News

STB suspendă circulația tramvaiului 36, pe un tronson, din cauza șinelor vechi de 40 de ani. Când și cum vor fi reparate liniile distruse

Societatea de Transport București (STB) a transmis că intenționează să întrerupă temporar circulația tramvaielor 36, pe un anumit tronson
10.04.2025 | 15:13
STB suspenda circulatia tramvaiului 36 pe un tronson din cauza sinelor vechi de 40 de ani Cand si cum vor fi reparate liniile distruse
STB anunță suspendarea circulației pe linia de tramvai 36 din cauza uzurii șinelor / sursa: colaj Fanatik, Andrei Marian Photography
ADVERTISEMENT

STB a transmis recent că suspendă temporar circulația tramvaielor pe tronsonul cuprins între bulevardul Chișinău și terminalul Republica. Cauza este starea avansată de degradare a șinelor de tramvai, vechi de circa 40 de ani, și numeroasele rupturi ale acestora, însumând circa 600.

STB suspendă circulația tramvaiului 36 pe un tronson important din cauza șinelor vechi

Reprezentanții STB au emis un comunicat de presă în care explică în ce fel vor avea loc aceste modificări pe respectivul tronson. Din cauza gradului de uzură și a sutelor de rupturi ale șinelor, se încearcă găsirea unei soluții provizorii pentru evitarea oricărui pericol.

ADVERTISEMENT

„Pentru a asigura continuitatea serviciului public de transport în zona de est a Capitalei, începând cu data de 12 aprilie 2025, STB S.A. va pune în aplicare o serie de soluţii provizorii care să permită desfăşurarea circulaţiei în condiţii de siguranţă şi menţinerea conexiunilor de transport, după cum urmează: construirea unei relaţii de circulaţie a tramvaielor în intersecţia Bd. Basarabia / Bd. Chişinău; amenajarea unui terminal provizoriu tip „rebrusment” pe Bd. 1 Decembrie 1918, până la intersecţia cu Bd. Basarabia”, precizează Societatea de Transport București.

Pentru a facilita circulația pe respectivul tronson, STB va introduce autobuze care vor funcționa între Republica și Piața Delfinului.

ADVERTISEMENT

Ce va face STB pentru a nu afecta circulația și călătorii

FANATIK a contactat Societatea de Transport București pentru a o întreba în ce constau lucrările, ce presupun acestea și când se vor demara reparațiile șinelor de tramvai.

„Momentan, noi pe zona respectivă, pe Bd. Basarabia, tronsonul cuprins între Bd. Chișinău și terminalul Republica, înregistrăm foarte multe rupturi de șine și degradare a căii de rulare, ceea ce conduce la blocarea frecventă a tramvaielor pentru a remedia deficiența, interveni operativ prin sudură și înlocuirea dacă este cazul, lucru care prelungește efectiv și are un impact negativ asupra călătorilor din stații. Fapt pentru care tronsonul respectiv, având starea cea mai avansată de degradare, am luat măsuri să modificăm circulația tramvaielor în zona de est a Capitalei.

ADVERTISEMENT

Pentru acest lucru este nevoie de niște lucrări de infrastructură suplimentară. De exemplu, pentru a asigura o conexiune de transport pentru liniile de tramvai din zonă ar trebui construită la intersecția Bd. Basarabia cu Chișinău, o rețea de dreapta, respectiv de stânga pentru circulația tramvaielor. Lucrările vor începe pe data de 12, asta va fi prima etapă. A doua etapă va fi să construim pe Bd. 1 decembrie 1918, la intersecție cu Basarabia, un terminal de tip rebrusment, unde vor circula tramvaie cu două capete. După ce vom asigura lucrările efective de deviere, se va suspenda și circulația tramvaielor pe Basarabia. Nu vom modifica de sâmbătă, doar tramvaiul 36 în această etapă” , a declarat Constantin Tobescu, purtător de cuvânt al STB.

ADVERTISEMENT

PMB este așteptat să demareze lucrările

Societatea a transmis că lucrările de reparație și înlocuire ale șinelor de tramvai revin Primăriei Municipiului București. Acest proiect este deja cuprins în planul de reabilitare a mai multor tronsoane.

Reabilitarea căii de rulare a tramvaielor se va realiza de către Primăria Municipiului București prin pachetele care au fost atribuite, care cuprind întregul sistem rutier. Lucrările respective menționate, adică până la închiderea Bd. Basarabia pe tronsonul respectiv, vor dura aproximativ o lună de zile. În timp de 30 de zile, noi vom reuși sa executăm aceste lucrări de infrastructură provizorie pentru a putea devia liniile de transport din zonă și a asigura conexiunile de transport din zonă. Adică principal pentru noi este să asigurăm continuitatea transportului public în zonă. Soluția e retragerea tramvaielor și introducerea autobuzelor care să circule pe calea de rulare”, a mai transmis Tobescu.

Situația șinelor de tramvai din zona de est a Capitalei

Astfel de măsuri sunt mai mult decât necesare în contextul unui șir lung de evenimente rutiere petrecute pe șinele de tramvai. Bucureștenii care utilizează uzual traseul susțin chiar că le este teamă să mai folosească tramvaiul 36. Ultimul eveniment șocant a avut loc în luna martie a acestui an. O șină de tramvai s-a desprins și a străpuns podeaua tramvaiului în zona bulevardului Dimitrie Pompeiu. Multe alte tramvaie au deraiat, ultimul chiar pe 3 aprilie, pe Șoseaua Pantelimon, spre Ozana.

Într-un punct de vedere cerut anterior de FANATIK Primăriei Capitalei, reprezentanții instituției au informat că: „În data de 18.10.2023 a fost încheiat Contractul de prestări servicii de proiectare, asistență tehnică și lucrări de execuție reabilitare a căii de rulare a tramvaielor, inclusiv pe Bd. Lacul Tei. În data de 13.11.2023 a fost emis ordinul administrativ de începere a prestării serviciilor de proiectare, urmând ca după obținerea autorizației de construire și aprobarea proiectului tehnic să fie demarate lucrările de execuție”.

Primăria Capitalei susține că are în derulare mai multe proiecte de reparații a șinelor de tramvai din București, pe mai multe linii și tronsoane. În februarie 2025, PORR, o companie de construcții din Austria, a anunțat că va reabilita 18 kilometri de linii duble de tramvai. Printre acestea se află și cele de pe bulevardele Theodor Pallady, 1 Decembrie 1918, Basarabia și Calea Călărașilor, precum și secțiunea Corneliu Coposu și drumul de legătură din jurul complexului Titan, respectiv liniile tramvaielor 19, 23, 27, 36 și 40.