Guvernul va aloca vouchere de până la 4.000 de lei începând cu anul 2025. Noul Executiv condus de Marcel Ciolacu vrea să-i susțină pe cei care vor să intre pe piața muncii din România.
Noul Guvern format din coaliția PSD-PNL-UDMR-minorități dorește să susțină românii care vor să lucreze, dar și pe angajatori. Va fi alocată o sumă anuală de 4.000.000 de euro pentru programul „România profesională”.
Banii vor merge la români sub formă de vouchere cu valori cuprinse între 100 și 800 de euro. Programul „România profesională” este destinat celor care doresc să se califice sau să se recalifice în diverse domenii.
În același timp, proiectul mai conține și alte măsuri care vizează angajatorii. Se va acorda sprijin financiar celor care angajează șomeri îi formează profesional.
Meseriile vizate în această inițiativă sunt cele precum electricieni, motostivuitori, fochiști, mecanici, frigotehniști, dar și altele de nivel superior cum sunt specialiști automatiști, calitate, mediu, siguranță în muncă.
De asemenea, se încadrează pentru acest ajutor financiar și cei care angajează persoane de peste 55 de ani și/sau oferă un program flexibil sau part-time pentru persoanele vârstnice, conform romaniatv.net.
În același timp, prin programul „România profesională” se pot oferi și subvenții de 2.250 de lei angajatorilor timp de 12 luni pentru angajarea persoanelor care au în întreținere cel puțin trei copii și sunt șomeri de lungă durată.
Acest program guvernamental mai include și o primă de stabilitate timp de doi ani, oferită tinerilor ce sunt abia ieșiți de pe băncile școlii și care se angajează pentru prima dată, cu un contract pe durată nedeterminată.
Această primă are o valoare de 1.000 de lei pe lună în primele 12 luni, apoi 1.250 de lei pe lună în următorul an. Mai mult, angajatorii primesc o subvenție de 2.250 de lei pentru fiecare tânăr.
Condiția este ca cel angajat să aibă vârsta de până în 30 de ani. De asemenea, subvenția este oferită dacă acesta a fost șomer pe termen lung, adică peste șase luni, iar raporturile de muncă trebuie să fie menținute timp de 18 luni de la data angajarii, conform sursei menționate.
Programul propus pentru 2025 include o schemă destinată creșterii gradului de ocupare în regiuni în care șomajul a ajuns la un nivel de peste 5%. Se oferă o susținere financiară de până la 100.000 de euro, din care 50% va fi acoperită printr-un ajutor nerambursabil de la bugetul de stat, pentru a putea fi acoperite salariile.