News

Statutul de protecție al refugiaților ucraineni, prelungit până în 2024. Anunțul Uniunii Europene

Uniunea Europeană anunță extinderea până în 2024 a schemei privind statutul de protecție al refugiaților ucraineni. Decizia s-a luat după cele mai recente atacuri ale Rusiei.
11.10.2022 | 07:38
Statutul de protectie al refugiatilor ucraineni prelungit pana in 2024 Anuntul Uniunii Europene
UE a extins până în 2024 schema de protecție temporară pentru refugiaţii ucraineni. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Comisia Europeană va prelungi măsurile care acordă drepturi refugiaților ucraineni în UE ”cel puțin până în martie 2024”.

UE a extins până în 2024 schema de protecție temporară pentru refugiații ucraineni. Ce presupune măsura

Pe 4 martie 2022, la doar câteva zile de la debutul invaziei ruse, Comisia Europeană a activat un mecanism care deschidea calea pentru milioane de ucraineni în încercarea lor de a-și găsi adăpost în blocul comunitar.

ADVERTISEMENT

La începutul acestei săptămâni, după ce Rusia a reintensificat atacurile în statul vecin, Uniunea Europeană a anunțat că va extinde până în 2024 această schemă de protecție la nivelul întregului bloc comunitar pentru refugiații ucraineni, relatează Euronews.

Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne, a făcut anunțul luni după-amiaza.

”Directiva cu privire la protecţia temporară va continua să se aplice cel puţin până în martie 2024”, a anunţat comisarul suedez.

ADVERTISEMENT

Peste 4 milioane de ucraineni beneficiază deja de acest statut

În cele peste 7 luni de război, peste 4 milioane de ucraineni beneficiază de acest statut. El le oferă dreptul de a trăi şi de a lucra în orice ţară din UE şi de a beneficia de ajutor pentru locuinţe şi şcolarizare, a precizat Ylva Johansson.

Johansson a mai explicat că ucrainenii din țările UE, care au ales să se întoarcă în țara lor, își pot menține statutul de refugiat atâta timp cât au notificat țara UE despre mutarea lor.

ADVERTISEMENT

”O mulțime de ucraineni care au venit și au cerut protecție temporară se întorc acum acasă, pentru că ar dori să-și reconstruiască țara. Eu salut acest lucru.

”Ei trebuiau să-și anuleze statului privind protecția temporară. Mulți ezită să facă asta, pentru că ei cred că ar putea fi nevoiți să fugă din nou”, a spus Johansson.

ADVERTISEMENT

Aprobată în 2001 după războaiele din Iugoslavia și Kosovo, Directiva privind protecția temporară este o schemă excepțională. Ea oferă protecție imediată și temporară persoanelor strămutate din țări non-UE care au fost forțate să-și părăsească locuințele din cauza unui conflict armat sau a unor încălcări sistematice ale drepturilor omului.

ADVERTISEMENT