Printre modificările propuse este și introducerea de sancțiuni pentru precum mustrarea sau observația scrisă pentru nerespectarea codului vestimentar.
Statutul elevului urmează să fie modificat printr-un ordin de ministru, și deși nu s-a ajuns încă la o formă finală a propunerilor de modificare, din draftul întocmit de către minister reies o serie de schimbări îngrijorătoare pentru elevi.
Cea mai importantă dintre acestea vizează chiar asociațiile de elevi, asociații care în ultimii ani s-au dovedit a fi extrem de active și prezente în dezbaterile publice și nu numai de fiecare dată când interesele elevilor au fost puse în pericol. Cel mai recent caz vizează plata burselor sociale și de transport, atunci când asociațiile au dus această luptă până în justiție.
În propunerea de modificare venită de la minister este introdus un nou articol prin care propunerile de reprezentanți ai elevilor urmează să fie validate de către consiliile de administrație ale școlilor. „Consiliul de administrație al unității de învățământ validează una din propunerile pentru reprezentantul elevilor”, se arată în proiectul ordinului de ministru pentru modificarea Statutului Elevului, proiect publicat de către educațieprivată.ro.
Cu privire la acest cine intră în categoria de „reprezentant al elevilor”, documentul precizează că „se consideră reprezentanţi ai elevilor următorii: a) reprezentanții elevilor în birourile executive sau departamentele/comisiile consiliului elevilor, preşedintele şi vicepreşedinţii Consiliului Şcolar al Elevilor; b) reprezentanţii elevilor în Birourile Executive ale Consiliului Judeţean al Elevilor/Consiliului Municipal al Elevilor/Consiliul Naţional al Elevilor şi în structurile de conducere ale asociaţiilor reprezentative ale elevilor legal constituite, ce au prevăzut în statut scopul reprezentării elevilor; c) reprezentantul elevilor în Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ; d) reprezentanţii elevilor în comisiile unităţii de învăţământ, inspectoratelor şcolare, autorităţilor locale sau centrale”.
Același document mai precizează că „fiecare elev are dreptul de a alege şi de a fi ales ca reprezentant al elevilor din unitatea de învăţământ preuniversitar”, sunt menționate o serie de criterii subiective privind condițiile pentru ca un elev să aibă această funcție. „Elevii reprezentanți trebuie să aibă un comportament și o ținută ireproșabile, să susțină învățământul românesc, valorile naționale și să apere imaginea unității școlare pe care o frecventează”, se mai arată în ordinul de ministru.
În documentul care încă nu a fost dezbătut cu reprezentanții elevilor și astfel mai poate suferi o serie de alte modificări, sunt introduse și o serie de sancțiuni pentru fapte ce merg de la lipsa unei ținute decente până la consumul de energizante sau tutun.
Potrivit sursei citate nerespectarea codului vestimentar se sancționează cu mustrare sau observație scrisă, nefiind însă posibil ca elevului să-i fie interzis accesul în școală. „Ţinuta vestimentară decentă şi adecvată sau lipsa elementelor de identificare nu poate reprezenta un motiv pentru refuzarea accesului în perimetrul şcolii, dar poate fi sancționată cu observație sau mustrare scrisă.”
De asemenea este sancționat consumul de energizante dar și de tutun, acestora fiindu-le interzis să „deţină, să furnizeze, să comercializeze, să ofere altora sau să consume băuturi alcoolice și energizante, produse din tutun, droguri, alte substanţe interzise, substanţe etnobotanice, în caz contrar suportând consecințele legislației în vigoare”.
La fel, elevii nu au voie să vină în școală cu arme albe, textul documentului făcând referire la „obiecte contondente”, ceea ce lasă un spațiu larg interpretărilor.
„Să introducă și/sau să facă uz în perimetrul unității de învățământ de orice obiecte contondente, obiecte de metal ascuțite, bricege, toate tipurile de arme (albe, letale sau cu gloanțe de cauciuc, arme folosite în artele marțiale), produse pirotehnice (…) care, prin acțiunea lor, pot afecta integritatea fizică și psihică a elevilor și a personalului unității de învățământ.
În cazul în care elevii introduc obiectele anterior menționate sau altele asemenea, acestea sunt confiscate de către personalul însărcinat cu asigurarea pazei/profesorul de serviciu/dirigintele clasei/ directorul unității de învățământ. Elevii nu pot fi deposedați de bunurile personale care nu atentează la siguranța personală sau a celorlaltor persoane din unitatea de învățământ, în conformitate cu prevederile legale”, se mai arată în documentul citat.