News

Statul vrea să taie alocațiile copiilor care nu merg la școală. Măsura se va aplica de la 1 ianuarie 2020

30.09.2019 | 12:41
Statul vrea sa taie alocatiile copiilor care nu merg la scoala Masura se va aplica de la 1 ianuarie 2020
Alocațiile copiilor vor fi tăiate dacă vor chiuli de la școală. Sursa foto: cotidianul.ro

Statul vrea să taie alocațiile copiilor care nu merg la școală. Elevii care nu pot motiva absențele vor primi mai puțini bani de la guvern. Măsura a fost anunțată de Ministrul Muncii, Marius Budăi, de la 1 ianuarie 2020. Potrivit guvernanților, această decizie se dorește ca o soluție pentru combaterea abandonului școlar, tot mai mare în România în ultimii ani.

Alocațiile copiilor, tăiate dacă se acumulează prea multe absențe

Dacă un elev acumulează într-un semestru între 10 și 19 absențe ce nu pot fi motivate, alocațiile scad cu 20%. Peste 20 de ore de absență de la școală îi lasă pe copii și părinți fără alocație, se arată în actul normativ care va fi pus în practică de la începutul anului viitor. Este vorba despre ajutoarele sociale pe care familiile le primesc pentru susținerea familiei, iar de acestea beneficiază peste 300.000 de familii din țara noastră.

În județul Vaslui, măsura a început să facă deja câteva victime. Pentru 400 de cazuri s-au închis deja dosarele, iar verdictul nu a fost unul plăcut pentru persoanele nevoiașe care se bazau pe acești bani de la stat.

alocațiile copiilor, marius budăi, ministrul muncii
Marius Budăi spune că măsurile privind alocațiile se vor aplica de la 1 ianuarie 2020. Sursa foto: b1.ro

Măsura a făcut deja victime în Vaslui, polul sărăciei din România

„În luna august a fost suspendată plata alocaţiilor de susţinere a familiei pentru un număr de 427 de familii, suma aferentă fiind de 88.741 lei. Alocaţia pentru susţinerea familiei a fost diminuată de la plată în proporţie de 20%, respectiv 50% pentru un număr de 539 de familii cu suma de 25.716 lei. Numărul total de absenţe şcolare nemotivate transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean către instituţia noastră a fost de 1.869″, a declarat Sorin Prepeliță, directorul AJPIS Vaslui, pentru româniatv.net.

Cu privire la alocații în general, ministrul Budăi a spus că acestea se vor calcula în funcție de rata anuală a inflației. „Săptămâna asta, în Comisia de muncă am fost prezent la o dezbatere şi am aprobat ca alocaţiile pentru copii să fie indexate anual cu rata inflaţiei, până facem alte măsuri de majorare”, a declarat recent ministrul Muncii.