început cu adevărat coșmarul. Infirmiera a dezvăluit că a fost ”cazată” la demisolul arestului poliției, alături de alte 3 persoane, într-o celulă de 4×2 m, unde nu exista chiuvetă și wc. Avea o singură fereastră mică, aproape de tavan, care îi oferea ocazia să afle dacă e noapte sau zi. Atunci când ploua, apa intra în celulă și ajungea până aproape de nivelul patului.

Femeia susține că polițiștii le foloseau pe post de menajere

”Lângă celula în care eram se aflau celulele bărbaţilor care strigau o mulţime de cuvinte extrem de umilitoare, cu conotaţii sexuale. Eram extrem de speriată şi şocată deoarece mă gândeam că aceştia vor reuşi să intre peste noi în celulă şi să ne batjocorească.

WC-urile si duşurile erau comune (bărbaţi si femei). Duşurile reprezentau 3 țevi aşezate în rând iar WC-urile erau în număr de două. Exista o chiuveta mare cu mai multe baterii. De fiecare dată când mergeam la baie aveam imaginea unor animale care intrau acolo”, a mai povestit femeia în fața instanței.

Infirmiera spune că în arest, atât ea cât și celelalte colege de celulă erau folosite ”pentru a spăla vesela polițiștilor, WC-urile și pentru curățenie”. Cum arestul se prelungea de la lună la lună, a ajuns să creadă că ”nu va mai trăi niciodată în libertate”. Acest sentiment i s-a accentuat în momentul în care a aflat că va fi transferată la Penitenciarul Poarta Albă. Aici și-a petrecut 30 de zile la izolare, după care a fost mutată într-o celulă cu 20 de deținute, unele condamnate pentru omor, trafic sau de droguri și proxenetism.

Dezbrăcate complet de gardienii de la Poarta Albă

”Celula se afla într-un fost grajd de vaci, avea pereţii din pământ şi pardoseala din beton iar in perioada rece să încălzeau cu bidoane cu apa caldă. Exista un dulap improvizat unde ne depozitam mâncarea pentru a o feri de gândaci si şoareci. (…)

În urma unui control inopinat al gardienilor, am fost dezbrăcate complet şi ne-au fost scoase toate bunurile din celulă”, a mai dezvăluit femeia.

E a mai spus că traumele suferite în perioada arestării preventive și-au pus amprenta și după eliberarea din penitenciar, că nu s-a mai putut întoarce la locul de muncă și că a avut coșmaruri pentru o perioadă îndelungată.

Statul român trebuie să plătească despăgubiri de 9.500 de euro

La sfârșitul lunii aprilie, Tribunalul Călărași a admis în parte cererea infirmierei și a stabilit că statul român trebuie să-i plătească despăgubiri de 7.000 de euro pentru că a fost privată de libertate în condiții improprii și că a fost afectată psihic inclusiv după punerea în libertate. Totuși, instanța a ținut cont și de faptul că la una din cele patru acuzații s-a adoptat o soluție de condamnare.

Alți 2.500 de euro vor fi achitați se statul român cu titlu de daune morale, pentru că autoritățile statului au întârziat în mod nejustificat ancheta. Instanța a stabilit că DNA a dat dovadă de o ”inacțiune totală” timp de 2 ani și 6 luni, între 31 octombrie 2014 și 6 aprilie 2017, care ”este lipsită de orice justificare”. Sentința nu este definitivă și mai poate fi atacată cu apel.

Tags: