News

Stavrofora Irina Pântescu a murit. Doliu în Biserica Ortodoxă Română

Stavrofora Irina Pântescu a murit luni, 7 martie 2022, la vârsta de 89 de ani. A fost prima stareţă a Mănăstirii Voroneţ, așezământ monahal pe care l-a reînființat în 1991.
07.03.2022 | 16:08
Stavrofora Irina Pantescu a murit Doliu in Biserica Ortodoxa Romana
ADVERTISEMENT

Stavrofora Irina Pântescu s-a stins din viață chiar în dimineața de luni, 7 martie 2022, prima zi a Postului Mare. Fosta stareță avea 89 de ani.

Stavrofora Irina Pântescu a murit

În 1991, Irina Pântescu a reînființat Mănăstirea Voroneț, închisă de autoritățile austro-ungare după anexarea Bucovinei de Imperiul Habsburgic. Mănăstirea a fost închisă timp de 206 ani.

ADVERTISEMENT

Stavrofora Irina Pântescu a primit, în 2012, Ordinul “Sanctus Stephanus Magnus”, din partea patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, scrie adevărul.ro.

În perioada aprilie 1991 – iulie 2018 a fost “stareță providențială pentru reînființarea Mănăstirii Voroneț, după 206 ani”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în 2017, președintele României, Klaus Iohannis, i-a oferit Ordinul Naţional “Pentru Merit” în grad de Ofiţer Maicii Stavrofore Margareta-Irina Pântescu, stareţă a mănăstirii Voroneț, “în semn de înaltă apreciere pentru dăruirea şi smerenia puse, de-a lungul întregii sale vieţi, în slujba lui Dumnezeu şi a Bisericii Ortodoxe Române, contribuind la renaşterea vieţii monahale de la mănăstirea Voroneţ, precum şi la buna administrare şi promovare a acestui centru de spiritualitate românească.”, se arată în decretul semnat.

Cine a fost Irina Pântescu

Irina Pântescu s-a născut pe 28 septembrie 1932 în satul Goruni, comuna Tomești, județul Iași. A avut rezultate deosebite la învățătură și a fost premiantă la Seminarul Teologic Agapia, potrivit monitorulsv.ro.

ADVERTISEMENT

Și-a dorit o viață monahală încă din 1957, iar în perioada 1958 – 1960 a fost transferată la Mănăstirea Moldovița. Între 1960 – 1972, s-a retras la Biserica Golia și la alte mănăstiri.

A făcut ascultări monahale, s-a ocupat de ghidaj și a avut atribuții de aprovizionare și relații cu colaboratorii laici ai mănăstirii. A revenit la mănăstirea Moldovița ca rasoforă (1972 – 1981) și monahie, din iulie 1990.

ADVERTISEMENT

Din 1991, timp de 27 de ani, a fost prima stareță a Mănăstirii Voroneț, reînființată după mai bine de două secole.

Omule, ca să iubeşti Voroneţul, în primul rând trebuie să fii tu însuţi iubitor de frumos. Iubind frumuseţea exterioară înseamnă că tu ai frumuseţe lăuntrică pentru că nu poţi să iubeşti ceea ce nu ai înlăuntrul tău.

Ca să cunoşti frumuseţea materială de la Voroneţ, trebuie să ai frumuseţe spirituală.  Să începem cu această necesitate spirituală pentru a înţelege spiritualitatea vieţii lăuntrice.

Ca să înţelegi locul acesta trebuie să te transpui în secolul trecut, în viaţa şi concepţia oamenilor de atunci, să-i înţelegi pe ei, pentru că astfel se ţese o legătură trainică între trecut, prezent şi viitor. Şi astfel, vei fi tu acela care întinde o punte între trecut şi viitor.”, a transmis fosta stareță într-un mesaj semnat și publicat pe site-ul Mănăstirii Voroneț.

ADVERTISEMENT