News

STB renunță la controlorii cu veste albastre. Strategie nouă pentru cei care nu își plătesc călătoriile

Conducerea Societății de Transport Bucureşti (STB) a anunțat recent că pe traseu vor apărea controlori fără veste albastre, pentru a eficientiza activitatea acestora.
28.06.2022 | 15:22
STB renunta la controlorii cu veste albastre Strategie noua pentru cei care nu isi platesc calatoriile
Controlorii STB nu vor mai avea niciun element vestimentar care să îi scoată în evidență.  Foto: facebook.com/SocietateaDeTransportBucuresti - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Primele echipe de controlori fără veste albastre au apărut pe liniile STB încă de luni. Pentru a nu exista confuzii cu privire la personalul care efectuează controlul pe mijloacele de transport în comun, STB a remis un comunicat de presă.

STB vrea să prindă blatiștii mai ușor

La începutul acestuia, reprezentanții STB au precizat că vestele albastre cu textul ”CONTROL- STB SA” vor dispărea din peisaj. În acest context, sursa citată a completat că a fost înființat Biroul de Supracontrol.

ADVERTISEMENT

Societatea de Transport București STB SA eficientizează activitatea de control a titlurilor de călătorie. În conformitate cu obligațiile contractuale prevăzute în Contractul de delegare a gestiunii serviciului public de transport local de călători semnat cu TPBI, STB SA a înființat Biroul de Supracontrol pentru eficientizarea activității de verificare a titlurilor de călătorie în mijloacele de transport public.

În acest sens, în luna iunie 2022, STB SA a demarat un prim proiect în cadrul activității de supracontrol, repartizând în traseu echipe de controlori care nu poartă vestele albastre cu însemnele CONTROL – STB SA, așa cum era obișnuit până acum publicul călător”, se arată în prima parte a comunicatului STB.

ADVERTISEMENT

Se speră că vor fi mai mulți călători plătitori

Prin eficientizarea călătoriei cu noua strategie, STB și-a propus să determine toți călătorii să circule cu titlu de călătorie valabil. De asemenea, un alt obiectiv are legătură cu eliminarea situațiilor în care unii călători achitau călătoria doar la vederea vestelor de control. Pentru a nu exista suspiciuni cu privire la calitatea de controlor, echipele de supracontrol trebuie să prezinte călătorilor anumite documente.

Primul dintre ele este legitimația de control, care conține poza și datele de identificare ale angajatului STB SA. Pe lângă nume, prenume și numărul de serviciu, pe verso va apărea delegația de control, care reprezintă împuternicirea angajatului STB SA de a efectua verificarea titlurilor de călătorie.

ADVERTISEMENT

Controlorul STB trebuie să prezinte și cardul de operator cu aplicație de control activă (denumit card de identitate). Acesta conține, de asemenea, poza și datele de identificare ale angajatului STB SA.

Ce trebuie să vadă călătorul controlat

Cu acel card de identitate, controlorii se autentifică și trec validatoarele în stare de control. Cardul nu poate fi clonat și se află în posesia angajaților doar în timpul programului de lucru. Mai departe, controlorii trebuie să aibă asupra lor echipamentul de control pe care este instalată aplicația de verificare a cardurilor de călătorie.

ADVERTISEMENT

Precizăm faptul că, fără cardul de identitate, controlorii legitimații călătorie NU pot efectua controlul. Fară echipament de control și fără card de identitate, NU se pot emite carduri de suprataxă. Mecanismele de verificare și autentificare a angajaților în procesul de verificare a titulurilor de călătorie sunt corelate, tocmai pentru a elimina posibilitatea ca alte persoane să poată efectua controlul.

Prin urmare, nu vesta albastră definește un controlor de legitimații călătorie, ci documentele și echipamentele mai sus menționate. Echipele de controlori legitimații călătorie sunt instruite ca la momentul controlului să prezinte legitimația de control, cardul de operator și echipamentul de control”, se mai arată în comunicatul STB.

 

ADVERTISEMENT