Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale se menține începând cu 1 aprilie, fără nicio modificare pentru consumatorii casnici. Autoritățile au decis să prelungească această măsură în contextul scumpirilor uriașe de pe piața europeană, însă soluția este una temporară.
Adevărata provocare vine din vară, când schema actuală de sprijin se va încheia. Tocmai de aceea, Guvernul a început deja să lucreze la un sistem care să vină în sprijinul celor care chiar au nevoie. Noul mecanism va ajuta românii vulnerabili care nu își permit costurile crescute ale energiei.
Ministerul Muncii are termen până pe 15 iunie să vină cu o soluție clară, care să stabilească cine va beneficia de ajutor, ce sume vor fi oferite și cum vor fi distribuite fondurile. Ideea este simplă: sprijinul trebuie să ajungă direct la oameni, fără să fie nevoiți să umble după hârtii sau să stea la cozi.
Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că românii cu probleme financiare vor primi ajutorul sub formă de card sau voucher, cel mai probabil livrat prin Poșta Română. Asta înseamnă că nu vor fi puși pe drumuri și nici nu vor fi nevoiți să aplice online sau să completeze documente. Tot ce trebuie făcut este ca autoritățile să stabilească un sistem clar și ușor de înțeles, astfel încât banii să ajungă rapid acolo unde este nevoie.
„Un alt scenariu, sigur, este cel în care mergem înainte, așa cum am decis prin ultimă ordonanță. Avem un mecanism special pentru consumatorii vulnerabili. Ministerul Muncii lucrează la definirea clară a acestui mecanism și are ca termen, prin ordonanță, la 15 iunie, criterii, sumă, buget total, modalitate de plată.
Principiul fiind că vrem să dăm cât mai puține bătăi de cap acestor români care au nevoie de ajutorul statului, deci să nu-i punem pe drumul, să-i trimitem acest card sau voucher pentru energie direct acasă, probabil cu posta română, trebuie să fie un mecanism cât mai simplu și, practic, sprijinul statului să fie direcționat acolo unde e cel mai mare nevoie de acest sprijin, și anume pentru consumatorii în sărăcie energetică”, a declarat ministrul Energiei.
Sebastian Burduja a explicat că măsura plafonării rămâne valabilă pentru moment, dar după 1 iulie se va trece la un sprijin direcționat, care să țină cont de situația financiară a fiecărei familii. De asemenea, dacă lucrurile se vor îmbunătăți în legătură cu războiul din Ucraina și va exista o stabilizare a regiunii, este posibil ca prețurile la energie să scadă.
Românii vor continua să plătească aceleași tarife și în perioada sărbătorilor de Paște, iar autoritățile spun că nu vor exista probleme în sistemul energetic. Totuși, contextul regional rămâne complicat, mai ales după stoparea tranzitului gazului rusesc prin Ucraina. Această decizie a dus deja la creșteri de prețuri în Europa: 60% la gaz și între 25% și 30% la energie electrică.