News

Statul român va plăti despăgubiri unui fost procuror șef, achitat într-un dosar DNA Ploiești. Trei ani pierduți pentru ”fapte care nu există”

Procurorul Liviu Tudose a câștigat procesul cu statul român, care trebuie acum să-i achite daune. Magistratul se consideră victima ”unității de elită” de la DNA Ploiești.
21.06.2024 | 11:03
Statul roman va plati despagubiri unui fost procuror sef achitat intrun dosar DNA Ploiesti Trei ani pierduti pentru fapte care nu exista
Liviu Tudose, fostul șef al Pachetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, a fost trimis în judecată de către DNA și achitat trei ani mai târziu / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta, Luju.ro
ADVERTISEMENT

Liviu Tudose, fost procuror-șef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, va primi înapoi banii cheltuiți cu avocații în perioada în care a fost anchetat de Direcția Națională Anticorupție într-un dosar de luare de mită și de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității.

Cazul a fost instrumentat de procurorii Cerasela Răileanu și Lucian Onea, două nume controversate din cadrul de la DNA Ploiești, fosta ”unitate de elită” din timpul Laurei Codruța Kovesi. Concret, DNA l-a acuzat pe Tudose că acesta i-ar fi transmis lui Sebastian Ghiță faptul că era deschisă o anchetă și că se făceau interceptări ambientale și telefonice în cazul unor apropiați ai lui Mircea Cosma, fostul baron de Prahova.

ADVERTISEMENT

Liviu Tudose, cercetat într-un dosar cu fostul deputat Sebastian Ghiță

Tribunalul București a stabilit, la începutul lunii iunie, că Ministerul Finanțelor Publice trebuie să-i achite lui Liviu Tudose suma de 37.511,74 de lei, actualizată cu rata inflației, cu titlu de daune materiale. Suma reprezintă cheltuieli de judecată în legătură cu dosarul penal și procesul în care a fost inculpat.

Liviu Tudose a fost repus în funcție de către CSM în anul 2018, însă achitarea definitivă a venit abia în 2019, după ce apelul înaintat de către DNA a fost retras de către Secția Specială, condusă atunci de Gheorghe Stan, în prezent judecător CCR.

ADVERTISEMENT

Ulterior, acesta s-a pensionat. Dosarul în care Tudose a fost pus sub acuzare îi mai viza pe fostul deputat Sebastian Ghiță, fostul comandant al Poliției Prahova, Viorel Dosaru, fostul șef al Direcției Generale Anticorupție Prahova, Constantin Ispas și pe procurorul general adjunct delegat al Parchetului de de lângă Curtea de Apel Prahova, Aurelian Mihăilă.

În fața instanței, Liviu Tudose a povestit că a lucrat ca procuror timp de 23 de ani, fiind cunoscut ca un profesionist de excepție și nu a fost niciodată sancționat.

ADVERTISEMENT

Invitație la DNA Ploiești, cu presa la ușă

În data de 1 martie 2016, el a fost invitat telefonic la sediul DNA Ploiești pentru ”o discuție neoficială”, el neavând, la acea dată, nicio calitate în vreun dosar penal aflat pe rolul acestei unități de parchet.

”Reclamantul avea să constate că motivul real al “discuției neoficiale” l-a reprezentat, intimidarea acestuia pentru obținerea unor denunțuri și/sau declarații care să conducă la incriminarea unor persoane publice din Prahova.

ADVERTISEMENT

Aceste aspecte au făcut obiectul cercetării atât în cadrul unor sesizări disciplinare, pentru care s-au luat măsuri împotriva procurorului Onea Lucian, cât și a unor plângeri penale ce se află în curs de cercetare”, se arată în cererea introdusă de Liviu Tudose la Tribunalul București.

Fostul magistrat a povestit că atât la intrarea cât și la ieșirea din sediul DNA, a fost așteptat de un număr mare de jurnaliști. Ulterior, pe toate posturile de știri au început să fie difuzate materiale în care era prezentat, pe nedrept, ca un suspect într-un dosar de corupție, și că în zilele următoare urmau să aibă loc arestări spectaculoase.

O zi mai târziu, Tudose a fost convocat din nou la sediul DNA, de data aceasta în calitate de martor, iar pe 23 martie a fost reținut, și apoi arestat preventiv, pe motiv că ar fi permis fostului deputat Sebastian Ghiță accesul la informații dintr-un dosar penal care-l viza, în schimbul promisiunii de obținere a unor funcții de conducere la Departamentul pentru Luptă Antifraudă sau Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor. La câteva zile, el a fost suspendat din funcția de procuror.

Fostul procuror șef, ținut 113 zile în arest

În total, Liviu Tudose a stat 113 zile în arest preventiv, timp în care a și fost trimis în judecată. În iunie 2019, instanța supremă l-a achitat pe Tudose pentru toate faptele în legătură cu care a fost trimis în judecată, reținându-se că respectivele fapte nu există.

”Întreaga procedură de judecată penală a durat trei ani de zile, fiind finalizată la data de 28.06.2019, timp în care, în perioada 28.03-2016-august 2017, reclamantul a fost privat de orice sursă de venit, iar în perioada ianuarie 2017-octombrie 2018 venitul reclamantului fiind considerabil diminuat.

Totodată, reclamantul a fost privat de decontarea cheltuielilor necesare investigării medicale, precum și de beneficiul asigurărilor medicale prin casa de asigurări de sănătate, în perioada 13.06.2016-ianuarie 2017”, se mai arată în cerere.

Și-a găsit de lucru la 140 de kilometri de casă

În paralel avea loc o campanie mediatică care îl prezenta public drept un procuror corupt, din cauza căruia i-a fost imposibil să-și găsească un loc de muncă. Abia în anul 2017, Tudose a reușit să-și găsească un post de consilier juridic la o societate comercială situată la 140 de kilometri de domiciliul său. El spune că a fost nevoit să accepte acest job pentru că avea nevoie de bani pentru a-și întreține fiica, dar și pentru a-și plăti avocații.

În octombrie 2018, el a fost reîncadrat pe funcția de procuror general adjunct al PCA Ploiești, dar a fost primit ”cu reticențe din partea colectivului”, fiind izolat și având atribuții diminuate. De asemenea, Tudose s-a plâns că în momentul privării de libertate suferea de afecțiuni care i s-au agravat din cauza stresului la care a fost supus.

”În plus, a arătat că divulgarea datelor cu caracter personal în mass media, fără ca organele abilitate ale statului să ia măsuri de protecție, a condus la prezentarea Ia domiciliul reclamantului a anumitor persoane ce au fost cercetate în trecut, în cauze penale, de către reclamant în calitatea sa de procuror, acest fapt creând-i reclamantului și familiei acestuia un sentiment puternic de insecuritate, ce dăinuie și în prezent”, se mai arată în document.

Liviu Tudose a cerut statului român despăgubiri morale de 700.000 de lei și materiale de 44.271,74 de lei. Instanța a respins capătul de cerere referitor la plata daunelor morale, arătând că nu s-a făcut dovada săvârșirii unei fapte cu caracter ilicit. În schimb, Statul trebuie să-i plătească fostului procuror cheltuielile judiciare, pentru că, deși nu a fost parte din procesul penal, în realitate este titularul acțiunii. Decizia nu este definitivă.

Liviu Tudose a mai câștigat două procese cu DNA și statul român

Liviu Tudose nu este la primul proces câștigat ca urmare a dosarului instrumentat de DNA Ploiești. În 2021, instanța a stabilit că statul român trebuie să-i achite daune morale de 150.000 de lei pentru reținerea și arestarea nelegală.

De asemenea, un an mai târziu, Tudose a mai câștigat un litigiu cu DNA, pentru că i-a încălcat dreptul la imagine și viață privată, prin furnizarea către presă a unor informații cu caracter secret din dosarul acestuia. În acest caz, daunele morale au fost de 25.000 de lei. Procurorii Laura Codruța Kovesi, Cerasela Răileanu și Lucian Onea, au fost, de asemenea, chemați în judecată de Tudose, însă aceștia au fost scoși din cauză. Nici aceste decizii nu sunt definitive.

Procurorul Lucian Onea a revenit la DNA Ploiești

În mai 2024, Lucian Onea a obținut în instanță anularea ordinului de revocare din DNA și a putut reveni în fruntea structurii de la Ploiești. Onea fusese destituit din funcție în 2019, la solicitarea lui Călin Nistor, fost procuror șef adjunct al DNA.

CSM luase decizia de revocare în contextul în care Lucian Onea și Mircea Negulescu (poreclit Portocală) erau acuzați de mai multe infracțiuni, printre care constituirea unui grup infracțional organizat sau purtare abuzivă într-un dosar care-l viza pe Sebastian Ghiță. În 2023, Onea și Negulescu au fost achitați.

ADVERTISEMENT
Tags: