News

Statul român s-a obligat să plătească sute de mii de euro pe an Casei Regale pentru a nu fi tăiate pădurile. De ce s-a ajuns la tribunal

Casa Regală a României a dat în judecată statul român pentru aproape 1,4 milioane lei (aproximativ 280.000 de euro) reprezentând contravaloarea pe un an a masei lemnoase rămasă neexpoalatată, pe Valea Prahovei.
05.08.2022 | 09:00
Statul roman sa obligat sa plateasca sute de mii de euro pe an Casei Regale pentru a nu fi taiate padurile De ce sa ajuns la tribunal
Principesa Margareta, Custodele Coroanei române, are sume importante de recuperat de la stat / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Principesele Margareta, Elena, Sofia, Maria și Irina Walker, moștenitoarele directe ale Regelui Mihai, se luptă în instanță cu Garda Forestieră Ploiești și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru 1,38 milioane lei, sumă pe care statul român ar trebui să le-o acorde pentru lipsa de folosință a unei păduri pe care Casa Regală o deține pe Valea Prahovei.

Casa Regală deține peste 4.000 de hectare de pădure pe Valea Prahovei

Mai exact, este vorba despre un areal de peste 4.000 de hectare de pădure situată într-o zonă protejată, administrată de Ocolul Silvic Azuga.

ADVERTISEMENT

Începând cu anul 2008, România a luat o serie de măsuri care permit alocarea de la buget a unor compensații pentru materia lemnoasă pe care proprietarii nu o recoltează datorată restricțiilor de mediu.

Legea a rămas ”în adormire” până în anul 2017, când s-au aprobat normele metodologice care stabilesc modul în care proprietarii urmează să fie despăgubiți. Conform documentului, beneficiarii trebuie să depună la structura teritorială de specialitate din subordinea autorităților publice centrale cereri de compensații, însoțite de o serie de acte care atestă calitatea lor de proprietar.

ADVERTISEMENT

Garda Forestieră a refuzat plata compensațiilor către Casa Regală a României

În 2018, Garda Forestieră Ploiești a comunicat Casei Regale că refuza plata unor compensații totale în valoare de 1.380.633,47 lei reprezentând contravaloarea produselor de masă lemnoasă pentru anul în curs.

Motivul invocat de Garda Forestieră a fost acela că în certificatul de calitate de legatar (beneficiar al unui testament) nu este speficicat modul de valorificare a drepturilor asupra bunurilor succesorale.

ADVERTISEMENT

Tribunalul a dat dreptate moștenitoarelor Regelui Mihai. Statul a făcut apel

La începutul acestui an, magistrații de la Tribunalul București a dat dreptate moștenitoarele Regelui Mihai, considerând că Garda Forestieră nu a motivat suficient refuzul acordării de ajutoare de la stat.

”Tribunalul nu poate primi apărarea pârâtei în sensul că actele depuse de către reclamanți nu fac dovada calității de proprietar, iar ulterior a operat decăderea, întrucât această interpretare aduce o vătămare nejustificată reclamanților în exercitarea dreptului de proprietate, în condițiile în care este de necontestat că aceștia aveau dreptul la acordarea ajutoarelor de stat pe anul 2018, aspect rezultat din înscrisurile depuse la dosarul cauzei”, se arată în motivarea Tribunalului București.

ADVERTISEMENT

Instanța a decis că statul român trebuie să plătească suma cerută de Casa Regală a României, plus dobânzi legale și cheltuieli de judecată.

Garda Forestieră și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor au contestat decizia, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel București, la cel de-al doilea termen.

Zeci de litigii pentru pădurile Familiei Regale din Brașov, Prahova și Bihor

Nu este singurul litigiu între Casa Regală a României și Ministerul Mediului. În ultimii ani, cele două părți s-au întâlnit de mai multe ori în tribunal, pentru refuzul acordare a despăgubirilor pentru pădurile deținute în județele Bihor, Prahova și Brașov.

După 2017, când au fost aprobate normele metodologice, Casa Regală a încercat să repună pe rol și procese mai vechi, însă instanța a respins acțiunea ca perimată.

Casa Regală deține aproape 20.000 de hectare de pădure, precum și mai multe terenuri și imobile, retrocedate după 1989. Printre acestea se numără: Domeniul Regal Sinaia (Castelele Peleș, Pelișor și Foișor), Domeniul Regal Săvârșin, Palatul Elisabeta, precum și proprietăți în București, Poiana Țapului, Predeal sau Azuga.

ADVERTISEMENT
Tags: